Siirry pääsisältöön

Suomalaiset kirja-aiheiset podcastit


Kuunteletko kirja-aiheisia podcasteja? Omalta osaltani voin todeta, että olen suorastaan riippuvainen niistä, sillä kirja-podcastit ovat mainio tapa pysyä pinnalla sen suhteen, mitä kirjamaailmassa tapahtuu ja vaikka itse olen tosi huono äänikirjojen kuuntelija ainakin toistaiseksi niin podcasteja tulee kuunnelluksi paljonkin. Kuuntelen niitä lähinnä työmatkoilla tai tarkkaan ottaen kuvio menee niin, että kuuntelen podcasteja kävellessä ja sen osan matkasta, jonka matkustan junalla, luen kirjaa. Joku prioriteetti se nyt sentään olla pitää.

Ensimmäinen kirja-podcast, jota säännöllisesti aloin kuunnella oli Mellan raderna, joka viime aikoina on jäänyt omassa kuuntelussani valitettavassa määrin Sivumennen-podcastin alle. Mellan raderna on kiinnostava, koska siinä käsitellään vähän eri kirjallisuutta kuin mikä suomalaisessa kirjallisuuskeskustelussa on pinnalla. Juontajista Peppe Öhman on suomenruotsalainen ja Karin Jihde ruotsalainen ja se tekee tästä podcastista oikein piristävän kokemuksen.

Sivumennen-podcastista olen kuunnellut joka ikisen jakson, koska se nyt vaan on niin hyvä ja tykkään siitä, että siinä lukemiseen suhtaudutaan paitsi innokkaasti, myös armollisesti. Erityisen hilpeää on, kun Jonna Tapanainen ja Johanna Laitinen tekevät lukusuunnitelmia, joita he yleensä eivät onnistu toteuttamaan. Ihanaa, en ole ainoa, joka luulee ehtivänsä lukea esim. kesälomalla vaikka mitä ja joka sitten joutuu huomaamaan, että suunnitelmien ja käytännön välillä on aikamoinen kuilu.

Viime aikoina silmiini on osunut monia uusia suomalaisia podcasteja ja sen vuoksi ajattelin kuuntelua helpottaakseni kerätä niistä listan. Uusista tuttavuuksista en kaikkia vielä ole ehtinyt kuunnella kertakaan, mutta asiaan on tulossa korjaus lähiaikoina.

Viimeisimmät podcast-kuunteluni ovat olleet Marko Suomen luotsaama Takakansi, Lahden kirjaston Ääniä kirjastosta -podcast (jossa mukana mm. kirjabloggari Maisku), Essi Pulkkisen ja Jukka Aholan Kertojan ääni sekä Kirjastokaistan alla ilmestyvä Kirjan taajuudella, jota vetää niinikään myös mm. kirjabloggarina tunnettu Tuomas Aitonurmi.

Viimeisimmässä Takakansi-podcastissa oli juttua lukemisesta ja aihetta käsiteltiin varsin monipuolisesti. Minulle tuli täysin yllätyksenä, että on olemassa ihmisiä, jotka pitävät lukemista jonkinlaisena akateemisten ihmisten älykköharrastuksena. Kamalaa. Tuollainen vääristymä pitää heti korjata. Kuuntelemassani podcastissa vieraana oli Henriika Tulivirta, jonka nimi on monelle varmasti tuttu, koska Henriika on asettanut itselleen lukuhaasteen lukea tänä vuonna 365 kirjaa. Huh! Jos joku luulee, että Henriikalle tärkeintä on luettujen kirjojen määrä ja että hän lukee niitä kiroten ja hampaat irvessä, niin kannattaa kuunnella tämä podcast, jossa Henriikka puhuu haasteestaan.

Kertojan äänestä kuuntelin yhden novellin elikkäs jakson, jossa Jukka Ahola luki novellinsa Omena, joka on Martti Joenpolvi -novellikilpailun satoa. Se on luettavissa myös Hanna Pudaksen toimittamasta kokoelmateoksesta Novellit 2016: Martti Joenpolven novellikilpailu (Gummerus). Mitä tulee itse novelliin eli Omenaan niin se sisältää jännää dialogia ja tarkastelee asioita omenan näkökulmasta. Tai no, kuka tai mikä se omena nyt on. Jokainen ottakoon siitä itse selvää.

Ääniä kirjastosta -podcastin osalta kuuntelin jakson, jossa käsiteltiin kevään 2018 uutuuskirjoja. Näin siksi, että en voi saada tarpeeksi siitä, kun joku vinkkaa kirjoista. Vaikka itse kirjat eivät olisikaan niitä, joita itse aion lukea on aina ihan järkyttävän mielenkiintoista kuulla miksi joku jotain kirjaa suosittelee. Ääniä kirjastosta tarjosi tietoa niin kirjoista, jotka itsekin olen ajatellut lukea tai jo lukenutkin kuin myös kirjoista, joista en ollut edes aiemmin kuullut.

Tähän mennessä vaarallisin kuuntelemani podcast on ollut Kirjan taajuudella, josta kuuntelin jakson, jossa Tuomas Aitonurmen vieraana oli kirjailija Sinikka Vuola. Podcastissa Vuola kertoi rakkaudestaan ranskalaiseen "uuteen romaaniin" (nouveau roman) sekä ajatuksiaan lajirajojen (erityisesti romaanin ja runon) keinotekoisuudesta. "Uusi romaani" on kirjallisuuden laji, josta itsekin olen kiinnostunut ja vuosia olenkin haaveillut lukevani Alain Robbe-Grillet'n romaanin Labyrintissa, mutta valitettavasti sitä ei ole suomenkielisenä enää saatavilla (tai minä ainakaan en ole siihen törmännyt).

Uusi romaani -intoiluni twitterissä johti siihen, että päätimme Tuomaksen kanssa lukea seuraavaan klassikkohaasteeseen Michel Butorin romaanin Tänä yönä nukut levottomasti (tai minä ainakin päätin ja käsittääkseni myös Tuomas).

Tosiaan niinkin voi käydä, että kirja-podcastin kuunteleminen johtaa paitsi yleissivistyksen ja kirjallisen tajunnan laajenemiseen myös kirjaostoon. Tilasin  nimittäin jo Butorin kirjan netistä.

Tässä alla keräämäni varmasti epätäydellinen lista, mutta näilläkin kirja-podcasteilla pääsee hyvin alkuun. Jos sinulla on suositella jotain muita podcasteja niin kerro asiasta kommenteissa  niin lisään kyseisen podcastin listaan. Niin ikään olisi mukava kuulla, mitä kirja-podcasteja sinä kuuntelet.


Kirja-aiheisia suomalaisia podcasteja:


Sivumennen (Jonna Tapanainen ja Johanna Laitinen) - Soundcloud: linkki tässä

Takakansi (Marko Suomi) - Soundcloud: linkki tässä

Kirjan taajuudella (Tuomas Aitonurmi), toimii Kirjastokaistan alla, linkki tässä

Oma huone (Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen), ihka uutukainen kirja-podcast, jonka ensimmäinen lähetys on 1.3.2018, Soundcloud: linkki tässä

Ääniä kirjastosta (Lahden kirjasto/Maisku Myllymäki), Soundcloud: linkki tässä

Kertojan ääni (Essi Pulkkinen ja Jukka Ahola), Soundcloud: linkki tässä

Kirjava kammari (Karoliina Timonen), Soundcloud: linkki tässä

Kirjapinon takaa (Lilli ja Sonja), Soundcloud: linkki tässä

Lukuvika (Jenni ja Essi), Soundcloud: linkki tässä

Mellan raderna (Peppe Öhman ja Karin Jihde), Soundcloud: linkki tässä

Kirjoittamisesta (Nuori Voima/Erkka Mykkänen), Soundcould: linkki tässä

Yle:n Pietari K:n podcastit, linkki tässä

update 29.10.2018: Kirjahetki-nimistä podcastia pääsee kuuntelemaan tästä

update 17.1.2019: BiBoBook-podcastiin pääsee tästä


Itse koen Soundcloudin aika sekavaksi palveluksi, joka tosin saattaa johtua siitä, että en ole sitä tottunut käyttämään. Jos soundcloud ei miellytä kannattaa myös tsekata, jos podcast löytyisi Applen podcast-sovelluksesta tai Overcastista.

Jaahas. Mitäköhän kirja-podcastia sitä alkaisi seuraavaksi kuunnella?

EDIT 23.2.2018
Kuuntelin yhden jakson Lukuvika-podcastista ja tykästyin kovasti. Lukuvika on vähän niin kuin Sivumennen-podcastin pikkusisko siinä mielessä että se on jutustelunomainen ja feministinen. Sisältää myös  naurua. :D
Tykkäsin erityisesti siitä, että Lukuviassa on vahvasti vaikutelma, että se syntyy juuri sillä hetkellä kuin se  äänitetään ilman etukäteen tehtyä käsikirjoitusta.

Kommentit

  1. Kiitos hyödyllisestä listauksesta, Omppu! Olenkin tällaista kaipaillut, kun uusia podcasteja on alkanut syntyä tiuhaan, enkä tahdo muistaa niiden nimiä.

    Löysin Sivumennenin viime vuonna loppukeväästä ja kuuntelin kaikki jaksot lähes putkeen, koska Jonnan ja Johannan jutut upposivat minuun täysillä. Kuplivaa ja hyväntuulista kirjapuhetta, ihan parasta. Kirjavaa kammaria olen kuunnellut pari jaksoa, Ääniä kirjastosta muistaakseni yhden. Näihin muihinkin täytyy tutustua kyllä!

    Soundcloud on minustakin sekava, en saa siihen tolkkua, vaikka olen yrittänyt säätää asetuksia. No, ei se kuuntelua ole estänyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tosiaan tein tämän listauksen paitsi muiden iloksi ja hyödyksi niin myös sen takia, että minunkin on vaikea hahmottaa kaikkia uusia podcasteja.

      Joo en tiedä, mikä siinä Soundcloudissa on, kun se on jotenkin niin hankala, mutta kyllä senkin kanssa toimeen tulee.

      Poista
  2. Nuori Voima -lehteä julkaisee podcasteja, Erkka Mykkäsen Kirjoittamisesta on päässyt jo toiselle tuotantokaudelle: https://nuorivoima.fi/kuutele/podcast/kirjoittamisesta-2-tuotantokausi-jakso-1-harry-salmenniemi

    Maaria,
    Nuori Voima

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maaria, kiitos paljon. Lisäsin sen tuonne listaan.
      Olen itsekin kuunnellut Erkka Mykkäsen podcastia, mutta unohdin sen siinä tohinassa, kun etsin yhtä suosikkiani eli Nuoren Voiman lavarunous-podcastia. Onko niin, että se ei enää päivity? Voi Harmi, jos niin on.

      Poista
  3. Juu, luen myös tuon Butorin kirjan klassikkohaasteeseen! Toivon, että ehdin saada sen sitä ennen, yritän varmaan myös ensin löytää kirjan antikvariaatin kautta. Jos ei löydy, yritän varata taktisesti Helmetistä oikeaan aikaan. :)

    Kiitos kivoista kommenteista podcastiin liittyen, "vaarallisuus" näyttäytyy tässä yhteydessä positiivisena asiana näin tekijän näkökulmasta. :D Tuo tämän päivän Twitter-keskustelu oli kyllä huippua. Ja hienoa, että listasit nämä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä mainio twitter-keskustelu ja aika äkkiä tilanne eskaloitui Butorin kirjan ostamiseen. Hän on kyllä mulle noista uuden romaanin tyypeistä vierain, joten sikälikin kiinnostavaa lukea hänen kirjansa. En yhtään tiedä, mitä tuleman pitää. Jännää!

      Kiva "markkinoida" podcasteja, sillä se näkyvyyden saaminen on aina työlästä, vaikka olisi kuinka timanttista juttua.

      Niin ja hyvä tietää, että sinäkin luet Butorin klassikkohaasteeseen. Villisti veikkaan, että häntä ei ole blogistaniassa ennen näkynyt.

      Poista
  4. Hei kiitti (ja sitten vähän ehkä kirouksia myös, koska missä välissä minä kuuntelen?) parista uudesta vinkistä ja parista muistutuksesta! On kyllä mahtavaa kuunnella kirjapuhetta, käsittelee se sitten omalle lukulistalle päätynyttä kirjaa tai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, että jotkut kuuntelee nopeutetusti, mutta mulle sellainen ei kyllä sovi. Koska aikapula on aina olen päättänyt, että aikapula on hyvä juttu. :D

      Jään odottamaan, milloin sun suunnasta kajahtaa podcastia!

      Poista
  5. Kiitos minultakin tästä hienosta koosteesta. Vilkaisin muutamia linkkejä ja erityisesti Takakannessa (toki muissakin) oli aiheita, jotka kiinnostavat. En juuri podcasteja kuuntele, mutta jonkin verran seurailen epäsäännöllisesti tiettyjä enkunkielisiä kirjavloggaajia Youtubessa.

    Nyt en pysty mitään kuuntelemaan, kun olen reissussa mutta jahka pääsen kotiin, niin voisin testata miltä tuntuu kuunnella podcasteja. Kuunteleminen (muun kuin musiikin, jos nyt siis lasketaan pois keskustelut johon itse osallistuu) on minulle "ongelmallista", koska harhaudun helposti omille ajatusteilleni niin keskittyneesti, että podcast muuttuu vain taustahälyksi: vähän niin kuin lukiessa muut äänet haipuvat ja keskityn vain tekstiin. Mutta katsotaanpa, miten käy!

    VastaaPoista
  6. Kiitos Omppu listauksesta ja meidänkin podin esiinnostamisesta <3 Olen huomannut saman, että nyt (kotimaisia) kirjablogeja alkaa putkahdella yhä enemmän. Se on ihan superhienoa! Se vaan, että milläs ajalla mä ne kaikki kuuntelen :D

    Sinikka Vuolan vierailu oli kyllä mahtava Kirjan taajuudella -podcastissa. Se innosti mut puolestaan lainaamaan Sarrauten Tropismeja ja Woolfin Aallot.

    VastaaPoista
  7. Kiitos kiinnostavasta listasta. Pieni korjaus Pietari K. kävi täällä -podcastin osoite on https://areena.yle.fi/1-4119335

    VastaaPoista
  8. Kiitos tältäkin suunnalta podcastimme esiin tuomisessa:)

    Olen ihan samaa mieltä Soundcloudin sekavuudesta. Olemme tägänneet jokaisen jakson #kirjallisuus #kirjat ja #lukeminen, mutta minulle on jäänyt epäselväksi mitä nuo tägit oikeastaan hyödyttävät, kun niitä ei kuitenkaan hakutoiminnolla löydy, jos etsii esim "kirjat":D Mutta näillä mennään!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpottavaa kuulla, että en ole ainoa, joka kokee Soundcloudin hankalaksi. Seuraan varmaan sen fiidin kautta, koska se vaikuttaa helpoimmalta tavalta. Te olettekin sitten seuraavaksi kuunteluvuorossa :D

      Poista
  9. Sivumennen on kirjapodcastien kultaa, ihan paras! Omaa luokkaa -podcast ei käsittele suoraan kirjallisuutta, mutta sielläkin puhutaan kyllä kirjoista ja kulttuurista muutenkin. Oman huoneen ekaa jaksoa odotan innolla! Englanninkielisistä kirjapodcasteista kuuntelen Ariel Bissettin Books Unboundia, sekin on aika mahtava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ihan sama tuo Oman huoneen suhteen. Odotukset sen kun kasvavat. No, kohta päästään jännityksestä.

      Englanninkielisissä poddeissa on valtava tarjonta. Kuuntelen kyllä niitäkin välillä, mutta nyt viime aikoina olen pyrkinyt ottamaan haltuun tätä suomalaista kirjapodcastien kenttää. Pitää kyllä jossain vaiheessa tsekata myös tuo mainitsemasi Books Unbound.

      Poista
  10. Ihania podcasteja! Jos englanninkielisiä podcasteja kaipaatte, suosittelen uutta sarjaa "Nordic Soul Books". 8-15min kirjakeskusteluja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi,
      Käsitelläänkö Nordic Soul Booksissa suomalaisia kirjoja englanniksi?

      Poista
  11. Olen ihan koukussa Sivumennen-podcastiin, mutta olisi kylä kiva tutustua näihin muihinkin. Ehkä vähitellen. Tuota Lukuvikaa kokeilenkin nyt heti! Kiitos listasta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä nyt Elina toisiamme lietsotaan. :D Sun postaus sai aikaan sen, että tänään kirjauduin äänikirjapalvelun käyttäjäksi. Ai jai!!!>

      Poista
  12. Moro, jos listalle vielä mahtuu, niin olen tehnyt parikymmentä (lyhyttä) jaksoa Kirjahetki-nimistä podcastia. Jaksot kestävät 10-15 minuuttia ja käsittelevät aina muutamaa lukemaani kirjaa. https://anchor.fm/kirjahetki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Mikko, lisään totta kai listalle podcastisi. Hyvä kun ilmoitit sen mukaan.

      Poista
  13. Pitääpä koekuunnella nämä! Kiitos listauksesta!
    Ps: BiboBookillaki on podcast SoundCloudissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän etsiä Bibobookin SoundCloudista, joka on alusta, jota suorastaan inhoan, koska sen logiikka ja mun logiikka ei pelaa yhtään yhteen. Kiitos täydennyksestä. Varmaan on tässä välillä tullut jo uusiakin podcasteja, joita voisi listaukseen lisätä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lauri Viita: Betonimylläri ja muita runoja - BAR Finland, 12

Jos nyt kävisi niin, että Alepan kassajonossa joku väittäisi, että Lauri Viidan Betonimylläri on paras koskaan Suomessa julkaistu esikoisteos, en alkaisi väittämään vastaan. Kirjan takakannesta löytyy seuraavia mainintoja: "Todella alkuperäinen, omalaatuinen kyky" (Lauri Viljanen, HS) "Hehkuvaa laavaa, joka vyöryy vastustamattoman sisäisen paineen alta." (Holger Lybäck, Finsk Tidskrift) "Suurta voi syntyä odottamatta, ja tässä näyttää tapahtuneen nousu suoraan huipulle." (Hämeen kansa) * Viidan esikoiskokoelman tyyppipiirteitä on runonsisäinen liikehdintä, jossa ylevä ja suuri muuttuu arkipäiväiseksi ja konkreettiseksi tai vaihtaa paikkaa usemman kerran.  Runo 'Alfhild' alkaa säkeillä: Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät Ja päättyy säkeisiin: Niin suuri on Jumalan taivas ja maa, oi lapseni rakastakaa Näiden ylevien ja perinteisenkuuloisten säkeiden välissä isä ja äiti kulkevat peräkanaa ja morsiuspari ostaa p

Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär

Kakkiaiset olivat enimmäkseen kilttejä ja rauhallisia maahisia, jotka eivät tehneet pahaa. Mutta nämä, jotka seisoivat tuijottamassa Ronjaa typerillä silmillään, olivat selvästikin tyytymättömiä. Ne röhkivät ja huokailivat, ja muuan niistä sanoi synkästi: - Miks vaa hää sillai tekkee? Ja pian muut yhtyivät kuoroon: - Miksvai hää sillai? Rikkomaks katon, miksvai noinikkä, noinikkä? Meidän perheen rakastetuin klassikko on Astrid Lindgrenin 'Ronja Ryövärintytär' (Ronja Rövardotter, 1981). Siitä, että näin on, olen hyvin iloinen, sillä tuskinpa voisi tyttölapselle olla parempaa kirjallista esikuvaa kuin Ronja. Koska olen lukenut teoksen useampia kertoja tyttärelleni, on ollut mukavaa, että Lindgrenin tarina on niin iki-koskettava, että se puhuttelee kerta toisensa jälkeen myös aikuista lukijaa. Kun tyttäreni oppi lukemaan, 'Ronja' oli ensimmäisiä kirjoja, jonka hän luki itsekseen. Hän on katsonut moneen kertaan myös teoksesta tehdyn elokuvan. Yksi Ronja-huip

Rakas Viro -haaste -jatkuu kunnes 100 panosta kasassa

Elämässä on ihan tarpeeksi haastetta ilman uusiakin haasteita, mutta siitä huolimatta en voi vastustaa kiusausta perustaa viroaiheista haastetta. Kyllä sitä nyt yhden haasteen verran pitää rakkaan naapurin synttäreitä juhlia. Tehdäänpäs tämä nyt mahdollisimman helpoksi eli homma menee niin, että Rakas Viro-haasteeseen voi osallistua millä tahansa Viroon liittyvällä panoksella, kunhan kertoo asiasta tämän postauksen kommenteissa / somessa. Voi lukea virolaisia kirjoja, novelleja ja runoja. Katsoa virolaisia elokuvia. Käydä Virossa teatterissa tai muussa häppeningissä. Käydä virolaisten taiteilijoiden näyttelyissä. Matkustaa Viron ja kirjoittaa siitä matkakertomuksen. Ottaa valokuvan jostain virolaisesta kohteesta. Halata virolaista  ystävää. Käydä Eeestin herkussa ostamassa possulimua. Äänestää Viroa Euroviisuissa. Tai mitä nyt keksitkin. Ilmoita osallistumisestasi ja panoksestasi tämän haasteen kommenteissa. Nostan panokset tähän varsinaiseen post