Loviisa Pihlakoski: Sairastapauksia
Sitten Anu Kaajan Muodomuuttoilmoituksen (Teos 2015) en ole törmännyt yhtä kutkuttavaan suomalaiseen esikoisnovellikokoelmaan kuin Loviisa Pihlakosken Sairastapauksia.
Nimensä mukaisesti Pihlakosken novellit kiertyvät väljemmin tai tiukemmin erinäisten sairauksien ympärille. Yliherkkyyksiä, OCD:tä, luulosairautta, unihalvauksia, sairaalloista liikuntaintoilua, terapiaa. Muun muassa.
Pihlakosken novellit ovat lajinsa muotopuhtaita edustajia. Ne sisältävät tyylikkäitä ja yllättäviä käänteitä. Tunnelmat ovat usein tiheitä, painajaismaisiakin. Todellisuus on taso, jolta tapahtuu irtaumia.
Pihlakoski maltaa jättää juuri sopivasti kertomatta, jolloin lukijalle jää tilaisuus täydentää lukemaansa. Varmuutta tapahtuneesta ei aina anneta, vaan lukijalle ojennetaan raamit, johon hän voi asettaa mielensä mukaisen tulkintakuvan.
Aihepiirit, joissa novelleissa liikutaan ovat kiinnostavia ja tuoreita. Novellissa Kuhnuri tuholaismyrkyttäjä yrittää työnsä ohella ehtiä tervehtimään palvelutalossa asuvaa isäänsä. Aika on nakertanut isää. Poissa on tämän aiempi räjähtelevyys, jota novellin päähenkilö muistelee valokuvien kautta. Samalla käy ilmi, että valokuvat esittävät tilanteen, mutta niihin liittyvät muistot ovat varsin erilaisia kuin mitä itse kuvat antavat ymmärtää.
Novellissa Uuni kuvataan krematoriotyöntekijän työpäivää, joka saa hänet poikkeamaan aiemmin suunnitellusta työjärjesteyksestä, kun seuraava uuniin menevä vainaja paljastuu työntekijän nuoruusvuosien kiusaajaksi.
Novellissa Temppeli käsitellään äidin kuoleman aiheuttamaa surua ja merkityksen katoamista sekä edellisten työstämistä leipomalla äidin reseptien mukaan.
Novelli Häkki kertoo pariskunnasta, jonka kellarivarastoon murtaudutaan. Naisella on kipuja, eikä hän jaksa välittää murrosta, kun taas mies pohtii rikosilmoituksen tekemistä. Novellin loppu on kokoelman yllätyksellisin.
Pihlakoski törmäyttää toisiinsa eri aihepiirejä onnistuneesti. Kielellisesti novellit ovat hiottuja, eikä niissä ole mitään ylimääräistä.
Osa novelleista on mukaelmia/lainauksia muiden kirjailijoiden teksteistä vähän samaan tapaan kuin Harry Salmenniemen novellistiikassa.
Elämä ja kuolema kohtaavat näissä novelleissa toisensa monina risteyminä. Kaiken kaikkiaan Sairastapauksia on erittäin lupaava kirjallinen debyytti.
Loviisa Pihlakoski: Sairastapauksia
191 sivua
Siltala (2025)
Kommentit
Lähetä kommentti