Siirry pääsisältöön

Laura Laakso: bigmacbeth


Jos eläisimme maailmassa, jossa eniten puhutaan kirjallisesti laadukkaista ja ylen korkeatasoisista kirjoista puhuisimme taukoamatta Laura Laakson bigmacbethista. Sellaisessa maailmassa emme kuitenkaan elä, vaan jauhamme useimmiten teoksista, jotka ovat ylen lukijaystävällisiä. Kesyjä ja epävaikeita.

Kävi niin, että kun bigmacbethista oli enää muutama kymmenen sivua jäljellä törmäsin aivan sattumalta Helsingin rautatieaseman vierustalla virolaisen Maria Metsalun performanssiin. Metsalu työntelee hodarikärryä, syöksähtelee ja pyörii seksuaalisesti vihjailevissa asennoissa maaliskuun kuraisessa ja märässä maassa.

Minulle Metsalussa ruumiillistuu bigmacbethin maailma. Kummatkin ovat räyhäruumiita. Niin räyhiä ja niin ruumiita. Niin järkyttävän paljon läsnä. Niin sillä tapaa itsensä esiin tuovia, että heitä on mahdoton ohittaa. Että sitä nauliintuu paikkaan, jossa on, jossa katsoo, jossa lukee. Paikkaan, jossa oma oleminen on talo (se lihallinen) talossa (siinä seinällisessä).


On kirjoja, enimmäkseen juuri sellaisia kirjoja, joista voi kertoa, mistä niissä on kysymys. Luetella niiden henkilöitä ja  teemoja ja kenties jopa sanoa sanasen rakenteista ja muusta sellaisesta, käyttää pari lausetta juonen kuvaamiseen. Sitten on kirjoja, harvemmin on, onneksi sentään joskus on, sellaisia kuin bigmacbeth, josta kirjoittaminen tuntuu niin intiimiltä, niin alusvaatteettomalta, että en oikein tiedä, uskallanko kuitenkaan.


Maria Matinmikko kirjoittaa teoksessaan Valohämy:

”Miksi teosta pitäisi lukea sen ehdottaman lajin lävitse? Voiko katsoja pettää teoksen tai irtisanoutua sopimuksesta ja katsoa tanssitaidetta installaationa, elokuvana tai esseenä? Lukea kirjaa musiikkina tai rullamaisemamaalauksena? Kunnella musiikkialbumia novellikokoelmana tai manifestina? Katsoa valokuvaa teatterina, maalausta tai piirustusta runona?”

bigmacbethia voi lähestyä lukemalla. Tietenkin voi. Onhan se kirja / kirjakin. Minulle se on ensimmäiset kymmenet sivut voittopuolisesti elokuva. Mielessäni käy jatkuvasti Gabriel Axelin ohjaama elokuva Babettes Gæstebud (1987) ja Peter Greenawayn Kokki, varas, vaimo ja rakastaja (1989).

En lainkaan väitä, että edellä mainituilla elokuvilla olisi sinänsä varsinaisesti ja yleisemmin mitään tekemistä bicmacbethin kanssa, mutta niistä minuun on alitajuntaisesti varastoitunut notkuvia pöytiä, syömistä ja kaikenlaista ruokapaljoutta, jotka omalla tavallaan asustelevat myös bigmacbethissa.

Mehän tiedämme, että kauheinta on läski. Parempi siis syödä vain 2,5 lihapullaa kolmen sijasta, kuten bigmacbethissa tyttärelleen Pikkunartulle opettaa hänen äitinsä, joka on "paras äiti ikinä".

Siinä missä Pikkunartun lautasella on ruokapula, on bigmacbethissa tekstuaalinen ruokarunsaus. On ahminnallista. On suupielistä valuvia sylkirihmaisia vanoja, jotka pursottavat micmacbethin tarinaa, joka kuljeskelee talossa, jolla on monta merkitystä. 

Ja on ääriä myöten täynnä oleminen, lisämahtumattomuus ja vessanpöntön pohjakirjoitus IDO jotain.


"[t]eos röyhtäilee ja ähkii, sillä anorektiseen balettitutuun ahdettuna teksti tursuaa yli, sen buliminen hedonismi ei mahdu luonnonsuoleen."



Mehän tiedämme edelleen, että kauheinta on läski. Kauheimman vastakohtaisinta on ei-läski, purilaskielteisyys ja yleinen vähä- ja olematonsyöminen. Että jos nyt ihan aluksi ei mentäisi sinne Mäkkäriin ollenkaan enää koskaan. Ja jos ihan varmuuden vuoksi varottaisiin ihan kaikkea punakeltaista, kun niiden punakeltaisesta ei koskaan voi tietää, mikä transrasvaranskis tuon väriyhdistelmän syövereissä piilee. 


bigmacbeth on niin monella tavalla nerokas, niin hurja ja yltiöpäinen. Niin levottomasti lepattava ja ylenmäärin rakastettava. Laura Laakson kirjallinen lahjakkuus on Suomen kirjaskenessä vertaansa vailla.

Hinta on mikä hinta on. Tinkimätön.



Laura Laakso: bigmacbeth
334 sivua
Aviador (2023)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lauri Viita: Betonimylläri ja muita runoja - BAR Finland, 12

Jos nyt kävisi niin, että Alepan kassajonossa joku väittäisi, että Lauri Viidan Betonimylläri on paras koskaan Suomessa julkaistu esikoisteos, en alkaisi väittämään vastaan. Kirjan takakannesta löytyy seuraavia mainintoja: "Todella alkuperäinen, omalaatuinen kyky" (Lauri Viljanen, HS) "Hehkuvaa laavaa, joka vyöryy vastustamattoman sisäisen paineen alta." (Holger Lybäck, Finsk Tidskrift) "Suurta voi syntyä odottamatta, ja tässä näyttää tapahtuneen nousu suoraan huipulle." (Hämeen kansa) * Viidan esikoiskokoelman tyyppipiirteitä on runonsisäinen liikehdintä, jossa ylevä ja suuri muuttuu arkipäiväiseksi ja konkreettiseksi tai vaihtaa paikkaa usemman kerran.  Runo 'Alfhild' alkaa säkeillä: Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät Ja päättyy säkeisiin: Niin suuri on Jumalan taivas ja maa, oi lapseni rakastakaa Näiden ylevien ja perinteisenkuuloisten säkeiden välissä isä ja äiti kulkevat peräkanaa ja morsiuspari ostaa p...

Pajtim Statovci: Lehmä synnyttää yöllä

"Toi Pajtimin uus kirja. Halkeen"  kirjoitin ystävälleni kun olin lukenut Pajtim Statovcin romaanin Lehmä synnyttää yöllä . Kirjoitin juuri tälle ystävälleni, koska hänelläkin on halkeamisen kyky ja hän tietää heti, mistä on kysymys.  Instagramiin laitoin stoorin, jossa uhkasin lyödä niitä, jotka tiivistävät tämän romaanin sanoihin "hieno lukukokemus". Sanat, joilla kuvata haltioitunutta kokemusta lukemastaan ovat rajallisia, mutta "hieno lukukokemus" vetää latteudessaan vertaa sen kaltaisille ällöilmaisuille kuin masuasukki, paituli ja pientä purtavaa. Kun olen lukenut Lehmän en pysty rauhoittumaan. Tärisen ja kävelen pitkin asuntoani ja tuijotan ikkunasta syksyn värjäämiä puita. Kirpeys. Kauneus, joka on kuolemassa.  Ja pitäisi lähteä kauppaan. En voi nyt lähteä kauppaan. En voi tässä mielentilassa mennä minnekään, missä on vieraita ihmisiä.  Taivaan isä kiitos, että en ole kriitikko. Että en ole vaikkapa Pasi Huttunen, jolle Lehmä oli "epämiellytt...

Rakas Viro -haaste -jatkuu kunnes 100 panosta kasassa

Elämässä on ihan tarpeeksi haastetta ilman uusiakin haasteita, mutta siitä huolimatta en voi vastustaa kiusausta perustaa viroaiheista haastetta. Kyllä sitä nyt yhden haasteen verran pitää rakkaan naapurin synttäreitä juhlia. Tehdäänpäs tämä nyt mahdollisimman helpoksi eli homma menee niin, että Rakas Viro-haasteeseen voi osallistua millä tahansa Viroon liittyvällä panoksella, kunhan kertoo asiasta tämän postauksen kommenteissa / somessa. Voi lukea virolaisia kirjoja, novelleja ja runoja. Katsoa virolaisia elokuvia. Käydä Virossa teatterissa tai muussa häppeningissä. Käydä virolaisten taiteilijoiden näyttelyissä. Matkustaa Viron ja kirjoittaa siitä matkakertomuksen. Ottaa valokuvan jostain virolaisesta kohteesta. Halata virolaista  ystävää. Käydä Eeestin herkussa ostamassa possulimua. Äänestää Viroa Euroviisuissa. Tai mitä nyt keksitkin. Ilmoita osallistumisestasi ja panoksestasi tämän haasteen kommenteissa. Nostan panokset tähän varsinaiseen ...