Siirry pääsisältöön

101 kirjaa, Kirja vieköön, Helsinki Lit ja haasteet

Nämä ovat ensimmäiset vuonna 2017 kirjoittamani sanat ja näiden sanojen myötä korkkaan uuden vuoden blogissani. Ei liene liioiteltua väittää, että tänä vuonna on tarjolla lukuisampia kirjallisesti kiinnostavia tapahtumia kuin varmaan koskaan aiemmin. Suomen satavuotissynttärit tulevat näkymään vahvasti myös kirjallisuuden kentillä, puistoissa ja kahviloissa.

Käyn tässä postauksessa läpi niitä tapahtumia ja haasteita, joihin itse osallistun.


Kirjojen Suomi ja 101 kirjaa



Kirjabloggareilla on tänä vuonna ilo ja kunnia olla mukana Yleisradion Kirjojen Suomi -projektin osaprojektissa nimeltä Kirjablogit ja 101 kirjaa. Yhteensä meitä kirjabloggareita on mukana 81, joten 101 kirjaa tulee näkymään blogeissa tänä vuonna vahvasti ja Yle julkaisee lisäksi bloggauksia omilla nettisivuillaan. Projektiin valittuja kirjoja käsitellään lisäksi myös Ylen Aamu TV -lähetyksissä sekä radio-ohjelmissa, joissa niissäkin saatat törmätä kirjabloggariin. Myös Areenasta löytyy paljon kirjajuttua.

Kirjat tähän projektiin on valinnut Ylen pitkän linjan kirjallisuuteen erikoistuneet toimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak. Mukana on yksi kirja jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta ja kirjoja käsitellään käänteisessä järjestyksessä eli ensimmäisenä on vuorossa vuoden 2016 kirja, joka on Ilkka Remeksen Kiirastuli. Projektin lopuksi hypätään takaisin nykypäivään ja vuoden 2017 kirjaan.

Valittujen kirjojen lista on todella mielenkiintoinen, sillä lähtökohtana on ollut ottaa mukaan kirjoja, joista jokainen kertoo omaa tarinaansa itsenäisestä Suomesta. Listalta löytyy monia yllättäviä ja suurelle yleisölle melko tuntemattomiakin teoksia.

Linkki kirjalistaan klik

Erityisen ilahduttavaa on, että mukana on paljon muitakin teoksia kuin niitä kaikkein ilmeisimpiä ja kansankunnan kaapinpäällä marinoiduimpia. Jos minun pitäisi nostaa listalta esiin vain yksi kirja se olisi Matti Pulkkisen Romaanihenkilön kuolema. Minulle henkilökohtaisesti se on ehkä suurinta, mitä Suomessa on ikinä kirjoitettu.

Itse osallistun tähän projektiin kahdella teoksella, jotka ovat Rauha S. Virtasen Seljan tytöt ja Saima Harmajan Sateen jälkeen. Kumpaakaan näistä en ole aiemmin lukenut ja on surkuhupaisan riemukasta, että juuri minulle valikoitui arvonnassa tyttökirja, koska kuulun niihin bloggareihin, joiden käsissä tyttökirjat eivät ole poltelleet Anni Polvan Tiina-sarjaa lukuunottamatta.

Harmajan teoksen osumisesta kohdalleni olen enemmän kuin kiitollinen, sillä olen mukana järjestämässä kirjabloggarien runotapahtumaa 6.  heinäkuuta 2017. Koska tapahtuma on vielä suunnitteluvaiheessa ei siitä tämän enempää.  Lisäksi lanseeraan lähipäivinä runotapahtumaa tukevan runohaasteen.

Kirjojen Suomea kannattaa seurata pitkin somea ja osallistua kirjapöhinään. Ylen Suomen juhlavuoden kunniaksi järjestämä kirjakattaus on valtava, enkä itsekään vielä sitä kaikilta osin pysty edes hahmottamaan. Muun muassa tätä on tarjolla:

Kuvakaappaus Ylen nettisivuilta



Ylen nettisivu klik
Yle Kirjojen Suomi -sivu Facebookissa klik



Kirja vieköön

Kirja Vieköön on uusi ja tuoreotteinen kirjallisuustapahtuma, jota emännöi Baba Lybeck Savoy-teatterissa. Jokaisella kerralla on 4-6 vierasta ja näyttelijät esittävät otteita heidän teoksistaan. Juuri tämä teospätkien ääneenluku kiinnostaa minua erityisesti, sillä ollessani Finlandia palkintojen jakotilaisuudessa nautin suureti siitä, kun näyttelijät lukivat teoskatkelmia. Tunnen jo istuvani Savoyn pehmeässä penkissä. Tunnen miten maailma ja omat huolet eivät pääse Savoyn ovista sisään. Tunnen miten kasvoilleni leviää lempeä ja vähän hölmön innostunut ilme. Ah!

Onneksi ensimmäinen Kirja vieköön on jo 18.1.2017 niin ei tarvitse enää kauan odottaa. Aikamoista malttamattomuutta alkaa kohdallani olla jo ilmassa, sillä ensimmäisen kerran vieraita ovat mm. Tellervo Koivisto, Tarja Halonen ja Jörn Donner.

Muut kevään Kirja vieköön -illat ovat 15.2.2017 ja 15.3.2017.

Baba Lybeckin kotisivu klik 


Helsinki Lit

Helsinki Lit järjestetään Savoy-teatterissa 12-13. toukokuuta 2017. Ohjelmaa ei ole vielä julkaistu, mutta sen verran on jo tiedossa, että ainakin nobelisti Orhan Pamuk on tulossa Savoy:hin.

Helsinki Litin kotisivu klik


Kirjabloggarien haasteet

Pari vuotta sitten havahduin karmaisevaan tilanteeseen, kun tajusin, että en ole vieläkään lukenut Mihail Bulgakovin romaania Saatana saapuu Moskovaan. Samaa tuskaa koki Tuijata.Kulttuuripohdintoja -blogin Tuija. Hetken tuumailun jälkeen päätimme järjestää klassikkohaasteen, sillä ounastelimme, että on monia muitakin kirjabloggareita, joilla on klassikko jos toinenkin lukematta.

Tämä haaste sai heti ensimmäisestä kerrasta lähtien innostuneen vastaanoton ja nyt on menossa jo klassikkohaasteen numero IV, jota emännöi Yöpöydän kirjat -blogin Niina. Postaukset julkaistaan 31.1.2017 ja linkitetään Niinan blogiin.

Klassikkohaasteen numero V isännäksi pyysin  Tekstiluola-blogin Tuomasta ja hän ilokseni suostui. Postaukset julkaistaan 31.7.2017 ja linkitetään Tuomaksen blogiin.



Nostetaan novellit kunniaan - Novellihaaste (klik)

Vuoden 2016 Finlandia-palkinnon ehdokaslistaa miettiessäni sain tarpeekseni siitä, että novelleilla ei ole enää pääsyä ehdolle. "Kostoksi" päätin järjestää novellihaasteen ja se jatkuu aina 9.5.2017 asti, jolloin julkaisen blogissani postauksen, johon osallistujat voivat linkittää omat koontipostauksensa.

Osallistujia tähän haasteeseen on ilmoittaunut tällä hetkellä 62. Lisäksi olen pyytänyt, että osallistujat esittäisivät arvauksen siitä, kuinka monta novellia me kaikki yhdessä luemme haasteen aikana. Lähimmäksi oikein arvannut saa palkinnoksi lahjakortin.

Novellihaasteen puitteissa järjestin joulukuussa novellimaratonin ja se oli sähköistä menoa ja yhteisöllistä lukemista parhaimmillaan. Keväällä järjestän ainakin vielä toisen novellimaratonin ja toteutuspäiväksi olen suunnitellut pitkäperjantaita.

Hashtag: #novellihaaste



David Bowien suosikkikirjat -haaste (klik)

Haasteessa luetaan David Bowien suosikkikirjoja. Perustin tämän haasteen vuosi sitten erittäin sekavassa ja järkyttyneessä mielentilassa. Bowie oli minulle suuri. On edelleen. On ikuisesti. Tällä haasteella ei ole päättymispäivää.

Hashtag: #DavidBowieFaveLit

Omat haastelukemiseni olen kirjannut blogini välilehdelle (klik), josta löytyy myös Bowien kirjalista.

*




Osallistun vuonna 2017 lisäksi myös seuraaviin haasteisiin:

Sivutiellä-blogin Feministinen lukuhaaste (klik)

Eniten minua kiinnostaa tie -blogin Muuttoliikkeessä - lukuhaaste siirtolaisuudesta ja maahanmuutosta (klik)

Helmet-lukuhaaste 2017 (klik)
Haasteen Facebook-sivu (klik)

Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaaste (klik)
Haasteen Facebook-sivu (klik)


Lisäksi jatkan blogissani BAR Finland -postauksia aina kuukauden viimeisenä päivänä. BAR Finland on nyt myös saanut oman välilehtensä, josta pääsee katsomaan, mitä kirjoja ja kirjailijoita "baarista" jo löytyy (klik)


Toivotan kaikille erinomaisen kiinnostavaa vuotta 2017. Pidetään mielessä, että haasteet on tarkoitettu iloksi ja virkistykseksi, eikä niistä kannata ottaa stressiä. Maailma paremmaksi vaikka kirja kerrallaan!




Kommentit

  1. Todella kiva kooste kirjatapahtumista ja haasteista.
    Ja ah! Sinulla on tuo ihana klassikko Rauha S. Virtasen Seljan tytöt. Täytyy varmaan lukea Selja-kirjoja uudestaan. Itse kuulun niihin, jotka ihastuivat näihin kirjoihin koko sydämellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mannilainen. :D

      Luulen, että aika moni olisi halunnut tuon Seljan tytöt ja se tuli sitten mulle. No ei se mitään, mulle tekee oikein hyvää tutustua ko. tyttöihin. Olisin vaan kaikkein eniten halunnut saada luettavaksi Matti Pulkkisen Romaanihenkilön kuoleman. Se on mulle suunnilleen ylittämätön suomalainen kirja ja vielä sekin, että niihin aikoihin kun sen luin liittyy niin paljon isoja juttuja, että tuo kirja on kasvanut päässäni ihan hirmuisen kokoiseksi.

      Poista
  2. Kauheasti tapahtuu kaikkea, ja sehän on hieno asia. Pienesti silti uhkaa tulla paineita siitä, että kaikkeen ei mitenkään ehdi osallistua. Työt haittaavat ikävästi näitä rakkaita harrastuksia. Tulee runsauden pula! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. On ihanaa, kun on paljon kaikkea ja samaan aikaan kamalaa, kun ei ehdi joka paikkaan ja kaikkea lukemaan, mitä haluaisi. Juurikin nuo työt ovat aikamoinen este harrastuksille.

      Aion kyllä ottaa (tai olen jo ottanutkin) ihan rennon meiningin, koska muutenhan sitä menee ihan tukkoon tässä kaikessa ihanassa kirjapaljoudessa. Kiitos Taina.

      Poista
  3. Saat lukea Seljan tytöt ensimmäistä kertaa!! Onnentyttö <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos. Niinpä tosiaan saan. Oma vuoroni on vasta kesällä, joten on tässä hyvin aikaa tehdä tuttavuutta Seljan tyttöjen kanssa. Kiitos Helmi.

      Poista
  4. Surkuhupaisan riemukasta - tai aidosti riemukasta! Minusta on aina hauskaa, jos tällaisessa kirja-arvonnassa kohdalle osuu jotain sellaista, jota ei muuten lukisi. Itselleni tuli kirjat, joiden arvelen sattuvan omaan lukijanpirtaani erinomaisen hyvin (Nummen Karkkipäivä ja Uurron Ruumiin ikävä). Se on siinä mielessä harmi, että en tule kunnolla haastetuksi, mutta lukemattahan nuo ovat, joten innolla mukana. Seljan tytöt on muuten tosi kiva!

    Ihana kirjatapahtumavuosi tulossa muutenkin. Jee!

    Töistä käsin,

    Lumiompun Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin Katja lähinnä sitä, että moni olisi varmaan hurjan mieluusti ottanut luettavakseen Seljan tytöt ja sitten se tuli mulle. :D Mutta joo, ei haittaa ollenkaan,

      Karkkipäivä on kova. Pidin siitä paljon. Ja voitko kuvitella, mulla on KOLME Iiris Uurron kirjaa, mutta ei tuota Ruumiin ikävää. Sen sijaan löytyy kyllä Ruumiin viisaus. Muistelisin, että olen tuon Ruumiin ikävänkin joskus lukenut. Tosi kiintoisat kirjat sulla.

      Kiitoksia paljon. Mitenköhän pyörällä päästämme sitä loppuvuodesta ollaankaan? :D

      Poista
  5. Kylläpäs onkin tosi mainion riemukasta, että Seljan tytöt osuivat sinulle - eikä se välttämättä ole hullumpi kokemus ollenkaan, nyt kyllä oikein hykerrellen odottelen :) Ja Harmajan runot, niissä on kauniita helmiä.

    Tämä 101 kirjaa on kyllä hieno tempaus kaiken kaikkiaan. Itse en lähtenyt mukaan, vaikka vinkin ilokseni sain, mutta seurailen mielenkiinnolla.

    Ja kuule, pitää nyt vielä sanoa, että tämäkin kirjoituksesi kiteyttää taas jotenkin niin loistavasti sen, mikä tekee blogistasi niin kirkkaasti kimmeltävän - tässä hehkuu jälleen kerran se ihanan omppumainen kirjallisuusinnostus tai melkeinpä -humala <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä kun paljastu, että Seljan tytöt tulee mulle, niin kävi mielessä muutamakin bloggari sinä mukaan lukien, jolle tämä olisi ollut ihan pirtaan. Toisaalta sitten on ihan mainiota tutustua Valtosen kirjaan ja katsoa, mitä siitä olen mieltä. Harmajan runot ovat varmasti sykähdyttäviä. Mulla on koko tän listan kanssa sellanen juttu, että on monia kirjailijoita, joilta olen lukenut jotain muuta kuin ko. kirjailijalta juuri listalle valitun teoksen.

      Olispa kiva, jos olisit mukana, mutta arvostan suuresti kykyäsi priorisoida ajankäyttöä ja voihan tuolta listalta lukea ja kirjoittaa bloggauksia, vaikka ei ns. virallisesti mukana olisikaan.

      Katjan, taidaan ottaa ton humalan. Kirjallisuushumala - se on jotensakin mainio termi, eikä varmaan aiheuta muuta krapulaa kun läkähtymisen. :D Kiitos paljon.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan

Tässä tekstissä nostan laajimmin esiin Emilia Männynvälin työläiskirjailijoita ja - kirjallisuutta koskevan tekstin. En siksi, että se olisi jotenkin parempi tai tärkeämpi teksti kuin tässä kirjassa olevat muut tekstit, vaan siksi, että haluan kirjata ylös Männynvälin työläiskirjailijoihin ja -kirjallisuuteen liittyviä huomioita. Ennen kasvispihviä kuitenkin muutama yleinen huomio Männynvälin teoksesta. * Toiste en suostu katoamaan -esseekokoelman päättää teksti nimeltä Ruumis puhuu, jossa Männynväli kertoo, miten hän blogikirjoitustensa vuoksi joutui maalitetuksi ja päätti luopua kirjoittamisesta kokonaan. "Saan uhkaussoittoja. Perääni lähdetään kadulla ja minua piiritetään baarissa [...] Autoni päällystetään verellä, paskalla ja jauhelihalla, kahdesti. Ulkonäköäni ja kaikkea minussa arvostellaan internetin täydeltä. Saan sähköposteja, joiden mukaan ansaitsisin kuolla. Joku haaveilee raiskaamisestani. Löydän nimeni ensimmäisenä eliminoitavien maanpettureiden listalta. Olen äärioi

Aino Frilander: Los Angeles -esseet

Aino Frilanderin esikoisteos Los Angeles -esseet on poltettua oranssia, unelmien kaipauksen täyttämää roosaa ja keltaista, joka menee päähän Negronin lailla. Pidin Frilanderin kirjasta valtavasti. Se oli kylpy, jota hallitsee teoksen kannen väritys. Murrettu technicolor. Aurinkoon unohtuneet väripolaroidit. Laajentuminen, polte ja nostalgia kaikkine puolineen ja ennen kaikkea mahdottomuuksineen. Esseet viettelevät mukaansa heti teoksen alkumetreillä Frilanderin kuvatessa kaipuutaan Los Angeles -nuoruuteen.   Laitan pitkän sitaatin, jotta pääset nauttimaan Frilanderin kuvauksesta ja kielestä. ”Haamusärkymäisesti haluaisin, että minulla olisi ollut losangelesilainen nuoruus. Ehkä elokuva-alalla työskennelleet isovanhemmat, joiden talossa Los Felizissä olisin voinut katsella vanhoja leffoja. Isovanhempien lomaillessa talonmies olisi jättänyt minulle avaimet edesmenneen Oscar-voittajan nimikoituun kirjepaperiin kääräistynä. Olisin ajanut isoäitini vanhalla autolla, joka tuoksuu parfyymiltä

Suomalaiset kirja-aiheiset podcastit

Kuunteletko kirja-aiheisia podcasteja? Omalta osaltani voin todeta, että olen suorastaan riippuvainen niistä, sillä kirja-podcastit ovat mainio tapa pysyä pinnalla sen suhteen, mitä kirjamaailmassa tapahtuu ja vaikka itse olen tosi huono äänikirjojen kuuntelija ainakin toistaiseksi niin podcasteja tulee kuunnelluksi paljonkin. Kuuntelen niitä lähinnä työmatkoilla tai tarkkaan ottaen kuvio menee niin, että kuuntelen podcasteja kävellessä ja sen osan matkasta, jonka matkustan junalla, luen kirjaa. Joku prioriteetti se nyt sentään olla pitää. Ensimmäinen kirja-podcast, jota säännöllisesti aloin kuunnella oli Mellan raderna , joka viime aikoina on jäänyt omassa kuuntelussani valitettavassa määrin Sivumennen -podcastin alle. Mellan raderna on kiinnostava, koska siinä käsitellään vähän eri kirjallisuutta kuin mikä suomalaisessa kirjallisuuskeskustelussa on pinnalla. Juontajista Peppe Öhman on suomenruotsalainen ja Karin Jihde ruotsalainen ja se tekee tästä podcastista oikein piristävän