Siirry pääsisältöön

POP of the Tops

Luen aina innolla kirjalistoja. Sen ja sen kirjahyllyn 100 parasta kirjaa, kevään/syksyn/talven/kesän/vapun/juhannuksen/joulun/loppiaisen parhaat kirjat, 
palkintoehdokaslistat, parhaat kylvyssä luettavat kirjat, parhaat Pariisi-kirjat jne. 
eli käytännössä kaikkea, jossa on samassa lauseessa kirja ja lista.

Listamaanikkona päätin luoda oman listani, jolle tein yläpalkkiin oman välilehden David Bowien listan viereen.

Listan luonti on luonnollisesti hermostuttavan hankala tehtävä ja juuri sen vuoksi sen laatiminen on kutkuttavan nautinnollista. Varsinkin, kun pyrin siihen, että listalla tosiaan olisi vain ne kaikkein parhaimmat. Tehtävän helpottamiseksi keskityn pelkästään niihin kirjoihin, joista olen blogannut. Tästä seuraa, että muutamia (tai no: varsin moniakin), blogielämääni edeltäviä teoksia on nyt pakko lukea uudelleen, jotta saan ne mukaan listalle. Niistä kuuluu aikanaan.

Olen nyt pitänyt blogia reilut kaksi vuotta ja viisi teosta nousee esiin sen enempiä miettimättä ja ne saavat korkata listani.


Kyseessä ovat (lukemisjärjestyksessä):
"Do you know what a time being is? Well, if you give me a moment, I will tell you."

Siri Hustvedt: The Blazing World (suom. Säihkyvä maailma)

"Fight for yourself. Don't let anybody push you around. You hear me?"Jhumpa Lahiri: Med andra ord (In altre parole)

"Miksi minä kirjoitan? Tutkiakseni olemassaolon mysteeriä. Sietääkseni itseäni. Lähestyäkseni kaikkea sitä, mikä ympäröi minua."


Patti Smith: M Train (suom. M Train)

"It's not so easy writing about nothing."


Christa Wolf: Erään naisen elämä (Nachdenken über Christa T.)

"Hän oli - meni liian pitkälle. Hän ei kyennyt tunnustamaan niitä rajoja, jotka nyt kerta kaikkiaan on asetettu jokaiselle. Hän eksyi joka asiaan, sitä saattoi odottaakin." 
Siinä vaiheessa kun lista on täynnä, mielenkiintoiset vaiheet vasta alkavatkin, sillä tämä ei ole 100+ -lista, vaan raja kulkee todellakin 100 teoksessa.

Miksi muuten et tekisi omaa listaasi, jos sinulla ei sellaista vielä ole.

Kommentit

 1. Haluaisinpa nähdä tuon listan Parhaat kylvyssä luettavat kirjat :) Lapsuuden kodissani oli kylpyamme ja usein joko siskoni tai minä olimme sinne jumittuneet, kylpyyn kirjoinemme!

  Nyt minulla on se: Jhumpa Lahirin In altre parole, italiankielisenä. Kiitos sinulle! Pidän siitä kovasti. Se on juuri kuten arvelin, helpompaa kieltä, kuin selkokielistä koska hän on italian opiskelija eikä syntyperäinen. Eikä ollut muuten ihan helppoa saada sitä hankittua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä haluaisin nähdä ne kirjat sen jälkeen, kun niitä on luettu kylvyssä. :) Olen kyllä itsekin tuota harrastanut.

   Voi että tuo on niin hienoa, että luit In altre parolen italiankielisenä. Aika jännää muuten, että se käännettiin huomattavasti nopeammin ruotsiksi kuin englanniksi. Voi noita ruotsalaisia, kyllä ne on hyviä. :) Kiitos Leena.

   Poista
 2. Minäkin tykkään (tietyin varauksin) kirjalistoista (muut listat ei oikein inspaa), mutta olen tosi laiska niitä itse tekemään, vaikka useasti asiasta haaveilen. Joten ihailen täällä sinun listan alkuasi: komea viiden kopla, joista en ole lukenut yhtäkään - vielä! :D

  Tuota Ruth Ozekin romaania muuten lääpin lähes joka kerta kirjastossa, mutta toistaiseksi en ole lainannut. On mennyt ihan ohi sinun kirjoituksesikin siitä, joten jännä juttu että pompsahti nyt esille. Varmaan joutuu lukemaan sen. Minulla on taas joku epämääräinen ennakkoluulo: Onko tuo Ozekin kirja sekava? En tykkää, jos olen pihalla puolet kirjasta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuota, minusta tuo ei ole yhtään sekava. Sen sijaan se on suorastaan maaginen. Tosin on varmasti hyötyä, jos on kiinnostunut kvanttimekaniikan tapaisista asioista, ajatuskokeista, esim. Schrödingerin kissa. Ei tuo kyllä välttämätöntä ole, mutta koska esim. minua tuontapaiset asiat kiinnostaa hillittömästi, niin se lisäksi tämän teoksen suuruutta. Kerronta kulkee 2 tasolla ja Japania löytyy, josta ainakin luulisin sun innostuvan. Kiitos kommentista.

   Poista
  2. No hyvä, sitten uskallan lukea (luotan kyllä siihen, ettei ole sekava kun sanot niin). En ole maailman kiinnostunein kvanttimekaniikasta enkä välttis rinnakkaistodellisuuksista, mutta yleensä kiinnostun asioista, jos ne tuodaan mielenkiintoisella tavalla esille. Eli täytyypä testata - eihän sitä muuten voi tietää!

   Poista
  3. Kiva. :) Mä olin aika lailla myyty heti ensimmäisen sivun jälkeen.

   Poista
 3. Olen itsekin miettinyt tämmöisen listan tekemistä - varsinkin, kun olen aivan tietoisesti alentanut henkistä rimaa antaa kirjalle täydet tähtimäärät goodreadsissa. :) Niitä todella, todella hyviä tulee niin harvoin vastaan, että jos rajoittaisin täydet tähtimäärät vain niihin, tilastot näyttäisivät hassuilta .. tai sitten pitäisi alkaa tiputtamaan muiden kirjojen tähtimääriä, jotta tähtöset olisvat linjassa. Kirjojen pisteytys on melkoisen hankalaa :) (ainakin jos liikaa alkaa miettimään), mutta tämmöisellä TOP-listalla saisin ne parhaista parhaatkin esille. Saapa nähdä saanko inspiraatiota listan tekoon. Listaltasi en ole lukenut yhtään, mutta Hustvedt ja Lahiri ovat tuttuja muiden kirjojen kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuo tähtien antaminen on kamalan vaikeaa. Yleensä goodreadsissa en anna niitä muutoin kuin jos on aivan erityisen hieno teos. Eli siis sama juttu kuin sinullakin, että todella harvoin. Tälle listalle hyväksyn vain teoksia, joilla on ollut minuun aivan erityinen vaikutus. Sillä, onko ne yleisesti suurinan pidettyjä teoksia ei ole ensisijaista merkitystä.

   Tämä listallani oleva Hustvedt on hyvin erilainen kuin hänen aiemmat teoksensa. Monet eivät siitä innostuneet, mutta minä olin sen kanssa ihan taivaansa. Lahiri varmaan tulee suomeksikin - ihan kuin jostain olisin sellaista tietoa saanut, mutta en nyt muista. Kiitos MarikaOksa.

   Poista
 4. Näistä en ole lukenut mitään, eikä meinulla ole kylpyammettakaan, mutta monissa kirjoissa ja elokuvissa luetaan kylvyssä. Varmasti pokkarit ovat parhaita kylpykirjoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs olisikin parasta lukea kylvyssä kirjaa, jossa luetaan kylvyssä. :) Pokkareita olen itsekin suosinut, vaikka toisaalta kovakantinen kestäisi paremmin roiskeita. Jaa-a. Pitääkö kokeilla. Kiitos ja hyvää viikonloppua.

   Poista
 5. Listat <3 Tämä sinun listasi on aika mieletön: milloin kirja on niin hyvä, että "uskallat" nostaa sen listalle asti? Jännää! Jään seurailemaan listasi päivittymistä.

  Hustvedtin Säihkyvä maailma oli hurja - haastava, mutta mielettömän hieno jo idealtaankin. M Trainin ostin muuten Nide-kirjakaupasta pari viikkoa sitten, nautin sen rauhassa kevään tai kesän aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisku, kriteerini ovat äärimmäisen yksinkertaiset: listalle pääsee kirja, joka on vaikuttanut minuun syvästi. Teos voi olla vaikka kuinka hieno, vaikka koko maailman ja kaikkien planeettojen ylistämä, mutta jos se ei iske siihen tiettyyn paikkaan, niin ei mahiksia listalle. Toisaalta sitten listalle voi päästä teos, joka on mahdoton ja vaikea ja jonka lukeminen on tuskallista, hankalaa, pelkkää taistelua, mutta siitä huolimatta se iskee oikeaan kohtaan ja hyppää listalle. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 6. Tuo M Train on luettava. Tietysti nuo muutkin kiinnostavat, sillä lista on aina lista. Täytyisipä koettaa omakin laatia. Melkoinen homma olisi saada vanhat suosikitkin luettua uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lista on aina lista on aina lista on aina lista. Just niin. Listat on parasta. Päässään kun sitä luulee ehtivänsä lukea ne kaikki. :) Listat ovat painavia ja kevyitä. Listassa ei ole järkeä, mutta lista on tärkeä. Kiitos Elina. Olisipa mukava tutustua sinunkin listaasi.

   Poista
 7. Totta, mitä tulee listoihin. Pätee myös muhun. Ja tämä on loistava idea, olisi kiinnostavaa tehdä kaikista lukemistaan kirjoista top-lista. Selailen joskus noita lukemiani kirjoja, joista olen kirjoittanut blogiini. Kiinnostavaa huomata, mitä kaikkea onkaan lukenut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listan teko lienee yksi tapa hahmottaa lukemisiaan. Nostaa isosta merestä muutama teos rannalle kuivumaan. Suosittelen. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 8. Hei listamaanikko, jäänpäs odottelemaan niitä elämäsi kirjoja myös sieltä menneisyydestä :) Täällä yksi vielä hieman unenpöpperöinen kamaritar heräilee hiljakseen. Tuli ikävä enkä malttanutkaan nukkua kauempaa. Alkavan kevään valoa sinulle <3

  (Ja ps. olet ollut mielessäni monet kerrat, vaikka se s-posti jäikin vielä kirjoittamatta)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Katja, voi kuinka hyppäs sydän ilosta, kun huomasin sinun täällä vierailleen. Sinä olet ollut mielessä ainakin tuhat ja tuhat kertaa. Samoin toivottelen sinulle hyvää kevään alkua, vähän ontuen tuo tuntuu tulevan, kun aamulla tuli lunta. Iiks! Korjataan sposti-tilanne. On kysyttävää ja kerrottavaa. :)

   En itsekään vielä tiedä, mitä menneisyyden kirjoja listalle tulee pääsemään, kun voihan olla, että uudelleenluku muuttaa tilanteen. Olen nyt muutoinkin matkalla menneille vuosikymmenille, mutta nyt keväällä pitää vielä ensin hoitaa alta pois muutama arvostelukappale.

   Poista
  2. Kysellään ja kertoillaan :) Ja kuljetaan hypähtelevin sydämin kevätlumella :)

   Uudelleenluku on kyllä aina vähän jännää - ja se menneillä vuosikymmenillä matkailu... Toisinaan sen kyllä tietääkin, mikä vielä ravistelee ja mikä ehkä ei. Aika huikeaa, että on niitä semmoisia ikitimanttejakin vaikka moni kertomus ajan virrassa kalpeneekin.

   Poista
  3. Ainakin nyt voin todeta/uskallan todeta jo luettuani uudelleen Durasin Lol V. Steinin elämän, että Duras on varmasti niitä kirjailijoita, joiden tekstiä kohtaan viehätys ja intohimo sen kun kasvaa ja paranee.

   Mulla on 60-luku nyt SE aikakausi. En tiedä, enkä osaa selittää, mikä siinä nyt niin kovasti vetää puoleensa ja tarvinneeko tuota tietääkään. :) Muotikin oli silloin hienoa.

   Poista
 9. Hmmmm, ei huono ajatus laisinkaan. Välillä tuntuu, että kirjat – hyvätkin – hukkuvat, kun uusia pukkaa päälle. Vaikka moni onkin tallessa blogissa, ne ovat silti piilossa. Listan teko voisi olla paikallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listaukseen liittyy monia mielenkiintoisia puolia, joista yksi juuri tuo, että se estää tiettyjä teoksia vaipumasta unohdukseen. Tosin, jos niin käy voidaan kysyä, että oliko unohtunut sittenkään niin suuri kokemus, mutta toisaalta muisti ja sen hataruus. Tämä on yksi tapa luoda kelluvaa järjestystä kaaokseen.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset kirja-aiheiset podcastit

Kuunteletko kirja-aiheisia podcasteja? Omalta osaltani voin todeta, että olen suorastaan riippuvainen niistä, sillä kirja-podcastit ovat mainio tapa pysyä pinnalla sen suhteen, mitä kirjamaailmassa tapahtuu ja vaikka itse olen tosi huono äänikirjojen kuuntelija ainakin toistaiseksi niin podcasteja tulee kuunnelluksi paljonkin. Kuuntelen niitä lähinnä työmatkoilla tai tarkkaan ottaen kuvio menee niin, että kuuntelen podcasteja kävellessä ja sen osan matkasta, jonka matkustan junalla, luen kirjaa. Joku prioriteetti se nyt sentään olla pitää. Ensimmäinen kirja-podcast, jota säännöllisesti aloin kuunnella oli Mellan raderna , joka viime aikoina on jäänyt omassa kuuntelussani valitettavassa määrin Sivumennen -podcastin alle. Mellan raderna on kiinnostava, koska siinä käsitellään vähän eri kirjallisuutta kuin mikä suomalaisessa kirjallisuuskeskustelussa on pinnalla. Juontajista Peppe Öhman on suomenruotsalainen ja Karin Jihde ruotsalainen ja se tekee tästä podcastista oikein piristävän

Petra Forstén: Kadonneet tytöt

En ollut lukenut Petra Forsténin Kadonneita tyttöjä edes puoleen väliin, kun jo tiesin, mikä tulisi olemaan ensimmäinen tästä teoksesta kirjoittamani lause. Toki siinä vaiheessa oli vielä olemassa riski, että teos muuttaisi kurssia tavalla, joka pakottaisi vaihtamaan kyseisen lauseen.  Niin ei käynyt ja se lause kuuluu: Kadonneet tytöt ei ole mikään tavanomainen esikoisromaani. Forsténin kerronta nimittäin on niin taidokasta, että sen kaltaista tulee yleensä esiin vasta kirjailijan myöhemmissä teoksissa.  Kadonneista tytöistä näkyy, että Forstén on lukenut paljon ja hänen lukemansa on muuttunut kirjalliseksi ja kerronnalliseksi pääomaksi. Kaikille niille, joiden ensisijainen tavoite on olla kirjailija tämä teos on hyvä muistutus siitä, että kirjoittaminen alkaa lukemisesta. * Kadonneiden tyttöjen lähtöasetelma on kutkuttava. Teoksen päähenkilö Agnes on ollut teini-ikäisenä osa viiden tytön muodostamaa Laumaa ja tyttöjen, nyt jo naisten, on määrä tavata 20 vuoden tauon jälkeen. Agnes, j

Rachel Cusk: Toinen paikka (Second place)

  "Miksi kaikki on aina todellisempaa jälkeenpäin eikä tapahtumisen hetkellä?" "Why are things more actual afterward than when they happen?" Aloitin matkani Rachel Cuskin teosten parissa vuonna 2016, jolloin luin hänen romaaninsa (ja kuten myöhemmin kävi ilmi romaanitrilogiansa ensimmäisen osan) Outline (suom. Ääriviivat). Kirjoitin siitä mm. näin: "Outline ymmärtää minua. Se ymmärtää minua paremmin kuin moni ihminen, jonka tunnen. Se vastailee kysymyksiini ilman että minun tarvitsee niitä edes esittää. Se vastailee niihin kysymyksiin, joita harva haluaa edes kuulla, saati sitten pohtia. Se saa minut tuntemaan, että juuri sellaisena kuin olen, en ole yksin." Nyt olen uudenlaisessa tilanteessa, sillä Toinen paikka (Second place) on vaikeampi romaani kuin mikään aiemmin Cuskilta lukemani. Outlinen lisäksi olen lukenut häneltä myös teokset Transit (suom. Siirtymä), Kudos (suom. Kunnia) ja Coventry (ei suomennettu). Nyt en voi sanoa millään varmuudella, e