Siirry pääsisältöön

2015 luritellen - bongaa teokset

Tässä luritelmassa on mainittu 36 teosta, jotka tekivät minuun vaikutuksen vuonna 2015. Bongaatko ne kaikki?

*

Vuonna 2666
Toisin sanoen och samma på svenska med andra ord
tulee tehtäväksi muodonmuuttoilmoitus

Tein sopimuksen, jonka allekirjoittivat Oneiron, Hertta ja Lila
Heidän perässään läähätti antisankari,
joka oli lukenut pahan kirjan ja takertunut neidonhiukseen

HHhH - lausutaan, kuten John Lee Hooker sanoo:
Boom boom boom boom, I wanna go boom boom
ellei sitten muuta mieltään


Kun selvisin viikosta 43 oli vuorossa joulukuun kymmenes
Totesin: I am China
eikä se ollut viimeinen sana

Elizabeth on kadoksissa
kun löydät hänet ja kuvaat, muista pitkä valotusaika,
ethän myöskään unohda esittäjää, joka piti performanssin,
joka oli kriitikon mielestä suuri erehdys

Tanskan prinssi Hamletilta varastettiin hänen kysymyksensä
ja muutettiin se muotoon: How to be both
varoituksen sana prinssille: jätä rauhaan minun suruni, All my puny sorrows

Vuonna 2015: Rakastumisia ja tarinoita siitä kuinka sydän pysäytetään
Everything I never told you, enkä kerro nytkään,
mutta paljastan kuitenkin: olin Lolita Teheranissa

Vihreän teltan alla
kalvas hehku, graniittimies, tyttö ja rotta
yöperhonen kylpee äidinmaidossa

Minä, Medeia ja hänen lapsensa
we had it so good
yksi pyyntö olisi vielä: Dear God help the child

Kas vaan, M juna tuleekin jo
On tullut vuosi 2016



Parasta vuotta 2016 kullekin tasapuolisesti!






Kommentit

  1. Hieno kirjavuosi ja hieno runo, aika monta tunnistin minäkin. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Erja ja samoin sinulle hienoa alkanutta lukuvuotta ja muutoinkin.

      Poista
  2. Wau, mikä mykistävä luritus, en kyllä bongannut kaikkia. Hyvää tätä vuotta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja hyvää alkanutta vuotta! Vinkkinä: osa teoksista on sellaisia, että olen lukenut englanniksi, mutta tässä lurituksessa on mainittu se nimi, jolla teos on suomennettu.

      Poista
  3. Kiitos lurituksesta Omppu ja hyvää lukuvuotta 2016.
    Kyllähän sieltä monta tuttua löytyi, lurituksesta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai ja samoin sinulle. Yhden kirjan ehdin jo lukea, joten eiköhän tämäkin vuosi tästä kirjallisissa merkeissä jatku.

      Poista
  4. Olipa hauska ja railakas, uskoakseni bongasin melko monta mutten välttis kaikkia. Mukavata tätä vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnustan, että tein piirakan (siis tilastopiirakan). Ihailen niitä muiden blogeissa, mutta jotenkin se ei vaan ole juttuni. Olen tilastoinut huolellisesti kyllä tänä vuonna, koska tykkään tilastoida. Sen sijaan tilastoiden purku ei sitten enää niin inspiroikaan. Hyvää ja riemukasta alkanutta vuotta!

      Poista
  5. Upea runo, Omppu. Luulen bonganneeni ainakin 98 % kirjoista :) Hyvää vuotta 2016!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maisku. Nyt jäi kaihertamaan, että mikä sulla jäi bongaamatta? Oliko 'äidinmaito' mukana? Olet luultavasti niitä harvoja, jotka sen hoksasivat, koska kommentoitkin ko. kirjoitusta. Mahtia tätä vuotta!

      Poista
  6. Voi miten ihana idea koota kirjojen nimistä runo! Ihan kolmeakymmentäkuutta en hoksannut, mutta tunnistin kuitenkin reilusti yli puolet :) Hyvää, kirjarikasta vuotta 2016!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *taputtaa käsiään* hyvä suoritus! :) Etkös sinä aloittanut bloggaamisen vasta viime vuonna, joten vuoden alkuosan kirjoja oli varmaankin käytännössä mahdoton bongata. Hyvää vuotta 2016 sinulle ja blogillesi!

      Poista
    2. Kiitos samoin! Lukuisaa ja antoisaa tätä vuotta!

      Poista
  7. Loistoluritus! Ihan kaikkia upotuksia en hoksannut, monta kyllä. Runohan vie mielleyhtymiin, siksi tällaisen ex-M-junalaisen huomio: P on uusi M. Sekin vuoden 2015 ilmiö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Smithin kirjaan liittyikin hupaisa sivumerkitys, kun meillä tosiaan ennen oli M-juna ja joskus se oli se juna, jolla pääsin hoodeilleni. Eli meillä lienee sitten kanssasi yhteinen M juna menneisyys. Suosittelen kovasti, että päivität suhteesi M junaan Patti Smithin M junan kanssa. Vaikka en tiedä, onko se sinulle. En osaa arvioida, koska olen ko. teoksesta niin hurjan lumoutunut. Hyvää 2016 vuotta!

      Poista
  8. Hauskasti luriteltu, ja monta tuttuakin sieltä pilkisti. Hyvää lukemisvuotta 2016!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Arja. Tuttuja vähän tuntemattomampiakin, mutta luettuja ja tykättyjä yhtä kaikki. Hyvää vuotta 2016 elämän eri saroilla!

      Poista
  9. Vau! Ihan mainio - ja palon bongattavaa.

    Hyvää alkanutta vuotta, Omppu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja ja erinomaisen ihastuttavaa uutta vuotta myös sinulle!

      Poista
  10. Hauska koonti! Kiitos ja antoisaa lukuvuotta 2016!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja samoin. Jatketaan kulkua lukemisen valta-, oiko- ja pikkuteillä!

      Poista
  11. Ihanaa omppuilua :) Monta tunnistin, kaikkia en. Antoisaa ja avartavaa alkanutta vuotta sinulle Omppu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kumarrus ja kippis! Ja maailma sanoi: tässä on minun sydämeni / huone toisensa jälkeen täynnä kirjoitusta / sivu putosi syliini, luin / let us go then you and me

      Halusin kirjoittaa sulle runon. Tuollainen ylläoleva tuli. Ei nyt sanota sen laadusta mitään, tarkoitus on tärkein. :) :) :)

      Poista
    2. Ihana <3

      Ja näetkö maailma: minun sydämeni kerää yhä lisää sanoja niin kuin sinun / olemme kohtaava kirjoitus / shh, se putoileva sivu johon tuuli tarttuu / mennään, minä tulen

      Tarkoitus ennen kaikkea, edelleen :)

      Ja kuule, ihana myös tuo valetulenkantaja tuolla! Onko se ollut siellä kauan, huomasin sen vasta nyt... Olet hieman edempänä ajassa kuin minä, mutta tulen perässä - keräilen kukkien hehkua helmoihini :)

      Poista
    3. Voi mahtavaa Katja, ihan parasta tämä sinun runottelusi. "Kohtaava kirjoitus" - miten nyt tuota ilmaisua maistelen ja miten maukkaalta se maistuukin, miten paljon siinä erilaisia makuja onkaan.

      Tuo valetulenkantaja on omaa hassutteluani, mutta siinä on sydämessä ne ihan oikeat tulenkantajat. Ei se kovin kauaa ole ollut tuossa, ehkä pari kolme viikkoa. Aina kun näen tuon sanan saa se aikaan pienoisen ryhtiliikkeen.

      Minä näen, miten helmasi hulmuavat ja tänään niihin kirjoutuu myös pakkaskukkia.

      Kiitos taas kerran päiväni sulostuttamisesta.

      Poista
  12. Ihana vuosipostaus, Omppu! Melkein kaikki tunnistin :)

    Kaikkea hyvää alkaneeseen vuoteen ! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ystäväiseni ja kirjanmuotoinen erityiskunniamerkki sinulle kaikista vuoden 2015 aikaisista mieltäni kovasti ilahduttaneista kommenteistasi. Kirja olalle vie! Käännös eteenpäin!

      Ihanaa alkanutta vuotta!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan

Tässä tekstissä nostan laajimmin esiin Emilia Männynvälin työläiskirjailijoita ja - kirjallisuutta koskevan tekstin. En siksi, että se olisi jotenkin parempi tai tärkeämpi teksti kuin tässä kirjassa olevat muut tekstit, vaan siksi, että haluan kirjata ylös Männynvälin työläiskirjailijoihin ja -kirjallisuuteen liittyviä huomioita. Ennen kasvispihviä kuitenkin muutama yleinen huomio Männynvälin teoksesta. * Toiste en suostu katoamaan -esseekokoelman päättää teksti nimeltä Ruumis puhuu, jossa Männynväli kertoo, miten hän blogikirjoitustensa vuoksi joutui maalitetuksi ja päätti luopua kirjoittamisesta kokonaan. "Saan uhkaussoittoja. Perääni lähdetään kadulla ja minua piiritetään baarissa [...] Autoni päällystetään verellä, paskalla ja jauhelihalla, kahdesti. Ulkonäköäni ja kaikkea minussa arvostellaan internetin täydeltä. Saan sähköposteja, joiden mukaan ansaitsisin kuolla. Joku haaveilee raiskaamisestani. Löydän nimeni ensimmäisenä eliminoitavien maanpettureiden listalta. Olen äärioi

Aino Frilander: Los Angeles -esseet

Aino Frilanderin esikoisteos Los Angeles -esseet on poltettua oranssia, unelmien kaipauksen täyttämää roosaa ja keltaista, joka menee päähän Negronin lailla. Pidin Frilanderin kirjasta valtavasti. Se oli kylpy, jota hallitsee teoksen kannen väritys. Murrettu technicolor. Aurinkoon unohtuneet väripolaroidit. Laajentuminen, polte ja nostalgia kaikkine puolineen ja ennen kaikkea mahdottomuuksineen. Esseet viettelevät mukaansa heti teoksen alkumetreillä Frilanderin kuvatessa kaipuutaan Los Angeles -nuoruuteen.   Laitan pitkän sitaatin, jotta pääset nauttimaan Frilanderin kuvauksesta ja kielestä. ”Haamusärkymäisesti haluaisin, että minulla olisi ollut losangelesilainen nuoruus. Ehkä elokuva-alalla työskennelleet isovanhemmat, joiden talossa Los Felizissä olisin voinut katsella vanhoja leffoja. Isovanhempien lomaillessa talonmies olisi jättänyt minulle avaimet edesmenneen Oscar-voittajan nimikoituun kirjepaperiin kääräistynä. Olisin ajanut isoäitini vanhalla autolla, joka tuoksuu parfyymiltä

Suomalaiset kirja-aiheiset podcastit

Kuunteletko kirja-aiheisia podcasteja? Omalta osaltani voin todeta, että olen suorastaan riippuvainen niistä, sillä kirja-podcastit ovat mainio tapa pysyä pinnalla sen suhteen, mitä kirjamaailmassa tapahtuu ja vaikka itse olen tosi huono äänikirjojen kuuntelija ainakin toistaiseksi niin podcasteja tulee kuunnelluksi paljonkin. Kuuntelen niitä lähinnä työmatkoilla tai tarkkaan ottaen kuvio menee niin, että kuuntelen podcasteja kävellessä ja sen osan matkasta, jonka matkustan junalla, luen kirjaa. Joku prioriteetti se nyt sentään olla pitää. Ensimmäinen kirja-podcast, jota säännöllisesti aloin kuunnella oli Mellan raderna , joka viime aikoina on jäänyt omassa kuuntelussani valitettavassa määrin Sivumennen -podcastin alle. Mellan raderna on kiinnostava, koska siinä käsitellään vähän eri kirjallisuutta kuin mikä suomalaisessa kirjallisuuskeskustelussa on pinnalla. Juontajista Peppe Öhman on suomenruotsalainen ja Karin Jihde ruotsalainen ja se tekee tästä podcastista oikein piristävän