Siirry pääsisältöön

Baileys Prize - Lyhytlista 2017

Baileys-palkinnon tämän vuoden lyhytlistalle päässeet teokset on valittu.

Valinnat ovat ennakkoluulottomia, sillä listalta putosivat niin Annie Proulx:n kuin Margaret Atwoodinkin romaanit. Myöskään etukäteen kohuttua Sarah Perryn The Essex Serpent -romaania ei lyhytlistalta löydy. Henkilökohtaisesti harmittaa eniten, että Emma Flintin Little Deaths ei yltänyt lyhytlistalle. Ehdin sen jo ostaakin, joten lähiaikoina pääsen toteamaan, tapahtuiko sen kohdalla "oikeusmurha" vai ei.

Olen kopioinut alle aiemmasta postauksestani ne teokset, jotka pääsivät lyhylistalle ja päivittänyt niiden kuvauksia.


Lyhytlistalle pääsivät:

Stay With Me, Ayobami Adebayo

Afrikan maista eniten olen lukenut nigerialaista kirjallisuutta  (esim. Achebe, Adichie, Atta, Soyinka,  Unikwe, Obioma,  Shoneyin, Nwaubami) ja suluissa mainittujen kirjailijoiden teoksia löytyy myös blogistani.

Ennuste, että tulen lukemaan Adebayon romaanin on siis varsin hyvä. Teos sijoittuu Lagosiin, jossa Yejide yrittää kaikin keinoin tulla raskaaksi. Adebayo käsittelee romaanissaan myös Nigerian 1980-luvun yhteiskunnallista kuohuntaa ja  yksilötasolla hän kuvaa, miten epätoivoisia ovat usein yrityksemme välttyä sydämen särkymiseltä.

Päivitys 4.4.2017
Elegia Kartanon kruunaamaton lukija -blogista ehti tämän jo lukea ja kertoi, että Stay with me oli niin koukuttava, että hän luki sitä väliin kävellessäänkin.

 Olen kirjastojonossa, mutta luultavasti kestää vielä muutaman viikon ennen kuin saan tämän käsiini.


The Power, Naomi Alderman

Naomi Alderman on minulle nimenä tuttu, mutta en ole lukenut häneltä mitään. Kun kirjan nimi on Valta kiinnostukseni herää oitis.

The Powerissa tytöt huomaavat, että he pystyvät muutamalla sormen liikkeellä aiheuttamaan kipua ja jopa kuolemaa. Kirjassa kysytään: mitäpä jos valta olisikin naisten käsissä. Tämän tyyppiseen skenaarioon tutustumista on mahdotonta vastustaa. Lukulistalle ehdottomasti.

Päivitys 4.4.2017
Aloitin Aldermanin romaanin eilen ja jo ensimmäisen 50 sivun perusteella voin sanoa, että tämä onkin melkoinen teos, joka "vetää" todella hyvin.





The Dark Circle, Linda Grant

Linda Grantilta olen aiemmin lukenut romaanit When I lived in modern times, The cast iron shore, The Clothes on their backs ja We had it so good, josta olen myös blogannut.


The Dark Circle sijoittuu toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin ja kertoo tuberkuloosia sairastavista teinikaksosista, jotka lähetetään kentiläiseen parantolaan, jossa he joutuvat lääkärien armoille.

Grant on aiemmilla kirjoillaan uinut suosiooni ja heti kuvauksen tästä kirjasta luettuani minua alkoi kiinnostaa, mitä parantolassa oikein tapahtuu.

Päivitys 4.4.2017
The Dark Circlen pääsy lyhytlistalle ilahduttaa minua, koska tosiaan olen pitänyt kovasti hänen aiemmista teoksistaan. Kirjaa ei valitettavasti ainakaan vielä löydy Helmetin kokoelmista.


The Sport of Kings, C.E. Morgan

The Sport of Kingsin aineksia ovat mahtava Forgesin perhe, raviurheilu ja rotukysymykset. Forgesien dynastiaa hämmentää juuri vankilasta vapautunut musta mies, joka tulee heille töihin.

Hevosurheilu ei kiinnosta, mutta rotujen väliset konfliktit kyllä. Miinuspisteitä järkyttävän rumasta kannesta.

Päivitys 4.4.2017
Etukäteen ajatellen Morganin kirja on listan kirjoista minua henkilökohtaiseseti vähiten kiinnostava, mutta koska se lyhytlistalle päätyi on sillä varmasti ansioita ja minun kannattaa voittaa epäluuloni ja pitää tämä teos mielessä. Lupaan lukea tämän ainakin siinä tapauksessa, että The Sport of Kings voittaa Baileys-palkinnon.




First Love, Gwendoline Riley

Rileyn romaani kertoo kolmikymppisen kirjailijan Neven ja häntä vanhemman Edwynin avioliitosta ja sen kipukohdista. Onko kyse rakkaustarinasta vai ei?

Päivitys 4.4.2017
Rakkaustarinat eivät lähtökohtaisesti ole minulla hoteinta kategoriaa, mutta Rileyn romaania kohtaan tunnen varovaista kiinnostusta, jota sen päätyminen lyhytlistalle tietysti vielä lisää. Olin jo varaamassa First Lovea Helmetistä, mutta sitä ei Helmetistä vielä löytynyt.








Do Not Say We Have Nothing, Madeleine Thien

Thienin romaanista kuuntelin juuri eilen Bad feminists -kirjakerhon pod castia ja kiinnostuin tästä kirjasta, joka käsittelee Tiananmenin aukion tapahtumia, joita kuvataan Kiinasta Kanadaan paenneen Ai-Mingin kautta.

Päivitys 4.4.2017
Olin päättänyt lukea Thienin romaanin jo ennen kuin se päätyi lyhytlistalle. Tämänkin suhteen olen kirjastojonossa, joka tosin liikkuu äärimmäisen hitaasti.









Baileys-voittajan veikkaaminen on vaikeaa, koska melkein joka vuonna on käynyt niin, että voittajaksi on valittu ns. yllättävä teos. Viime vuonna esimerkiksi Baileysin voitti monien yllätykseksi irlantilaisen Lisa McInerneyn The Glorious Heresies, jonka lukeminen oli minulle aika uuvuttava kokemus.

Ketä sinä ennustat ja/tai toivot voittajaksi?

Minä asetan kolikkoni Naomi Aldermanin romaanin puolesta. Olisi ihan mahtavaa, jos voittopalkinto pokattaisiin scifillä.


Kommentit

  1. Jee, iloitsen että Stay With Me on yhä menossa mukana! Näistä muista lukulistallani on kaksi: tuo Thienin romaani, johon en tunnu ikinä pääsevän käsiksi, kun ostin sen omaksi ja kirjaston kirjat jyräävät se jatkuvasti alleen. Samoin tuo First Love on tarkoitus lukea: lääpin sitä eräänä päivänä kirjastossa ja luin hieman alkua ja vaikutti siltä, että kammottavasta nimestään huolimatta voi olla hyvä.

    Nyt alkoi ehkä kinnostaa tuo Aldermanin romaani, joka on sinulla kesken ja "vetää" hyvin. Joutuukohan senkin vielä lukemaan (mihin näiden kirjojen kanssa taas joutuukaan!). :D Noh, odottelen arviotasi ainakin kiltisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on sellanen tutina ja kutina, että tänä vuonna on erityisen kova lista. Viime vuonna mulla jotenkin lässähti Baileys-kirjojen luekminen, kun petyin voittajateokseen.

      Aina näitä on joka tapauksessa kiva miettiä ja spekuloida ja myös LUKEA. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lauri Viita: Betonimylläri ja muita runoja - BAR Finland, 12

Jos nyt kävisi niin, että Alepan kassajonossa joku väittäisi, että Lauri Viidan Betonimylläri on paras koskaan Suomessa julkaistu esikoisteos, en alkaisi väittämään vastaan. Kirjan takakannesta löytyy seuraavia mainintoja: "Todella alkuperäinen, omalaatuinen kyky" (Lauri Viljanen, HS) "Hehkuvaa laavaa, joka vyöryy vastustamattoman sisäisen paineen alta." (Holger Lybäck, Finsk Tidskrift) "Suurta voi syntyä odottamatta, ja tässä näyttää tapahtuneen nousu suoraan huipulle." (Hämeen kansa) * Viidan esikoiskokoelman tyyppipiirteitä on runonsisäinen liikehdintä, jossa ylevä ja suuri muuttuu arkipäiväiseksi ja konkreettiseksi tai vaihtaa paikkaa usemman kerran.  Runo 'Alfhild' alkaa säkeillä: Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät Ja päättyy säkeisiin: Niin suuri on Jumalan taivas ja maa, oi lapseni rakastakaa Näiden ylevien ja perinteisenkuuloisten säkeiden välissä isä ja äiti kulkevat peräkanaa ja morsiuspari ostaa p

Rakas Viro -haaste -jatkuu kunnes 100 panosta kasassa

Elämässä on ihan tarpeeksi haastetta ilman uusiakin haasteita, mutta siitä huolimatta en voi vastustaa kiusausta perustaa viroaiheista haastetta. Kyllä sitä nyt yhden haasteen verran pitää rakkaan naapurin synttäreitä juhlia. Tehdäänpäs tämä nyt mahdollisimman helpoksi eli homma menee niin, että Rakas Viro-haasteeseen voi osallistua millä tahansa Viroon liittyvällä panoksella, kunhan kertoo asiasta tämän postauksen kommenteissa / somessa. Voi lukea virolaisia kirjoja, novelleja ja runoja. Katsoa virolaisia elokuvia. Käydä Virossa teatterissa tai muussa häppeningissä. Käydä virolaisten taiteilijoiden näyttelyissä. Matkustaa Viron ja kirjoittaa siitä matkakertomuksen. Ottaa valokuvan jostain virolaisesta kohteesta. Halata virolaista  ystävää. Käydä Eeestin herkussa ostamassa possulimua. Äänestää Viroa Euroviisuissa. Tai mitä nyt keksitkin. Ilmoita osallistumisestasi ja panoksestasi tämän haasteen kommenteissa. Nostan panokset tähän varsinaiseen post

Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär

Kakkiaiset olivat enimmäkseen kilttejä ja rauhallisia maahisia, jotka eivät tehneet pahaa. Mutta nämä, jotka seisoivat tuijottamassa Ronjaa typerillä silmillään, olivat selvästikin tyytymättömiä. Ne röhkivät ja huokailivat, ja muuan niistä sanoi synkästi: - Miks vaa hää sillai tekkee? Ja pian muut yhtyivät kuoroon: - Miksvai hää sillai? Rikkomaks katon, miksvai noinikkä, noinikkä? Meidän perheen rakastetuin klassikko on Astrid Lindgrenin 'Ronja Ryövärintytär' (Ronja Rövardotter, 1981). Siitä, että näin on, olen hyvin iloinen, sillä tuskinpa voisi tyttölapselle olla parempaa kirjallista esikuvaa kuin Ronja. Koska olen lukenut teoksen useampia kertoja tyttärelleni, on ollut mukavaa, että Lindgrenin tarina on niin iki-koskettava, että se puhuttelee kerta toisensa jälkeen myös aikuista lukijaa. Kun tyttäreni oppi lukemaan, 'Ronja' oli ensimmäisiä kirjoja, jonka hän luki itsekseen. Hän on katsonut moneen kertaan myös teoksesta tehdyn elokuvan. Yksi Ronja-huip