"Mutta pohjimmiltani - tämän tarinan kellarikerroksissa - mikään ei ole minua varten. Ei edes ruumiini, jota myyn voidakseni elää naisena."
Edellä olevat ajatukset kuuluvat Camilalle, joka on argentiinalaisen Camila Sosa Villadan autofiktiivisen romaanin Yöihmisiä päähenkilö.
Camila on travesti. Yöeläin, joka liikkuu pimeän tullen etsimässä elantoaan. Yö on Camilan ja hänen travestiystäviensä parasta aikaa, sillä yö piilottaa heidät kunniallisina ja siivoina itseään pitävien ihmisten katseilta. Toki poliisi on aina vaara. Yötä äkkiä halkovat sinisinä välkkyvät valot.
Yöeläimissä mennään syvälle travestien elämän sisälle. Mennään pelkoihin, väkivallan uhkaan, poliisien arvaamattomaan käytökseen, rahapulaan, hyväksikäyttöön, omien vanhempien taholta tulevaan torjuntaan. Mutta mennään myös yhteiseen kikatteluun, toinen toisensa tukemiseen sekä ilojen ja murheiden jakamiseen.
Camilan kohtalo oli valmiiksi ohjelmoitu jo hänen ollessaan lapsi. Prostituutio oli oleva hänen tulevaisuutensa.
"Olin idioottimaisesti päättänyt olla ainutlaatuinen, mutta totuus on, että ruumiini oli jo alkanut myydä itseään, se oli jo tiskillä: myyntiartikkelini oli jotakuinkin haluttava - riippuen asiakkaasta."
Camilan isän arvaamattomuus ja väkivaltaisuus tekee mahdottomaksi edes ajatuksen elämisestä miehenä. Travestina eläminen on Camilalle välttämätön vaihtoehto tai ei edes vaihtoehto, vaan silkka välttämättömyys. Eräänlainen pako.
Travestien äitihahmo on 178-vuotias Encara-täti, joka asuu vaaleanpunaisessa talossaan Córdobassa. Hän on auttaja ja siipiensä suojaan ottaja, joka pelastaa myös pensaikkoon hylätyn poikavauvan, joka saa nimekseen Tähtisilmä.
Yöeläimiä on transkirjailijan siloittelematon ja rehellinen kuvaus transelämästä. Se on vahvasti eri aisteihin vaikuttava teos. Näen Camilan ystävineen silmieni edessä, kuulen korkojen kopinan ja naurun, haistan pelosta kihoavan hien hajun. Lukiessani näkemäni sekoittuu Almodovarin vanhemman elokuvatuotannon henkilöihin.
Camilan ja hänen ystäviensä elämä on rankkaa, mutta tekstissä leijuu siitä huolimatta toiveikkuuden tuntu. Ehkäpä. Kenties. Voisiko se sittenkin olla mahdollista. Tilaa ja avaruuksia teokseen tuo myös Sosa Villadan kieli, joka on vahvaa sekä usein onnistuneen dramaattisesti liioittelevaa.
"Ulkona patiolla me täytimme vaatteista valuttamillamme ja edelleen vuodattamillamme kyynelillä muovisen uima-altaan ja otimme pitkän ja rauhallisen kylvyn - kaikki alastomina - kun ilta sillä välin värjäytyi punertavaksi ja meidän kipumme punersi sitä entisestään."
Etelä-amerikkalainen kirjallisuus sisältää usein maagisen realismin elementtejä ja niin myös Yöeläimiä. Huomiota kiinnittää tässä suhteessa Encara-tädin 178 vuoden ikä, yhden travesteistä muuttuminen täyden kuun aikaan ihmissudeksi sekä toisen transformaatio linnuksi.
Sosa Villadan teos on herättänyt maailmalla valtavasti huomiota ja itse kirjailijan voi nähdä livenä jo ihan pian joko Tekstintalossa 24.5.2024 klo 22 tai Helsinki Lit-tapahtumassa 25.5.2024 klo 13.40.
Camila Sosa Villada: Yöeläimiä
254 sivua
Espanjankielinen alkuteos: Las Malas (2019)
Suomentanut Emmi Ketonen
Kustantamossa (2024)
Kommentit
Lähetä kommentti