maanantai 21. toukokuuta 2018

Näitä kirjailijoita odotan eniten Helsinki Littiin - yhteenveto teoksista


Kuvassa kirjat, jotka löytyy omasta kirjahyllystä

En missään vaiheessa suunnitellut, että lukisin kaikkien Helsinki Lit -tapahtumaan tulevien kirjailijoiden uusimmat teokset, mutta jossakin vaiheessa kevättä huomasin, että suurin osa niistä oli tullut luetuksi, joten päätin lukea loputkin. Poikkeuksena on Cristóvão Tezzan romaani Professori, josta juuri tänään sain tiedon, että se odottaa minua kirjastossa, mutta en valitettavasti ehdi sitä enää ennen perjantaina alkavaa Littiä lukemaan.

Moni näistä kirjoista olisi varmasti jäänyt lukematta tai ainakin olisin lukenut ne vasta myöhemmin, elleivät niiden tekijät olisi tulossa vieraiksi Littiin. Minun kohdallani Littin ohjelmisto on toiminut, pakko myöntää, erinomaisena houkuttimena lukea nämä teokset.

Tänä vuonna Littissä nimittäin on kovempi kattaus kuin kertaakaan aiemmin ja on tosi vaikea sanoa, ketä kirjailijoista haluaisin erityisesti nostaa esiin. Pitkällisen pohdiskelun jälkeen ja yhden kirjailijan osalta kolikkoa heittämällä olen päätynyt seuraaviin kolmeen:

Johannes Anyuru - koska hänen romaaninsa on aivan mieletön. Sitä lukiessa jouduin välillä lopettamaan lukemisen kesken, jotta saatoin rauhassa toistella "voi taivas miten hyvä kirja"

Ayòbámi Adébáyò - koska afrikkalainen kirjallisuus on yksi erityisistä kiinnostuksen kohteistani ja Adébáyò kuvaa taidokkaasti naisen asemaa nigerialaisten perinteiden ja modernin elämäntavan risteyskohdassa

Domenico Starnone - koska Solmut oli minulle pitkälti täydellinen teos ja taidan olla vähän rakastunut Starnonen kerrontaan, sillä parhaillaan minulla on kesken hänen romaaninsa Trick, jossa siinäkin on paljon kerroksia sanojen takana

Ketä Helsinki Lit -vieraista sinä odotat eniten?Tässä kirjat siinä järjestyksessä kuin niiden kirjoittajat esiintyvät Littissä.

Johannes Ayuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin (S&S) (klik)

Samanta Schweblin: Houreuni (Like) (klik)

Ilmar Taska: Pobeda (Wsoy) (klik)

Golnaz Hashemzadeh Bonde: Olimme kerran (Otava) (klik)

Morten Strøksnes: Merikirja (Gummerus) (klik)

Ayòbámi Adébáyò: Älä mene pois (Atena) (klik)

Naja Marie Aidt: Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin. Carlin kirja (S&S) (klik)

Domenico Starnone: Solmut (Wsoy) (klik)

Kim Leine: Kuilu (Tammi) (klik)

Ebba Witt-Bratström: Vuosisadan rakkaussota (Into) (klik)


Nähdään Helsinki Littissä perjantaina ja lauantaina!4 kommenttia:

 1. Mukavaa Lit-tapahtumaa sinulle ja muille. Varmasti on hyvä tapahtuma. Hyviä kirjailijahaastatteluja, itselleni olisi Ayòbámi Adébáyò mieluisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Anneli myös Areenasta näkyy haastattelut. Helsinki Lit on minusta kyllä ihan paras kirjallisuustapahtuma, kun siellä saa kaikessa rauhassa mukavassa penkissä kuunnella kirjailijoita. Toivottavasti jonain kertana pääset paikan päälle!

   Poista
 2. Pääsen paikalle vain lauantaina, ja odotan aidtin ja starnonen näkemistä, viimeksi mainitun kirjan olen aloittanut. Carlin kirja taas vaikuttaa potentiaalisesti hyvältä, sivumennenissä siitä puhuttiin ja herätti kiinnostuksen. Toisaalta Adebayoa jututtaa Laura Lindstedt, jonka ajatuksista olen huomannut pitäväni vaikka yhtään kokonaista kirjaa en olekaan häneltä lukenut.

  Aiemmin en ole käynyt Litissä, kirjamessuilla käväisin kerran joskus kauan sitten ja ne kekkerit oli vähän pettymys, mutta lit vaikuttaa siltä että enemmän keskustelua ja vähemmän markkinahumua ...toivottavasti :) Kaikki viime vuoden taltioinnit yle areenasta on melkein tullut katsottua, erityisesti Jari Tervon ja Gareth Greenwellin keskustelu jäi mieleen ja se itse asiassa saikin minut päättämään että tänä vuonna haluan tonne mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yleensä lue ns. surukirjoja, mutta Aidtin romaanista kiinnostuin, kun kuulin sen fragmentaarisuudesta. Kirja olikin tosi hieno - ihan parhaista vaikeasta aiheesta lukemiani kuvauksia. Staroneen taas olen tykästynyt niin, että on jo seuraava kirja häneltä tosiaan menossa. Odotan jännityksellä.

   Tosiaan keskustelukumppaneissa on heissäkin monta kovaa ja kiinnostavaa nimeä, joten tulee varmasti ihan huippu tapahtuma. Kiva kuulla, että olet tulossa paikalle. Hyvää Lit-lauantaita!

   Poista