Siirry pääsisältöön

Reading the Rainbow / Luetaan sateenkaari - haaste
Vuosi 2015 on kirjan vuosi ja sen kunniaksi täällä blogimaailmassa on liikkeellä vaikka mitä mielenkiintoisia haasteita. Itsekin olen jo luvannut osallistua Anna minun lukea enemmän blogin Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteeseen sekä Lukutoukan kulttuuriblogin Kristan minulle heittämään 50. teoksen haasteeseen, joka on pyörinyt eri puolilla somea. Blogistanian haasteita voi tarkastella Haastavaa lukemista -blogissa.

Olin jo aiemmin suunnitellut haastetta tälle vuodelle ja mietin nyt, kannattaako sitä julistaakaan, kun aika monella alkaa varmaan jo olla haasteähky. Ei kai kuitenkaan yksi haaste lisää pahaa tee? Eihän?

Haasteeni nimi on Reading the Rainbow / Luetaan sateenkaari. Tässä haasteessa luetaan seitsemän kirjaa, joiden selkämyksistä muodostuu sateenkaaren värit. Liikkeellä on aika erilaisia kuvia siitä, mitkä sateenkaaren oikeat värisävyt ovat, mutta päädyin vaihtoehtoon, jossa värit ovat punainen, oranssi, keltainen, vihreä, vaaleampi sininen, tummempi sininen ja lila. Teokset luetaan mainitussa järjestyksessä. Tähän haasteeseen mukaan otetuilla teoksilla voi samanaikaisesti kartuttaa myös muiden haasteiden kirjasaldoa tai käyttää tätä haastetta omassa kirjahyllyssä olevien lukemattomien teosten selättämiseen. 

Haaste on voimassa sen julkistuksesta aina tämän vuoden loppuun asti, jolloin julkaisen postauksen, johon voi linkittää kuvan omasta lukusateenkaarestaan. Aikaa linkittämiseen on 6.1.2016 asti, jolloin julkaisen postauksen, johon kerään yhteen kaikki aiemmin linkitetyt lukusateenkaarikuvat.

Tämä on ensimmäinen haasteeni, joten kysykää, jos en huomannut jotain asiaa selventää tai on muuta epäselvää.

Itse olen valinnut Rainbow-haasteeseen tämän bloggauksen kuvassa olevat teokset.

Tule mukaan lukemaan maailma värikkäämmäksi!Kommentit

 1. No jopas, tätähän pitää kokeilla. Maltillinen haaste, kun aikaa on noin mukavasti. Ei ainakaan vielä iske stressipeikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Jonna, että lähdet mukaan. Tämä on todella maltillinen ja tähän luettavia kirjoja on helppo yhdistää muihin haasteisiin.

   Poista
 2. Kuulostaapa kivalta! Voisinkin katsoa mitä hyllystäni löytyy luettavaksi tätä haastetta varten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa Emilie, että lähdet mukaan. Tämä koko idea syntyi siitä, kun katselin kirjahyllyäni ja mietin jotain kiemuraa, jolla saisin vähän vähennettyä lukematta olevien teosten määrää.

   Poista
 3. Toivon todella, ettei kellään ole haasteähkyä jo loppiaisena. :) Järjestys lisää roimasti haastetta tähän kivaan ideaan, mutta kokeilen ainakin. Pitääkö kaikki 7 kirjaa olla luettuna jotta voi osallistua (tai siis ilmoittaa lukemansa, kun haaste päättyy)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasia on varmaan, että ei ota haasteita liian tosissaan. :) Kiva, että lähdet mukaan. Se on totta, että tuo järjestys tuo omat kommervenkkinsä ja osa väreistäkin on vähän haastavia. Mulla esim. oli tasan yksi keltaisten sarjaan sopiva lukematon kirja. Yllättävää kyllä, että monet keltaisen kirjaston kirjat eivät ole selkämykseltään keltaisia.

   Jos ei saa kaikkia luettua, niin sitten voi ilmoittaa ne, jotka on lukenut. Siitä tulee sitten vähän pienempi sateenkaari.

   Poista
  2. Krhöm, on ne kaikki keltaisia jos ottaa kansilehden pois. :D Vai onko tämä sallittua? :) Mietin nimittäin itse ehkä tekeväni juuri näin.

   Poista
  3. Totta. Miksipä ei olisi sallittua. Mietin jo sitäkin, että voihan sitä tussilla vähän värittää. Olkoon keinot jokaisen omassa harkinnassa. .)

   Poista
 4. Oi, minuakin houkuttaa tämä, vaikka kieltämättä yritän välillä kiskoa itseäni hihasta, että pitäisin jotakin rotia haasteinnostusten kanssa ;D Todella hauska haaste! :) Tutkiskelin heti kirjakasojani, mutta punaselkäistä aloituskirjaa en vielä löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa Joanna, jos lähdet mukaan. Seitsemän kirjaa menee hujauksessa ja aikaa on. :)

   Poista
 5. Oikein mukavan tuntuinen ja erilainen haaste :) Minäkin voin ainakin yrittää, koska tähän voi tulla ihan itsestäänkin luettua kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota Suvi, että lähdet mukaan. Tulee olemaan sitten aikanaan mielenkiintoista nähdä, miten erilaisista teoksista sateenkaaret koostuvatkaan.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen haaste! Aloitin omankin kirjallisuus(ym.)blogin ja sen myötä liitin blogiluettelooni kirjallisuusblogeja, kuten tämän sinunkin :) Kerrotaanko kirjoista vuoden lopussa kuvan ohella? Blogini osoite on http:// yhtasuntoista.blogspot.fi, mikäli kiinnostaa tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys Joululainen ja kiitos, kun laitoit blogisi osoitteen.

   Omassa päässäni olin ajatellut niin, että kirjoista voi blogata sitä mukaa, kun niitä lukee ja sitten tehdä haasteesta oman koontipostauksen (tällainen käytäntö kai näissä haasteissa yleensä on), jonka sitten linkittää tänne mun blogiin vuoden lopussa. Tietysti voi tehdä niinkin, että tekee vain yhden postauksen, jossa esittelee kaikki lukemansa kirjat ja linkittää sitten sen.

   Omalla kohdalla vaan on niin, että ihan muistillista syistä en halua siirtää bloggaamista kovin pitkälle lukuhetkestä. :)

   Miten tahansa tekeekin, niin olisi mukavaa, että jokainen laittaisi kuvan, jossa se oma lukusateenkari näkyy.

   Poista
 7. No enhän mä tätäkään malta väliin jättää! :D

  Sopiiko kuvaa käyttää haasteen yhteydessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä totta kai voi käyttää. Katsoin ensin googlesta sateenkaarikuvia, mutta kun en jaksanut alkaa miettiä tekijänoikeusjuttuja, niin laitoin sitten kuvan tuosta omasta kirjakasasta.

   Kiva, että tulet mukaan. :)

   Poista
 8. Järjestyksessä lukeminen tuo kyllä haastetta, ja kuvan laatiminen vaatinee fotoshoppailua jos osa tulee kirjastosta...
  Mutta kun hyllyä katsoin niin onhan siellä toki odottamassa yksi punainen, pari oranssia, muutama sininen eri sävyissä...ja periaatteessa löytyisi myös keltainen, vihreä ja violettikin jotka tulee luettua vaikkeivät olekaan ihan ilmeisiä blogattavia...(ja joka tapauksessa ne luetaan väärässä järjestyksessä, violetti tulee ennen keltaista).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HD, nyt taisin hieman pudota sun selityksestä, mutta varmasti myös sinun sateenkaaresi päässä on kultaa. :)

   Poista
 9. Värikäs haaste! Voisin kuvitella, että toteutuu vuoden aikana, ainakin yritän pysyä mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa "laivaan." Näin se maailma käy värikkäämmäksi!

   Poista
 10. Oi Omppu, kylläpä tämä haastekin on juuri niin kuin sinä: värikäs ja vastustamaton! Tohtisikohan jopa tällainen tuulinen ja vapaudenhaluinen lueskelija tähän tarttua... Oli kyllä jo pakko kurkistella kirjahyllyyn ja aika monta väriä sieltä löytyy, vaikka punaisen sävyt ehkä ovatkin jotenkin vallalla... Ehkäpä aloitan matkani kohti sateenkaaren päätä, tuuliani tunnustellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli eniten punaisia, mutta sain sentään kaavittua nuo muutkin värit kokoon. Sinun tuuliasi, niitä kaikki eri värisiä, tämä haaste juuri kaipaakin. Palkintona on tietysti sateenkaaren päässä padallinen kultaa!

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kirsi, olisi huippua, jos osallistut, niin kenties saataisiin mukaan myös "rikollinen sateenkaari." :)

   Poista
 12. Tämä on kiva, tarpeeksi pieni haaste ja aikaakin näköjään on runsaasti :)

  Mukana siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että lähdet mukaan. Kainosti omassa päässäni toivoinkin, että voipa kun Kaisa Reettakin lähtisi haasteeseen. Joskus toiveet toteutuvat. :)

   Poista
 13. Ilmottaudunpas vielä täälläkin,vaikka en vielä ole keksinyt kahteen väriin kirjaa. Ehkä ne tulevat vastaan haasteen aikana. :) Tuleeko värit siis lukea putkeen, vai riittääkö, että ne lukee punaisesta violettiin järjestyksessä ja muita kirjoja väleihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jippii. Kiva Niina, että tulet mukaan. Ei tarvitse lukea putkeen, kunhan lukee järjestyksessä.

   Poista
 14. Kiitos Omppu inspiroivasta blogistasi; itsekin baby stepseja oman blogini (mutuhuttua.blogspot.fi) kanssa ottavana, on ollut ilo seurata sinun blogisi kehittymistä.
  Olen riemumielellä mukana Sateenkaari-haasteessa (vaikka aluksi luulinkin sen käsittelevän LGBT-kirjallisuutta) ja tässäpä oivallinen tilaisuus saada luettua pois oman kirjahyllyn värikästä kirjallisuutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mutu huttua mukaan haasteeseen ja kiitos kehuista. Sulla on kyllä ihan maailmanneksi paras bloginimi. :) Mielessä kävi liittää tämä haaste väriteemallisesti osaksi LGBT:tä, mutta jätin sen puolen sitten kuitenkin pois.

   Poista
 15. Kiva ja houkutteleva haaste. Osallistun, jos vain löydän omasta hyllystä nuo värit. Tulisi samalla luettua omia lukemista vielä odottelevia kirjoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan Kuutar. Jos ei omasta hyllystä löydy kaikkia värejä, niin kirjasto auttaa aina. :)

   Poista
 16. Taidanpa osallistua, nyt pitää vain etsiä kirjat. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuoa mukaan Elina. Onpas kiva, että lähdet haasteeseen: )

   Poista
 17. Olen kierrellyt tätä haastetta kuin kissa kuumaa puuroa ja katsellut omasta hyllystä sopivia vaihtoehtoja. Nyt on sitten ensimmäinen, punainen, kirja luettu, joten mukana ollaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan Mia. Sinäpäs oletkin laittanut tuulemaan, kun olet ehtinyt ensimmäisen kirjan haastetta varten jo lukeakin. Itse en ole vielä päässyt vauhtiin, mutta ihan pian aion aloittaa ensimmäistä kirjaa.

   Poista
 18. Tosi kiva haaste! En ole aiemmin haasteisiin juuri osallistunut, mutta nyt alkaa olla tälle vuodelle jo useampi kasassa. Tässä olen ehdottomasti mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mutta mahtavaa! Tervetuloa mukaan haasteeseen. Saadan hienot sateenkaarikuvat sitten haasteen lopuksi.

   Varmaankin jotenkin tämä, että elämme kirjan vuotta inspiroi osallistumaan haasteisiin. Itsellänikin on kolme haastetta menossa. Sateenkaaren lisäksi 50 kirjan haaste ja sitten on vielä pohjoismaisen kirjallisuuden haaste.

   Poista
 19. Tämä on kyllä niin hauska, että ihan pakko osallistua! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ida, ihan superia, että lähdet mukaan. Tervetuloa Sateenkaari-haasteeseen.

   Poista
 20. Vaikuttaa hauskalta haasteelta, joten osallistun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin juuri ihastelemassa blogisi uutta värimaailmaa. Kyllä oli nättiä.

   Tervetuloa mukaan sateenkaarihaasteeseen. Ilahduttaa kovasti, että niin moni on osallistumassa. :)

   Poista
 21. Hyppään mukaan! Ajattelin jo, että pidän taukoa muista haasteista ja keskityn vain maailmanmatkaani, mutta tätä en voinut vastustaa :) Laitan blogiini välilehden tälle haasteelle, kunhan saan päätettyä kirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan. Mahtavaa, että osallistut. Käyn myöhemmin kuikuilemassa blogissasi, mitä kirjoja olet valinnut.

   Poista
 22. Onpa mukava haaste! Tiedän että edessäni on kiireinen vuosi eikä lukemiselle aina välttämättä ole aikaa, mutta osallistun haasteeseen silti! Seitsemän kirjaa on kuitenkin vähän, ja yritänkin valita hyllystäni mahdollisimman "helppoja" teoksia, jotka tiedän jaksavani lukea ja jotka varmasti kiinnostavat. Kirjoja varmaan saa vaihdella kesken vuottakin, jos en vaikka alkuun valitsemaani vihreää kirjaa jaksakaan lukea ja luenkin sen sijaan toisen vihreän kirjan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa Kirsi, että osallistut haasteeseen. Tervetuloa sateenkaareilemaan!

   Itse tein niin, että valitsin ensin kirjat (kaikki teoksia, jotka olleet omassa hyllyssä enempi vähempi aikaa lukemattomina) ja käytän tätä haastetta oman hyllyn lukemattomien purkamiseen. Minun puolestani kuitenkin jokainen tehköön niin kuin parhaaksi näkee. Lukeminen on pääasia!

   Poista
 23. Kyllä tähän nyt vaan on pakko lähteä mukaan - melkein kaikkia värejä kun löytyi omasta hyllystäkin, ja niitä oman hyllyn kirjoja EHKÄ olisi välillä hyvä lukea... Punainen tuli jo luettua, eli nyt uskaltaa ilmoittaa itsensä mukaan - vaikka loppuvuosi menisi miten huonosti vaan, niin sain mä ekan kirjan luettua... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan Anna. Kiva, että osallistut haasteeseen.

   Samassa veneessä ollaankin lukemisten suhteen: minullakaan ei ole vielä muuta luettu kuin punainen kirja.

   Poista
 24. Mukana ollaan ehdottomasti. Mukavan erilainen haaste ja näin koulun lomassa jopa mahdollinen suorittaa. Nyt sitten vain kirjat omasta hyllystä alas, ja sen jälkeen kirjastoon penkomaan sekin ;)

  VastaaPoista
 25. Tervetuloa mukaan Wilma V.! Tässä on piilotettuna myös siivoushaaste. Tulee kirjat puhdistettua pölyistä, kun tonkii hyllyjä. :) Kiva, että liityit haasteporukkaan.

  VastaaPoista
 26. Jälkijunassa innostuin haasteesta ja löysin jo hyllystäni sopivat kirjat. Kaikki vain melkoisia paksukaisia, mutta onneksi on koko vuosi aikaa. Ja vieläpä hyviä kirjoja luvassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on jälkijunat :) Tervetuloa mukaan sateenkaarihaasteeseen. En itsekään ole vielä lukenut kuin kaksi teosta ja niistäkin toisesta on vielä bloggaamatta. Hyvin ehdit vielä.

   Poista
 27. Tämä on todella omaperäinen haaste :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tämä antaa paljon valinnanvapautta sen suhteen, mitä kirjoja haluaa valita. Mukavaa, jos lähdet mukaan.

   Poista
  2. Voiko näihin osallistua, vaikka ei pidä kirjablogia?
   Sovelsin ideaasi omassa blogissani :) : http://thetribeklaani.blogspot.fi/2015/05/postauksia-eri-vareissa_3.html

   Poista
  3. Ainakin niin voi osallistua ilman blogiakin, että koontipostauksen (jonka siis julkaisen 6.1.2016) kommentteihin laittaa lukemansa kirjat. En ole nyt ihan varma, pystyykö kommentteihin linkittämään kuvia, mutta sitäkin voi kokeilla.

   Mainiota, jos tästä ideasta poiki uusi idea. :)

   Poista
 28. Reippaasti etuajassa, kun luettavia kirjoja löytyi hyllystä niin helposti: http://hdcanis.blogspot.fi/2015/05/kahlil-gibran-profeetta-ja-sateenkaari.html
  Kiitos jännittävästä haasteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos HD, sinä aikainen lintu. :) Oletpa tosiaan ollut aikaansaapa. Yritän muistaa laittaa linkkisi koontipostaukseen myös. Saa tökätä, jos en muista.

   Poista
 29. Tulisin mukaan haasteeseen :) Sellainen kysymys olisi, että täytyykö värin olla nimenomaan tumma vai saako se olla vaalea? Olisi nimittäin vaaleanlila kirja omassa hyllyssä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan haasteeseen, kiva että innostuit. En näe mitään estettä sille, etteikö vaaleampikin lila täyttäisi paikkaansa sateenkaaren raitana.

   Poista
 30. Olen pitänyt haastetta mielessäni ja uskallan ilmoittaa olevani mukana. Ihailen itsekin kuvaa, jonka otin. Tosin kauhunsekaisin tuntein. Eipähän kukaan ihmettele, kun katsoo kuvani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kurkkimassa. Ymmärrän kauhuntunteesi, mutta minusta haasteet ovat mahdollisuus valita vähän kauhuakin herättävää. Itse valitsin klassikkohaasteeseen nro 2 Perecin Elämän käyttöohjeen ja se herättää minussa juuri tuollaista pelonsekaista kauhua. :) Loistavaa, että lähdit haasteeseen mukaan!

   Poista
 31. Kiitos kivasta haasteesta, tässä koosteeni :)

  http://elegiakirjat.blogspot.com/2015/12/luetaan-sateenkaari-haastekoonti.html

  VastaaPoista
 32. Valmista!

  http://satunluetut.blogspot.fi/2015/12/luetaan-sateenkaari-haasteen-koonti.html

  VastaaPoista
 33. Kiitokset kivasta haasteesta. :) Koontini löytyy täältä: http://oksanhyllylta.blogspot.com/2015/12/haastekoonti-luetaan-sateenkaari.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoa MarikaOksa. Liittelen vähän tuonnempana sateenkaarikuvia koontipostaukseen. Tosi mukavaa, että lähdit tähän mukaan. Hyvää vuodenvaihdetta!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan

Tässä tekstissä nostan laajimmin esiin Emilia Männynvälin työläiskirjailijoita ja - kirjallisuutta koskevan tekstin. En siksi, että se olisi jotenkin parempi tai tärkeämpi teksti kuin tässä kirjassa olevat muut tekstit, vaan siksi, että haluan kirjata ylös Männynvälin työläiskirjailijoihin ja -kirjallisuuteen liittyviä huomioita. Ennen kasvispihviä kuitenkin muutama yleinen huomio Männynvälin teoksesta. * Toiste en suostu katoamaan -esseekokoelman päättää teksti nimeltä Ruumis puhuu, jossa Männynväli kertoo, miten hän blogikirjoitustensa vuoksi joutui maalitetuksi ja päätti luopua kirjoittamisesta kokonaan. "Saan uhkaussoittoja. Perääni lähdetään kadulla ja minua piiritetään baarissa [...] Autoni päällystetään verellä, paskalla ja jauhelihalla, kahdesti. Ulkonäköäni ja kaikkea minussa arvostellaan internetin täydeltä. Saan sähköposteja, joiden mukaan ansaitsisin kuolla. Joku haaveilee raiskaamisestani. Löydän nimeni ensimmäisenä eliminoitavien maanpettureiden listalta. Olen äärioi

Suomalaiset kirja-aiheiset podcastit

Kuunteletko kirja-aiheisia podcasteja? Omalta osaltani voin todeta, että olen suorastaan riippuvainen niistä, sillä kirja-podcastit ovat mainio tapa pysyä pinnalla sen suhteen, mitä kirjamaailmassa tapahtuu ja vaikka itse olen tosi huono äänikirjojen kuuntelija ainakin toistaiseksi niin podcasteja tulee kuunnelluksi paljonkin. Kuuntelen niitä lähinnä työmatkoilla tai tarkkaan ottaen kuvio menee niin, että kuuntelen podcasteja kävellessä ja sen osan matkasta, jonka matkustan junalla, luen kirjaa. Joku prioriteetti se nyt sentään olla pitää. Ensimmäinen kirja-podcast, jota säännöllisesti aloin kuunnella oli Mellan raderna , joka viime aikoina on jäänyt omassa kuuntelussani valitettavassa määrin Sivumennen -podcastin alle. Mellan raderna on kiinnostava, koska siinä käsitellään vähän eri kirjallisuutta kuin mikä suomalaisessa kirjallisuuskeskustelussa on pinnalla. Juontajista Peppe Öhman on suomenruotsalainen ja Karin Jihde ruotsalainen ja se tekee tästä podcastista oikein piristävän

Aino Frilander: Los Angeles -esseet

Aino Frilanderin esikoisteos Los Angeles -esseet on poltettua oranssia, unelmien kaipauksen täyttämää roosaa ja keltaista, joka menee päähän Negronin lailla. Pidin Frilanderin kirjasta valtavasti. Se oli kylpy, jota hallitsee teoksen kannen väritys. Murrettu technicolor. Aurinkoon unohtuneet väripolaroidit. Laajentuminen, polte ja nostalgia kaikkine puolineen ja ennen kaikkea mahdottomuuksineen. Esseet viettelevät mukaansa heti teoksen alkumetreillä Frilanderin kuvatessa kaipuutaan Los Angeles -nuoruuteen.   Laitan pitkän sitaatin, jotta pääset nauttimaan Frilanderin kuvauksesta ja kielestä. ”Haamusärkymäisesti haluaisin, että minulla olisi ollut losangelesilainen nuoruus. Ehkä elokuva-alalla työskennelleet isovanhemmat, joiden talossa Los Felizissä olisin voinut katsella vanhoja leffoja. Isovanhempien lomaillessa talonmies olisi jättänyt minulle avaimet edesmenneen Oscar-voittajan nimikoituun kirjepaperiin kääräistynä. Olisin ajanut isoäitini vanhalla autolla, joka tuoksuu parfyymiltä