Siirry pääsisältöön

1918-haasteen koostepostaus

Tykkään julkaista lukuhaasteita, mutta lähes poikkeuksetta kyllästyn niihin ennen pitkää.  Usein on käynyt niin, että olen tullut lukeneeksi ihan kaikkea muuta kuin haasteeseen sopivaa kirjallisuutta, vaikka muutoin lukisinkin juuri sen tyyppisiä kirjoja, joita haasteessa perään kuulutetaan. Kummallista ja kertoo ehkä siitä, että olen lukijana kuriton ja kovin huono pitäytymään itselleni asettamissani suunnitelmissa.

1918-haaste ei ollut poikkeus ja pientä turnausväsymystä oli ilmassa jo varsin varhain ja tämän vuoksi palautin useampia aiheeseen liittyviä teoksia lukemattomina takaisin kirjastoon. Kustantamoille vaikuttaa olleen kunnia-asia julkaista sisällissotaan liittyvää kirjallisuutta ja kun vuosiluku 1918 on vilahdellut teoksen jos toisenkin kannessa niin ihmekös tuo, että on alkanut mennä ähkyn puolelle. Viime vuonna olin turvoksissa Suomi 100 -teemasta, joten toivon todella, että vuosi 2019 ei ole mikään kirjallinen teemavuosi.

Vähäiset 1918-haasteeseen lukemani teokset ovat:

Veijo Meri: Vuoden 1918 tapahtumat

Heidi Köngäs: Sandra

Juri Nummelin (toim.): Sisällissodan ääniä - kaikuja punaiselta ja valkoiselta puolelta

Kim Leine: Kuilu

Reetta Laitinen (toim.): Sisaret 1918

Lisäksi kävin KOM-teatterissa katsomassa Anneli Kanton samannimiseen romaaniin perustuvan näytelmän Veriruusut.


Olen yllättynyt siitä, että luettujen haastekirjojen määrä ei ole suurempi, sillä minusta tuntuu, että olen viettänyt aikaani sisällissodan tematiikkaa pohtien huomattavasti enemmän kuin mitä lukemieni teosten määrä antaa ymmärtää. Osin tämä varmasti johtuu siitä, että haasteaikana tosiaan lainasin kirjastosta monia teemaan liittyviä teoksia, jotka jäivät lukematta. Syksyn kirjamessuilta ostin nimenomaan tätä haastetta varten Sture Lindholmin toimittaman teoksen Vankileirihelvetti Dragsvik (Atena). Sekin on jäänyt lukematta ja pitkälti siitä syystä, että olen nähnyt Dragsvikista kertovan dokumentin, joka oli niin ahdistava, että en ole pystynyt Lindholmin teokseen käymään käsiksi. Ja kyllä, tiedän, että on hirveän etuoikeutettua ahdistua kirjoista, joissa kuvataan historiallisia tapahtumia, jotka moni joutui elämässään todeksi kokemaan.

Koska oma saaliini jäi näin pieneksi olisi sitäkin kiinnostavampaa kuulla, mitä te muut tämän haasteen parissa luitte.

Tässä vielä kertauksena haastearvonnan säännöt:

Yhden postauksen kirjoittaneet saavat haasteeseen osallistuneiden kesken suoritettavassa arvonnassa 1 arvan, 2 postausta kirjoittaneet 2 arpaa, kolme postausta kirjoittaneet 3 arpaa ja neljä tai sitä useamman postauksen kirjoittaneet 4 arpaa.

Pääpalkintona on korvamerkitty 20 euron seteli, jolla voi ostaa Alkosta omien mieltymysten mukaan joko puna- tai valkoviiniä.


Mukana arvonnassa ovat kaikki lukemisensa kommenteissa 22.5.2018 mennessä ilmoittaneet.

Kommentit

  1. Kiitos haasteen järjestämisestä! Koosteeni löytyy täältä: http://unelmienaika.blogspot.fi/2018/05/mita-luin-1918-lukuhaasteeseen.html?m=1

    VastaaPoista
  2. Kiitos Omppu tästä mielenkiintoisesta haasteesta. Minä luin aiheeseen liittyviä lapsille- ja/tai nuorille sopivia teoksia. Luin seuraavat kolme kirjaa:

    Reetta Laitinen (toim.): Sisaret 1918 https://luetaankotama.blogspot.fi/2018/04/sisaret-1918.html

    Laura Lähteenmäki: Yksi kevät https://luetaankotama.blogspot.fi/2018/04/nuortenkirja-suomen-sisallissodan.html

    Laila Kohonen: Miehuuskoe 1917 https://luetaankotama.blogspot.fi/2017/12/laadukas-lastenromaani-suomen.html

    Tuo viimeinen ei kerro varsinaisesti sisällissodasta, mutta taustoittaa sitä mitä mainioimmalla tavalla. Ja tokihan levottomuudet sekä kaartien että perustaminen alkoivat jo vuoden 1917 puolella.

    VastaaPoista
  3. Kiitos antoisasta haasteesta!

    Suunnitelmia minullakin riitti, mutta lopulta suoritukseni jäi kolmeen luettuun romaaniin. Jotenkin lohduttavaa lukea, että sinullekin tuli ähky tästä aiheesta. Mietin pitkään, viitsinkö avautua kyllästymisestäni, mutta lopulta uskaltauduin. Olen pitänyt taukoa aiheesta nyt useamman kuukauden ja taas tuntuu siltä, että EHKÄ jatkan sen parissa vielä jonakin päivänä. Anna Lindholmin vastikään suomennettu "Ines 1918: Viisi naista sisällissodassa" ainakin kiinnostaa kovasti. Mutta katsotaan.

    Koosteeni löytyy täältä: https://nannankirjakimara.blogspot.fi/2018/05/yhteenvetoni-1918-lukuhaasteesta.html

    VastaaPoista
  4. Minun koosteeni löytyy täältä: https://evariankirjahylly.blogspot.com/2018/05/haastekoonti-1918-lukuhaaste.html

    Suuret kiitokset hienosta haasteesta!

    VastaaPoista
  5. Kiitos avartavasta haasteesta! Minä luin viisi kirjaa, sama meillä on ainoastaan Sandra. Tarkoitus oli lukea enemmänkin, mutta väsy voitti. Kooste täällä:

    https://kirjaviekoon.blogspot.fi/2018/05/sisallissota-haasteen-koonti.html

    VastaaPoista
  6. Kiitos haasteesta, itsellänikin oli vähän turnaus/haaste -väsymystä, mutta osallistuin vain kahdella teoksella.

    http://jokkenrunot.blogspot.fi/2018/05/1918-haaste.html

    Jos voitto osuu kohdalleni, voit laittaa sen hyväntekeväisyyteen valitsemaasi kohteeseen :)

    VastaaPoista
  7. Haasteväsymys (tai sisällissotaväsymys) yllätti minutkin, enkä loppujen lopuksi lukenut haasteeseen kuin kaksi kirjaa,

    Köngäksen Sandran: https://luetutlukemattomat.blogspot.fi/2017/11/heidi-kongas-sandra.html

    ja Hopun Sisällissodan naiskaartit: https://luetutlukemattomat.blogspot.fi/2017/09/tuomas-hoppu-sisallissodan-naiskaartit.html

    VastaaPoista
  8. Koosteeni löytyy täältä: https://tuntematon-lukija.blogspot.com/2018/05/1918-lukuhaasteen-koonti.html

    Minullakin ilmeni haasteväsymystä, joten lukemistoni jäi pienehköksi. Kiitoksia kuitenkin erittäin mielenkiintoisesta haasteesta! :)

    VastaaPoista
  9. Luin 9 kirjaa ja lisäksi 2, jotka sijoittuivat syksyyn 1917 ja sisällissodan esinäytöksiin. Samoja meillä on Meri ja Köngäs. Innostuin tästä haasteesta, ja luettavaa jäi tuonnemmaksikin, vaikka nyt pidän hieman taukoa ensin.

    Kiitos, Omppu, haasteesta. Tässä koosteeni:
    https://kirjanpauloissa.blogspot.fi/2018/05/1918-haasteen-koonti.html

    VastaaPoista
  10. Kiitos haasteesta!
    Täällä oma koontipostaukseni: https://kirjastolaisenkirjahyllysta.blogspot.com/2018/05/1918-haaste-kooste.html
    Viisi kirjaa luin, neljästä kirjoitin blogiassa yhteensä kolmessa postauksessa. Lisäksi tuli katseltua televisiosta jonkin verran aiheeseen liittyviä ohjelmia :)

    VastaaPoista
  11. Minä en lukenut kuin yhden aihetta sivuavan kirjan eli Anni Kytömäen Kultarinta.

    Santta

    VastaaPoista
  12. Tämä on ollut hieno haaste. Hyviä kirjoja olet lukenut. Minulle on noista luettuja vain Köngäs ja Meri.

    VastaaPoista
  13. Kiitos Omppu hyvästä haasteesta! Alku oli minullakin innostuneempi, loppua kohti halusin olla välillä jo ajattelematta noita kauheita aikoja... Neljä teosta on kuitenkin ihan kelpo saalis.

    https://kirjahyllyssablogi.blogspot.fi/2018/05/1918-haaste-oma-koontini.html

    VastaaPoista
  14. Kiitos haasteesta!
    Luin haasteen aikana aiheesta kaksi kirjaa (Sandran ja Laura Lähteenmäen nuortenromaanin Yksi kevät) ja kävin katsomassa KOM-teatteri Veriruusut.
    Koostepostaus täällä:

    https://paljonvaloa.wordpress.com/2018/05/16/yksi-kevat-ja-1918-haasteen-koonti/

    VastaaPoista
  15. Luin neljä kirjaa:
    - Venla Hiidensalo: Sinun tähtesi (http://suketus.blogspot.fi/2017/07/kansallistaiteilija-toisin-silmin.html)
    - Heidi Köngäs: Sandra (http://suketus.blogspot.fi/2018/02/heidi-kongas-sandra.html)
    - Reetta Laitinen (toim.): Sisaret 1918 (http://suketus.blogspot.fi/2018/04/tyttojen-tarinoita-vuodesta-1918.html)
    - Laura Lähteenmäki: Yksi kevät (http://suketus.blogspot.fi/2018/04/tyttojen-tarinoita-vuodesta-1918.html)

    Kiitos haasteesta, vaikken siihen lopulta tämän suuremmin paneutunutkaan.

    VastaaPoista
  16. Luin yhden aiheeseen sopivan teoksen, Jesse Matilaisen sarjakuvaromaanin Suomen suurin kommunisti. http://klassikkojenlumoissa.blogspot.fi/2017/06/jesse-matilainen-suomen-suurin.html

    VastaaPoista
  17. Arvonta on suoritettu arvontageneraattorilla ja voittaja on Tuntemattoman lukijan Hande. Onnea voitosta! Otan sinuun yhteyttä palkinnon toimittamiseksi.

    Kiitos kaikille osallistuneille. Aika mahtava 1918-potti saatiin kasaan, vaikka turnausväsymystäkin oli välillä ilmassa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lauri Viita: Betonimylläri ja muita runoja - BAR Finland, 12

Jos nyt kävisi niin, että Alepan kassajonossa joku väittäisi, että Lauri Viidan Betonimylläri on paras koskaan Suomessa julkaistu esikoisteos, en alkaisi väittämään vastaan. Kirjan takakannesta löytyy seuraavia mainintoja: "Todella alkuperäinen, omalaatuinen kyky" (Lauri Viljanen, HS) "Hehkuvaa laavaa, joka vyöryy vastustamattoman sisäisen paineen alta." (Holger Lybäck, Finsk Tidskrift) "Suurta voi syntyä odottamatta, ja tässä näyttää tapahtuneen nousu suoraan huipulle." (Hämeen kansa) * Viidan esikoiskokoelman tyyppipiirteitä on runonsisäinen liikehdintä, jossa ylevä ja suuri muuttuu arkipäiväiseksi ja konkreettiseksi tai vaihtaa paikkaa usemman kerran.  Runo 'Alfhild' alkaa säkeillä: Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät Ja päättyy säkeisiin: Niin suuri on Jumalan taivas ja maa, oi lapseni rakastakaa Näiden ylevien ja perinteisenkuuloisten säkeiden välissä isä ja äiti kulkevat peräkanaa ja morsiuspari ostaa p

Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär

Kakkiaiset olivat enimmäkseen kilttejä ja rauhallisia maahisia, jotka eivät tehneet pahaa. Mutta nämä, jotka seisoivat tuijottamassa Ronjaa typerillä silmillään, olivat selvästikin tyytymättömiä. Ne röhkivät ja huokailivat, ja muuan niistä sanoi synkästi: - Miks vaa hää sillai tekkee? Ja pian muut yhtyivät kuoroon: - Miksvai hää sillai? Rikkomaks katon, miksvai noinikkä, noinikkä? Meidän perheen rakastetuin klassikko on Astrid Lindgrenin 'Ronja Ryövärintytär' (Ronja Rövardotter, 1981). Siitä, että näin on, olen hyvin iloinen, sillä tuskinpa voisi tyttölapselle olla parempaa kirjallista esikuvaa kuin Ronja. Koska olen lukenut teoksen useampia kertoja tyttärelleni, on ollut mukavaa, että Lindgrenin tarina on niin iki-koskettava, että se puhuttelee kerta toisensa jälkeen myös aikuista lukijaa. Kun tyttäreni oppi lukemaan, 'Ronja' oli ensimmäisiä kirjoja, jonka hän luki itsekseen. Hän on katsonut moneen kertaan myös teoksesta tehdyn elokuvan. Yksi Ronja-huip

Rakas Viro -haaste -jatkuu kunnes 100 panosta kasassa

Elämässä on ihan tarpeeksi haastetta ilman uusiakin haasteita, mutta siitä huolimatta en voi vastustaa kiusausta perustaa viroaiheista haastetta. Kyllä sitä nyt yhden haasteen verran pitää rakkaan naapurin synttäreitä juhlia. Tehdäänpäs tämä nyt mahdollisimman helpoksi eli homma menee niin, että Rakas Viro-haasteeseen voi osallistua millä tahansa Viroon liittyvällä panoksella, kunhan kertoo asiasta tämän postauksen kommenteissa / somessa. Voi lukea virolaisia kirjoja, novelleja ja runoja. Katsoa virolaisia elokuvia. Käydä Virossa teatterissa tai muussa häppeningissä. Käydä virolaisten taiteilijoiden näyttelyissä. Matkustaa Viron ja kirjoittaa siitä matkakertomuksen. Ottaa valokuvan jostain virolaisesta kohteesta. Halata virolaista  ystävää. Käydä Eeestin herkussa ostamassa possulimua. Äänestää Viroa Euroviisuissa. Tai mitä nyt keksitkin. Ilmoita osallistumisestasi ja panoksestasi tämän haasteen kommenteissa. Nostan panokset tähän varsinaiseen post