”[k]un loppu tulee, pysähtyköön sydän arvokkaasti…”
Luultavasti juuri sen takia, että Baumgartner jäi Paul Austerin viimeiseksi romaaniksi minulla oli erityinen ennakkotarve, että tämä teos palauttaisi jotakin siitä, mikä sai minut alunperin kiinnostumaan Austerin romaaneista.
Niiin se New York -trilogia, joka paiskasi minut Austerin luomiin maailmoihin. Sen niin vahva vaikutus, että ei mikään muu hänen teoksensa oikein sen jälkeen ja sitä vähemmän, mitä pidemmälle Austerin tuotannossa edetään.
Baumgartner vaikutti lupaavalta. 70+ ikäinen kirjallisuusmies Baumgartner on kymmenisen vuotta sitten menettänyt vaimonsa ja vanhuuden erinäiset merkit vaikeuttavat hänen elämäänsä.
Romaanin alussa Baumgartner lähtee tekemään yhtä asiaa, kunnes mieleen tulee toinen asia ja kolmas ja niin edelleen. Hän loukkaa itsensä matkalla kellariin ja tarvitsee apua.
Pidin Austerin tavasta kuvata vanhemman ihmisen elämää. Se tuntui suorastaan freshiltä, koska luen suht paljon coming of age -tyyppisiä kirjoja. Jotakin kuitenkin särkyi, kun Baumgartner alkoi muistella elämänsä tapahtumia ja ihmissuhteita.
Lukemistani piinasi se, että en voinut olla ajattelematta, että Auster kirjoitti Baumgartnerin ollessaan jo lähellä kuolemaansa ja että tästä teoksesta tuli hänen kirjallinen testamenttinsa.
Jotakin luopunutta Baumgartnerissa on, joka sinällään osuu teoksen ytimeen ja muistuttaa, että sitä vanheneminen on. Haurastumista. Hidastumista. Niiden asioiden määrän kasvua, joihin ei enää kykene ja jotka eivät ole enää ulottuvillamme.
To be honest: välillä vaikutti siltä, että teoksen sivumäärää on keinotekoisesti kasvatettu tekstin väliin sijoitetuilla niin Baumgartnerin puolison Annan kuin hänen itsensäkin kirjoittamilla tarinoilla. On myös viittauksia Austerin itsensä sukupuuhun, joiden merkitys Baumgartnerin henkilöhahmon osalta jäi irralliseksi. Ehkä kyseessä on muistutus, että Baumgartnerissa on paljon tai ainakin jossain määrin Austeria itseään.
Teoksessa kuvattu surutyö ja siihen liittyvät yliluonnolliset havainnot sen sijaan tulevat liki jokaista, joka on läheisensä menettänyt. Pitkä yhteinen elämä puolison kanssa, kenties vielä uuden rakkauden mahdollisuus.
Ja loppu. Hetki hetkeltä lähempänä.
”[k]un loppu tulee, pysähtyköön sydän arvokkaasti, juuri kun hän on pinnistämässä viimeistä omaa lausettaan, mieluiten jotain suorasanaista vittuilua maailmaa hallitseville vallanhimoisille hulluille.”
Paul Auster: Baumgartner
204 sivua
Suomentanut Arto Schroderus
Tammi 2024
Tammi 2024
Kommentit
Lähetä kommentti