Siirry pääsisältöön

Margaret Drabble: Teatterirakkautta


Margaret Drabble (s. 1939) on palkittu englantilainen kirjailija, jonka teoksista nykyisin harvemmin ainakaan Suomessa puhutaan. 

Pitäisikö hänen kirjoistaan puhua enemmän? Onko niillä mitään annettavaa nykylukijalle?

Kyllä. Kyllä.

Teatterirakkauden alku heittää lukijan keskelle avioriitaa. David Evans ja hänen vaimonsa Emma Evans käyvät kiivasta sananvaihtoa, jossa David pyrkii vakuuttamaan vaimonsa siitä, että heidän pitää muuttaa Lontoosta seitsemäksi kuukaudeksi Herefordiin Davidin työn takia.

David on näyttelijä ja Herefordiin on perustettu uusi teatteri, johon kuuluisa ohjaaja Wyndham Farrar on ohjaamassa näytelmän, josta hän on varannut Davidille mehukkaan roolin. Emma ei tahdo jättää Lontoota, jonka syke on hänelle elintärkeää. Lisäksi Emma on ollut kotiäitinä kolme vuotta ja nyt ollaan tilanteessa, jolloin hän voisi aloittaa työt. Hänelle on tarjottu kiinnostavaa työtä televisiossa, jonka myötä hänelle avautuisi aivan uusi tulevaisuus.

Avioliitto ja sen velvoitteet ovat kaski Emman tulevaisuuden kannossa. Päästän Emman itsensä kertomaan, mitä kaikkea avioliitto on häneltä riistänyt

"itsenäisyyteni, ansiotuloni, viidenkymmenensentin vyötäröni, uneni, suurimman osan ystävistäni, jotka David oli karkottanut hävyttömyyksillään, kokonaisen nipun ajallisia asioita ja paljon ajatonta, esimerkiksi toivon ja odotuksen."

Emmaa kohtaan on helppo tuntea sympatiaa ja pitää Davidia itsekkäänä  ja vaimonsa hyvinvoinnin suhteen piittaamattomana. 

Ja Herefordiin he lähtevät ja heidän siellä ollessaan lukijalle alkaa paljastua Emman todellinen luonne.

Emma on aivan yhtä itsekeskeinen kuin miehensä. Hän on taipuvainen tuomitsemaan muut ihmiset ja heidän tekonsa ja nostaa omaa häntäänsä varsin usein. Hän on ammatiltaan entinen valokuvamalli ja näkee edelleen paljon vaivaa pukeutumisensa ja ulkonäkönsä suhteen. 

"Kun olin valmis, näytin mielestäni suurenmoiselta; ainakin ihmisten olisi vaikea päätellä, olinko minä kala vai lintu."

Davidin kiinnittyessä teatteriporukoihin Emma kuitenkin jää väkisinkin ulkopuoliseksi. Hän tylsistyy ja hänen tilanteensa alkaa muistuttaa hänen kuuluisan etunimikaimansa Emma Bovaryn tilannetta. Ja äkkiä edessä onkin aita, jonka toisella puolella ruoho on niin loistavan vihreää. Vastaavan havainnon tekee myös David.

Seuraa ihmissuhdesotkuja, peittelemistä ja paljastetuksi tulemisen pelkoa. Tärkeintä on julkisivu sekä se, miltä näyttää. Kulissit vaan, nuo mokomat, eivät loputtomiin suostu noudattamaan Emman tahtoa.

Teatterirakkaudessa on tyylillisesti jotakin samaa kuin muutamissa Muriel Sparkin 1960- ja 1970-lukujen teoksissa. Mustaan taittuvaa älykästä, moniäänistä huumoria.

Tilaa sinäkin omatoimimatka 1960-luvun Herefordiin.


Margaret Drabble: Teatterirakkautta
266 sivua
The Garrick Year (1964)
Suomentanut Heidi Järvenpää
Weilin + Göös (1965)






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lauri Viita: Betonimylläri ja muita runoja - BAR Finland, 12

Jos nyt kävisi niin, että Alepan kassajonossa joku väittäisi, että Lauri Viidan Betonimylläri on paras koskaan Suomessa julkaistu esikoisteos, en alkaisi väittämään vastaan. Kirjan takakannesta löytyy seuraavia mainintoja: "Todella alkuperäinen, omalaatuinen kyky" (Lauri Viljanen, HS) "Hehkuvaa laavaa, joka vyöryy vastustamattoman sisäisen paineen alta." (Holger Lybäck, Finsk Tidskrift) "Suurta voi syntyä odottamatta, ja tässä näyttää tapahtuneen nousu suoraan huipulle." (Hämeen kansa) * Viidan esikoiskokoelman tyyppipiirteitä on runonsisäinen liikehdintä, jossa ylevä ja suuri muuttuu arkipäiväiseksi ja konkreettiseksi tai vaihtaa paikkaa usemman kerran.  Runo 'Alfhild' alkaa säkeillä: Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät Ja päättyy säkeisiin: Niin suuri on Jumalan taivas ja maa, oi lapseni rakastakaa Näiden ylevien ja perinteisenkuuloisten säkeiden välissä isä ja äiti kulkevat peräkanaa ja morsiuspari ostaa p...

Pajtim Statovci: Lehmä synnyttää yöllä

"Toi Pajtimin uus kirja. Halkeen"  kirjoitin ystävälleni kun olin lukenut Pajtim Statovcin romaanin Lehmä synnyttää yöllä . Kirjoitin juuri tälle ystävälleni, koska hänelläkin on halkeamisen kyky ja hän tietää heti, mistä on kysymys.  Instagramiin laitoin stoorin, jossa uhkasin lyödä niitä, jotka tiivistävät tämän romaanin sanoihin "hieno lukukokemus". Sanat, joilla kuvata haltioitunutta kokemusta lukemastaan ovat rajallisia, mutta "hieno lukukokemus" vetää latteudessaan vertaa sen kaltaisille ällöilmaisuille kuin masuasukki, paituli ja pientä purtavaa. Kun olen lukenut Lehmän en pysty rauhoittumaan. Tärisen ja kävelen pitkin asuntoani ja tuijotan ikkunasta syksyn värjäämiä puita. Kirpeys. Kauneus, joka on kuolemassa.  Ja pitäisi lähteä kauppaan. En voi nyt lähteä kauppaan. En voi tässä mielentilassa mennä minnekään, missä on vieraita ihmisiä.  Taivaan isä kiitos, että en ole kriitikko. Että en ole vaikkapa Pasi Huttunen, jolle Lehmä oli "epämiellytt...

Rakas Viro -haaste -jatkuu kunnes 100 panosta kasassa

Elämässä on ihan tarpeeksi haastetta ilman uusiakin haasteita, mutta siitä huolimatta en voi vastustaa kiusausta perustaa viroaiheista haastetta. Kyllä sitä nyt yhden haasteen verran pitää rakkaan naapurin synttäreitä juhlia. Tehdäänpäs tämä nyt mahdollisimman helpoksi eli homma menee niin, että Rakas Viro-haasteeseen voi osallistua millä tahansa Viroon liittyvällä panoksella, kunhan kertoo asiasta tämän postauksen kommenteissa / somessa. Voi lukea virolaisia kirjoja, novelleja ja runoja. Katsoa virolaisia elokuvia. Käydä Virossa teatterissa tai muussa häppeningissä. Käydä virolaisten taiteilijoiden näyttelyissä. Matkustaa Viron ja kirjoittaa siitä matkakertomuksen. Ottaa valokuvan jostain virolaisesta kohteesta. Halata virolaista  ystävää. Käydä Eeestin herkussa ostamassa possulimua. Äänestää Viroa Euroviisuissa. Tai mitä nyt keksitkin. Ilmoita osallistumisestasi ja panoksestasi tämän haasteen kommenteissa. Nostan panokset tähän varsinaiseen ...