Siirry pääsisältöön

Lyhyet 12: Melissa Febos: Body Work - The Radical Power of Personal Narrative; Alejandro Zambra: Chileläinen runoilija; Wanda M. Morris: All her little secrets


Muutamia sitaatteja muistiin:


"Expressive writing about trauma strengthens the immune system, decreases obsessive thinking, and contributes to the overall health of the writers.” 

"[b]ias against personal writing is often a sexist mechanism, founded on the false binary between the emotional (female) and the intellectual (male), and intended to subordinate the former.

"[r]esistance to the lived stories of women, and those of all oppressed people is a resistance to justice.“ 

"Those who benefit from the inequities of our society resist the stories of people whose suffering is in large past owed to the structures of our society."

"I'll say it again, because it bears repeating: the resistance to memoirs about trauma is always in part - and often nothing but - a reistance to movements for social justice."

"We have been discouraged from writing about it [trauma] because it makes people uncomfortable. Because a patriarchal society wants its victims to be silent. Because shame is an effective method of silencing."


Melissa Febos: Body Work - The Radical Power of Personal Narrative
171 sivua
Catapult (2022)



Chileläinen runoilija on vastustamaton teos. Sitä lukiessa saa hengittää runoutta, suorastaan kylpeä siinä. Zambra marssittaa esiin yhden jos toisenkin chileläisen runoilijan, jotka käsittääkseni ovat enimmäkseen fiktiivisiä.

Teoksen päähenkilö on Gonzalo, joka tietenkin hänkin haluaisi olla runoilija. Enemmän kuin Gonzalon runollisia pyrkimyksiä Zambra kuvaa kuitenkin Gonzalon asemaa isäpuolena. 

Vaikka teos alkaa Gonzalon tarinana, hänet ”unohdetaan” pitkäksi aikaa ja teoksessa keskitytään hänen poikapuoleensa Vicenteen, jota - kuinkas muutenkaan - runous alkaa vetää puoleensa sekä amerikkalaiseen, Chileen matkustaneeseen toimittajaan Pruhun. Myös rakkautta on ilmassa.

Chileläinen runoilija on lämpimästi hauska ja terävä teos, mikä ei tarkoita, etteikö teoksessa olisi myös tunnempia sävyjä.

Zambran kerronta on hurmaavan vaivatonta. Hänen romaanissaan chileläinen runoskene sykkii iloineen, suruineen ja kateuksineen.

”On parempi kirjoittaa kuin olla kirjoittamatta. Runous on kumouksellista, koska se riisuu sinut paljaaksi, murskaa sinut. Uskallat olla luottamatta itseesi. Uskallat olla tottelematta. Se on sen perimmäinen idea, et tottele enää ketään. Se että olet tottelematta itseäsi, on kaikkein tärkeintä.”

Olisipa oikea maailmakin niin runoudentäyteinen kuin Zambran romaani. Chileläiseen runoilijaan tekee mieli jäädä asumaan.

Kirjan on oivallisesti suomentanut Sari Selander.


Alejandro Zambra: Chileläinen runoilija
459 sivua
Poetano chileno
Suom. Sari Selander
Aula & Co. (2024)




“Now, what happened here tonight is what we call a grave secret.”

Voiko kesälomaa kutsua kesälomaksi, jos sen aikana ei lue dekkaria?

Oma valintani lomadekkariksi oli tämä Wanda M. Morrisin All Her Little Secrets ja jumankekka, miten koukuttavaksi tämä kirja osoittautuikaan. 

Ellice Littlejohnin äiti on alkoholiongelmainen ja hänen veljensä Sam ajautuu lain väärälle puolelle. Koti on pelon ja turvattomuuden tyyssija, kun vielä äidin uusi puoliso osoittautuu väkivaltaiseksi hirviöksi.

”Black girls go missing every single day and I could be one of them. Another young face full of promise that melts away with time and memory.

Ellice onnistuu kuitenkin tätinsä Veran avustuksella jättämään tuppukylän ja omat salaisuutensa taakseen ja hänestä tulee huippuluokan juristi. Vaan menneisyys, askel askeleelta se saavuttaa niin Ellicen kuin lukijankin.

Paitsi dekkari All Her Little Secrets on kuvaus tummaihoisesta naisesta työelämässä. Ellice toimii in-house -juristina valkoisten dinosaurusmiesten hallitsemassa firmassa. Rasismi on väliin hienovaraista, väliin ihan suoraan kasvoille paiskattua ja ennen pitkää vastassa jo onkin valkoisen ylivallan veljeskunta.

Ja sitten on vielä veli Sam, jonka Ellice haluaa pelastaa joutumasta uudelleen vankilaan. Sisarusten välillä on vahva sidos, mutta Ellicen lojaliteetti veljeä kohtaan on usein koetuksella ja hänen hyvät tarkoituksensa saavat asiat entistä pahempaan solmuun.

”I had to believe that I was more than my worst mistake.”

Kun firman entinen in-house -juristi löytyy murhattuna Ellice nimitetään salamana hänen paikalleen ja niin ovet avautuvat 20. kerroksen executive-osastolle. Ellicen uraunelma on toteutunut, mutta kaikki hänen ympärillään alkaa hajota.

Useampikin henkilö pääsee hengestään ja verkko Ellicen ympärillä kiristyy yhä tiukemmalle.



Wanda M. Morris: All her little secrets
374 sivua
William Morrow (2021)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lauri Viita: Betonimylläri ja muita runoja - BAR Finland, 12

Jos nyt kävisi niin, että Alepan kassajonossa joku väittäisi, että Lauri Viidan Betonimylläri on paras koskaan Suomessa julkaistu esikoisteos, en alkaisi väittämään vastaan. Kirjan takakannesta löytyy seuraavia mainintoja: "Todella alkuperäinen, omalaatuinen kyky" (Lauri Viljanen, HS) "Hehkuvaa laavaa, joka vyöryy vastustamattoman sisäisen paineen alta." (Holger Lybäck, Finsk Tidskrift) "Suurta voi syntyä odottamatta, ja tässä näyttää tapahtuneen nousu suoraan huipulle." (Hämeen kansa) * Viidan esikoiskokoelman tyyppipiirteitä on runonsisäinen liikehdintä, jossa ylevä ja suuri muuttuu arkipäiväiseksi ja konkreettiseksi tai vaihtaa paikkaa usemman kerran.  Runo 'Alfhild' alkaa säkeillä: Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät Ja päättyy säkeisiin: Niin suuri on Jumalan taivas ja maa, oi lapseni rakastakaa Näiden ylevien ja perinteisenkuuloisten säkeiden välissä isä ja äiti kulkevat peräkanaa ja morsiuspari ostaa p

Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan

Tässä tekstissä nostan laajimmin esiin Emilia Männynvälin työläiskirjailijoita ja - kirjallisuutta koskevan tekstin. En siksi, että se olisi jotenkin parempi tai tärkeämpi teksti kuin tässä kirjassa olevat muut tekstit, vaan siksi, että haluan kirjata ylös Männynvälin työläiskirjailijoihin ja -kirjallisuuteen liittyviä huomioita. Ennen kasvispihviä kuitenkin muutama yleinen huomio Männynvälin teoksesta. * Toiste en suostu katoamaan -esseekokoelman päättää teksti nimeltä Ruumis puhuu, jossa Männynväli kertoo, miten hän blogikirjoitustensa vuoksi joutui maalitetuksi ja päätti luopua kirjoittamisesta kokonaan. "Saan uhkaussoittoja. Perääni lähdetään kadulla ja minua piiritetään baarissa [...] Autoni päällystetään verellä, paskalla ja jauhelihalla, kahdesti. Ulkonäköäni ja kaikkea minussa arvostellaan internetin täydeltä. Saan sähköposteja, joiden mukaan ansaitsisin kuolla. Joku haaveilee raiskaamisestani. Löydän nimeni ensimmäisenä eliminoitavien maanpettureiden listalta. Olen äärioi

Rakas Viro -haaste -jatkuu kunnes 100 panosta kasassa

Elämässä on ihan tarpeeksi haastetta ilman uusiakin haasteita, mutta siitä huolimatta en voi vastustaa kiusausta perustaa viroaiheista haastetta. Kyllä sitä nyt yhden haasteen verran pitää rakkaan naapurin synttäreitä juhlia. Tehdäänpäs tämä nyt mahdollisimman helpoksi eli homma menee niin, että Rakas Viro-haasteeseen voi osallistua millä tahansa Viroon liittyvällä panoksella, kunhan kertoo asiasta tämän postauksen kommenteissa / somessa. Voi lukea virolaisia kirjoja, novelleja ja runoja. Katsoa virolaisia elokuvia. Käydä Virossa teatterissa tai muussa häppeningissä. Käydä virolaisten taiteilijoiden näyttelyissä. Matkustaa Viron ja kirjoittaa siitä matkakertomuksen. Ottaa valokuvan jostain virolaisesta kohteesta. Halata virolaista  ystävää. Käydä Eeestin herkussa ostamassa possulimua. Äänestää Viroa Euroviisuissa. Tai mitä nyt keksitkin. Ilmoita osallistumisestasi ja panoksestasi tämän haasteen kommenteissa. Nostan panokset tähän varsinaiseen post