Siirry pääsisältöön

Novellimaraton lauantaina 17.12.2016

Novellikokoelmakandidaatteja
omalle novellimaratonilleni

Tässä parin bloggarikaverin kanssa päätettiin pitää novellimaraton lauantaina 17.12.2016. Joo. Ihan huono päivä. Kaikilla on varmaan jotain jouluaskarteluja sun muita meneillään. Mutta ajatelkaas, kun ihmiselle tulee novellimaratonin tarve, kuten kävi Eniten minua kiinnostaa tie -blogin Suketukselle, niin onhan sitä autettava kaveria hädässä ja laitettava novellimaraton pystyyn. Ja varsinkin, kun Tiia & Tommi Karvakasakirjoista oli heti valmiina lähtemään mukaan.

Käytännön hommelit menee niin, että lukeminen aloitetaan lauantaina 17. päivä ja siitä sitten jatketaan 24 tuntia. Aikaisimmillaan voi aloittaa heti keskiyöllä, kun perjantai 16. päivä vaihtuu lauantaiksi ja viimeisin aloitushetki on lauantaina 17.12 klo 23.59. Jos on epäselvää niin kysykää. En ole ennen järjestänyt lukumaratonia, joten kenties en huomannut kertoa jotain oleellista.

Hommaan kuuluu, että raportoit lukemastasi koostepostaukseen, jonka julkaisen maanantaina 18.12.2016. Mainitse postauksessa, kuinka monta novellia luit ja laita linkki oman blogisi koostepostaukseen. 

Ja tosiaan sekin riittää jos luet vaikka yhden novellin ja kerrot postauksessa, että olet sen lukenut. Mitä tulee siihen omaan blogiin kirjoitettuun postaukseen, niin sen voi tietysti jokainen kirjoittaa omalla tyylillään. Haastetarkoitukseen riittää kuitenkin ihan pelkkä lukemansa luettelointi. Aika helppoa, vai mitä. 

Ilmoittautumisia voi laittaa kommentteihin aina 16.12.2016 asti.


Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus uppoutua syvälle novellin maailmaan ja muuttua novellien asiantuntijaksi tai muuten vaan paremmaksi ihmiseksi. Sen verran vielä on ihan pakko sanoa, että olen kuvassa olevasta Marisha Rasi-Koskisen kokoelmasta lukenut kaksi ensimmäistä novellia ja ne on. Ne on todella hyviä.

Lisäksi haluan sanoa ääneen, että olen ollut tosi iloinen kaikista niistä hyvistä poreista, joita novellihaaste on saanut aikaan. On ihan huippua huomata, kun joku, joka on vieroksunut novelleja alkaakin kokea niitä  kohtaan rakkautta. Novellihaaste on yhteisöllinen juttu ja siinä hengessä toivotan kaikki tervetulleiksi novellimaratoonaamaan!


 Kommentit

 1. Huippua, kiitos että järjestät. Sanomattakan lienee selvää, että osallistun! Pino on jo katsottuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JEE! Tämä koko juttu on sun ansiota! Mullakin on toi pino, mutta en ole vielä tehnyt mitään lopullista päätöstä sen suhteen, mitä sitten ihan oikeesti luen.

   Poista
 2. Jea, huippu idea! Oon messissä!

  VastaaPoista
 3. Kaipa tähän tulee osallistuttua, luultavasti aloittaen joskus lauantai-iltana.

  VastaaPoista
 4. Jes, kiitos järjestämisestä. Me aletaan valitsemaan jo kirjoja!

  VastaaPoista
 5. Minä olen mahdollisesti mukana pienellä panostuksella. Tällä hetkellä koulujutut painavat sen verran päälle, ettei ole mahdollista koko päivää lukea, mutta ehkä pieniä hengähdystaukoja voisin ottaa kaiken muun ohessa.

  Marisha Rasi-Koskiken on kyllä kiinnostava ja hyvä kirjailija. Olen lukenut hänen kaikki teoksensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, en muista nähneeni blogistaniassa yhtään kirjoitusta Rasi-Koskisen kirjoista. On toki täysin mahdollista, että mulla on vaan mennyt ohi. Sen vähän perusteella, mitä olen tutustunut, niin olen aikamoisen vaikuttunu.

   Joo pieni novellihengähdystauko, niin sit taas jaksaa :)

   Poista
 6. Lupaudun varovasti mukaan, enköhän ainakin muutaman novellin ehdi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehellisesti sanottuna olen itsekin vähän varovasti mukana, koska kaikenlaista on kasaantunut. En vaan suostu uskomaan, etteikö sitä muutamaan novellia ehdi lukea. Pitäisköhän lainata Castillonia? Hänellä on paljon parin sivun novelleja. Kiva, kun lähdet mukaan.

   Poista
 7. Tuskinpa osallistun, mutta jos kuitenkin, se olisi koko päivä pelkkää Kafkaa. Sitä on hyllyssä jo valmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpö höpö Tuija. Hän istuu lauantaina alas. Hän ottaa käteensä Kafkaa. Hän lukee Kafkaa. Hän osallistuu novellimaratonille.

   Ihan helppoa!

   Poista
 8. Mukana vähintään muutamalla novellilla :)

  VastaaPoista
 9. Varovasti uutena kirjabloggaajana lähden mukaan haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Mikael, hienoa että lähdet mukaan ja mukava törmätä uuteen kirjabloggariin!

   Poista
 10. Mukana varmaankin lauantai-illasta alkaen. :)

  VastaaPoista
 11. Olisin mukana, jos päivä ei osuisi viikonloppuun, mutta novellihaasteessa olen mukana kevääseen saakka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpäs Kaisa jos yllättäisit itsesikin lukemalla yhden novellin ensi lauantaina? Mä uskon suhun :D

   Poista
  2. Eihän tätä voi vastustaa! Kun kaikki muutkin. Vielä ehtii!!

   Poista
  3. Ei voikaan ja niin ehtii. Koko yökin aikaa!

   Poista
 12. Hmm, houkuttelee kyllä vaikka tiedän, että kovin monta novellia en varmaan saisi luettua. Toisaalta kutkuttelisi kokeilla ns. sekalukemalla novelleja eri kirjoista. Jos valitsisi sellaisia lyhyitä.

  Varoen ilmottaudun mukaan: kyllähän sitä nyt ainakin sen yhden novellin saa luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi sekaluenta mullakin on ollut mielessä. Ajan kanssa on pikkasen tiukkaa, joten en etukäteen uskalla omaltakaan osaltani hirmuisia luvata. Nyt vaan kovin innostaa, kun novelli vetää puoleensa porukkaa.

   Luotan 100 %:sti, että ainakin sen yhden tulet lukemaan.

   Poista
  2. Kun vedin kesällä jo yhden novellimaratonin niin harrastin juuri lievää sekalukemista, yhdessä oli sen verran pitkiä novelleja että niitä luin vain yhden kerrallaan ja siinä välissä sitten puoli kirjaa yhtä, puoli kirjaa toista, sitten jälkimmäinen puolisko ensimmäistä...sekaluku toimii varmaan paremmin kuin kokonaisten kokoelmien ahmaisu.

   Poista
  3. Aion ehdottomasti kokeilla novellien sekalukua. Sitä en ole oikein koskaan varsinaisesti tehnytkään, joten kiinnostaa ihan jo senkin takia. Aika sekavaksi saattaa kyllä muodostua vaikutelmat, mutta toisaalta voi löytyä varsin kiinnostavia yhteentörmäyksiä ja toisen novellin näkemistä toisen novellin läpi yms.

   Poista
 13. On sulla hyvä myyntipuhe - 'Ainutlaatuinen mahdollisuus ....' etc. :))
  Ei tule maratoonia, mutta lupaan lukea sekatekniikalla min. 4 novellia: Siekkistä, Waltaria, SusuPetalia ja David Foster Wallacea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hah-hah joo, mutta hyvä että myyntipuhe tehosi. :D Kiva kun sinäkin olet mukana.

   Tuosta sun valikoimasta tekisi mieli sanoa, että David Foster Wallace on jo yksinään sekatekniikka. :D Tämä kaikella kunnioituksella ja rakkaudella, sillä hänhän on vallan loistava kirjailija.

   Jännä, miten muakin nyt just tää sekatekniikka kauheesti polttelee. Luetaanko me yleensä jotenkin niin tunnollisesti, että sekatekniikalla lukeminen on melkein jo anarkismia?

   Poista
  2. Novellit riehaannuttavat meidät vallan vallattomiksi :)

   Poista
  3. Niin ne Riitta taitavat tehdä. Kävin taas hakemassa lisää novelleja kirjastosta. Olen täysin epärealistinen sen suhteen, mitä lauantaina ehdin lukea. :D

   Poista
 14. Tepäs olette hauskoja ideoita juonineet, onneksi näin twiitin aiheesta :-D Mies on taas töissä lauantai-illan, joten mukana! Useampi kokoelma löytyy novellihaastetta varten varattuna ja Grantahan kelpaavarmasti myös tähän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jane, täällä tosiaan ollaan oltu vähän hulvattomalla tuulella. :D Hain just kirjastosta muutaman novellikokoelman lisää, kun tuo sekatekniikan käyttö kutkuttaa nyt niin kovasti.

   Hyvät työvuorot sun miehellä, kun ne mahdollistavat osallistumisesi tähän haasteeseen. :D Tervetuloa mukaan!

   Poista
 15. Ooh, novelleja!! <3 Voisinpa yrittää olla mukana. Miehen kanssa oli JUURI pari minuuttia sitten puhetta että olisipa kiva lukea yhdessä enemmänkin novelleja ja sitten jutella niistä. :D Marko Hautalan Varpaat saivat innostumaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hauska sattuma. Tervetuloa mukaan lauantaina. En tunne lähemmin Marko Hautalan Varpaita, enkä kyllä hänen varpaitakaan :D

   Poista
 16. Hei! Minäkin liityn vielä mukaan, kun kynnys on tehty näin helpoksi. Aina sen yhden novellin ja ehkä toisenkin... Aloittelen joskus lauantaina iltapäivän puolella. Kirjastosta lainattuna löytyy Eeva Kilven Noidanlukko ja Jaan Krossin sekä Maritta Lintusen novelleja. Omasta hyllystä ainakin Tšehovia ja Ahoa ja yksi Granta ja rikosnovelleja äänikirjoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Paula, kiva kun lähdet mukaan. Eikös novellien luku ole kun suklaakonvehtien syönti. Otan vaan yhden, eikun kaksi, eikun ... ohoh rasia on tyhjä. :D

   Minä täällä jo hermostuneena siirtelen novellikokoelmia ja mietin, että mihin aikaan huomenna aloittaisin, että saisin maksimoitua lukuajan.

   Poista
 17. Vastaukset
  1. Mahtavaa Limalepakko. Kiva, että olet mukana! Kohta jo startataan :D

   Poista
 18. Ou nou, unohdin ilmoittautua eilen. Vieläköhän minut huolittaisiin osallistujaksi?

  VastaaPoista
 19. Joanna, kyllä vielä ehtii. Riittää kun ilmoittautuu 17.12 aikana. Hyvää maratonia!

  VastaaPoista
 20. Nyt on hiukan kiireinen viikonloppu, mutta voisin silti ilmoittautua mukaan. Lukaisen maratonin aikana novelleja verkkolehdistä, kirjat saavat nyt jäädä hyllyyn :)

  VastaaPoista
 21. Apua, olenko auttamatta myöhässä? Viikonlopun suunnitelmat meni uusiksi ja nyt olisikin yllättäen aikaa maratoonata. Useampi lukematon kokoelma löytyy hyllystä, joten valinnanvaraa riittää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vielä ehtii. Riittä kun aloittaa tänään viimeistään klo 23.59. Tervetuloa! Twitterissä häsä #novellimaraton - ollaan siellä raportoitu edistymisiämme

   Poista
 22. Nyt en ehdi vuorokautta lukea eli ei maratoonausta, mutta kaikki tukeni teille urheille lukijoille! Tukihengessä luin ja postasin kolme novellia kuitenkin.

  VastaaPoista
 23. Se on finito nyt! Saldo 17 novellia - kiitos inspiroivasta haasteesta Omppu! Raportti löytyy täältä:
  https://kirjaviekoon.blogspot.fi/2016/12/novellimaratoonausta-sekatekniikalla.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta kun olit mukana. Teen vielä koostepostauksen, kunhan nyt vähän vedän henkeä. Kannattaa linkittää siihen, niin porukat löytää paremmin sun koosteen.

   Poista
 24. Okei! Sait ylipuhuttua. Jospa nyt novelli tai kaksi tähän tulisi luettua. Ehdinpäs vielä aloittaakin, sillä kellohan on vasta 21.56... Tämähän on ihan hullunhauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, nimenomaan hullunhauskaa. Ihan liekeissä olen ollut ja just tulin maaliin ja hymyilen vaan. Tsemppiä maratonillesi!

   Poista
 25. Novelleja tuli luettua semmoiset 23 tai vähän vähemmän, riippuu miten laskee. http://paperikasat.vuodatus.net/lue/2016/12/novellimaraton-17-12-2016#

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Limalepakko, kun olit mukana. Teen vielä koostepostauksen, kunhan nyt vähän vedän henkeä. Kannattaa linkittää siihen, niin porukat löytää paremmin sun koosteen.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan

Tässä tekstissä nostan laajimmin esiin Emilia Männynvälin työläiskirjailijoita ja - kirjallisuutta koskevan tekstin. En siksi, että se olisi jotenkin parempi tai tärkeämpi teksti kuin tässä kirjassa olevat muut tekstit, vaan siksi, että haluan kirjata ylös Männynvälin työläiskirjailijoihin ja -kirjallisuuteen liittyviä huomioita. Ennen kasvispihviä kuitenkin muutama yleinen huomio Männynvälin teoksesta. * Toiste en suostu katoamaan -esseekokoelman päättää teksti nimeltä Ruumis puhuu, jossa Männynväli kertoo, miten hän blogikirjoitustensa vuoksi joutui maalitetuksi ja päätti luopua kirjoittamisesta kokonaan. "Saan uhkaussoittoja. Perääni lähdetään kadulla ja minua piiritetään baarissa [...] Autoni päällystetään verellä, paskalla ja jauhelihalla, kahdesti. Ulkonäköäni ja kaikkea minussa arvostellaan internetin täydeltä. Saan sähköposteja, joiden mukaan ansaitsisin kuolla. Joku haaveilee raiskaamisestani. Löydän nimeni ensimmäisenä eliminoitavien maanpettureiden listalta. Olen äärioi

Suomalaiset kirja-aiheiset podcastit

Kuunteletko kirja-aiheisia podcasteja? Omalta osaltani voin todeta, että olen suorastaan riippuvainen niistä, sillä kirja-podcastit ovat mainio tapa pysyä pinnalla sen suhteen, mitä kirjamaailmassa tapahtuu ja vaikka itse olen tosi huono äänikirjojen kuuntelija ainakin toistaiseksi niin podcasteja tulee kuunnelluksi paljonkin. Kuuntelen niitä lähinnä työmatkoilla tai tarkkaan ottaen kuvio menee niin, että kuuntelen podcasteja kävellessä ja sen osan matkasta, jonka matkustan junalla, luen kirjaa. Joku prioriteetti se nyt sentään olla pitää. Ensimmäinen kirja-podcast, jota säännöllisesti aloin kuunnella oli Mellan raderna , joka viime aikoina on jäänyt omassa kuuntelussani valitettavassa määrin Sivumennen -podcastin alle. Mellan raderna on kiinnostava, koska siinä käsitellään vähän eri kirjallisuutta kuin mikä suomalaisessa kirjallisuuskeskustelussa on pinnalla. Juontajista Peppe Öhman on suomenruotsalainen ja Karin Jihde ruotsalainen ja se tekee tästä podcastista oikein piristävän

Aino Frilander: Los Angeles -esseet

Aino Frilanderin esikoisteos Los Angeles -esseet on poltettua oranssia, unelmien kaipauksen täyttämää roosaa ja keltaista, joka menee päähän Negronin lailla. Pidin Frilanderin kirjasta valtavasti. Se oli kylpy, jota hallitsee teoksen kannen väritys. Murrettu technicolor. Aurinkoon unohtuneet väripolaroidit. Laajentuminen, polte ja nostalgia kaikkine puolineen ja ennen kaikkea mahdottomuuksineen. Esseet viettelevät mukaansa heti teoksen alkumetreillä Frilanderin kuvatessa kaipuutaan Los Angeles -nuoruuteen.   Laitan pitkän sitaatin, jotta pääset nauttimaan Frilanderin kuvauksesta ja kielestä. ”Haamusärkymäisesti haluaisin, että minulla olisi ollut losangelesilainen nuoruus. Ehkä elokuva-alalla työskennelleet isovanhemmat, joiden talossa Los Felizissä olisin voinut katsella vanhoja leffoja. Isovanhempien lomaillessa talonmies olisi jättänyt minulle avaimet edesmenneen Oscar-voittajan nimikoituun kirjepaperiin kääräistynä. Olisin ajanut isoäitini vanhalla autolla, joka tuoksuu parfyymiltä