Siirry pääsisältöön

Baileys-palkinto 2014

burial-rites_medAmericanah_large
Kuten joku jo saattaa muistaakin, on suosikkikirjallisuuspalkintoni Baileys Women's Prize for Fiction, joka aiemmin tunnettiin nimellä Orange Women's Prize for Fiction.


Nyt on taas se aika vuodesta, että vuoden 2014 palkintokandidaattien lyhytlista on julkistettu. Baileysin kohdalla käytäntö menee niin, että ensin raati valitsee 20 teosta ns.  pitkälle listalle ja tältä listalta sitten 6 ns. lyhytlistalle.

lowland_med

Tänä vuonna lyhytlistalle ovat päässeet Chimamanda Ngozi Adichien, Hannah Kentin, Jhumpa Lahirin, Audrey Mageen, Eimcar McBriden ja Donna Tarttin teokset.


undertaking_medOma lukutilanteeni on tällä kertaa sikäli hyvä, että olen lukenut lyhytlistalle päässeistä teoksista puolet eli Adichien, Lahirin ja Tarttin teokset. Ne kolme, joita en ole lukenut, ovat minulle täysin tuntemattomia, mutta aion toki jossakin vaiheessa lukea myös ne, koska Baileys-palkintoehdokkuus on ollut minulle henkilökohtaisesti tae siitä, että kyse on teoksesta, josta mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulen itsekin nauttimaan. Olen listannut viime vuosina lukemani Baileys-teokset täälläSieltä löytyvät myös tämän vuoden pitkälistalaiset. Aiempia Baileys-ehdokkaita koskeva listaus on työn alla. 

Koska tosiaan en kaikkia lyhytlistalaisia ole lukenut, on vaikea lähteä veikkaamaan voittajaa. Baileys-palkinnon voittajan julistaminen on myös usein ollut aika yllätyksellistä. Tänä vuonna huomiotani kiinnitti esimerkiksi se, että Eleanore Cattonin 'Luminaries', joka oli ns. pitkällä listalla ei päässyt lyhytlistalaisten joukkoon, vaikka Catton on voittanut tällä teoksellaan jopa Man Booker -palkinnon. Viime vuonna taas voittajaksi nousi ainakin Suomessa suhteellisen tuntematon a.m. homes romaanillaan 'May we be forgiven', vaikka ehdokkaana oli myös hurjaa suosiota nauttinut ja palkintoja plokannut Hilary Mantel. Itse olisin mieluusti nähnyt tämän vuoden lyhytlistalla Rachel Kushnerin romaanin 'The Flamethrowers', joka oli minulle sekä intensiivinen, hurja, että erittäin mieleenpainuva lukukokemus. Se ei kuitenkaan noussut pikältä listalta lyhytlistalle.

Baileys-palkinto on myös sikäli mielenkiintoinen, että voittajan tittelistä kisaavat rintarinnan niin jo suurta suosiota saavuttaneiden tekijöiden teokset kuin esikoisromaanitkin. Tämän palkinnon kohdalla se, että tekijä on jo kannuksensa ansainnut ei ole tae siitä, että se tulisi valituksi voittajaksi.

goldfinch_med
A-Girl-is-a-Half-Formed-Thing_medHenkilökohtaisesti epäilen, että Adichiella olisi mahdollisuuksia voittoon, koska ainakaan aiempina vuosina sama kirjailija ei ole voittanut Baileys-palkintoa kahdesti ja Adichie kuittasi voiton vuonna 2007 romaanillaan 'Half of a Yellow Sun'. Sama tilanne on Donna Tarttin kohdalla, koska hän voitti Baileys-palkinnon vuonna 2003 romaanillaan 'The Little Friend'. Lisäksi Tarttin 'Goldfinchille' myönnettiin tänä vuonna Pulitzer-palkinto, joten epäilen, että Baileys-tuomaristo tulisi valitsemaan voittajaksi 'Goldfinchiä.' Lahirille Baileys-palkintoa ei ole myönnetty, mutta toisaalta myös hän on saanut Pulitzerin vuonna 2000 teoksellaan 'Interpreter of Maladies.' Voi hyvin olla, että Baileys-raati haluaa nostaa esiin jonkun tuntemattomammasta lyhytlistakolmikosta. Jos minä saisin päättää, kuka Baileys-palkinnon saa, antaisin sen Lahirille, vaikka 'Americanah' onkin minulle palkintoehdokkaista rakkain.

Kommentit

 1. Minä olen lukenut ehdokkaista kaksi, Tarttin ja Kentin. Molemmat olivat todella hienoja kirjoja ja toivonkin näistä hieman paremman Kentin Burial Ritesin voittavan :) Täytyykin tutkailla listaa josko siitä löytyisi muutakin mielenkiintoista luettavaksi.

  VastaaPoista
 2. Mulla on tuo Kent kirjastossa varauksessa. Vähän pelottaa, kun se on historiallinen romaani ja ne ei ole ihan mun ominta kirjallisuutta. Mukava kuulla, että olit pitänyt siitä. Antaa toivoa. :) Ehkä minäkin sen kanssa juttuun tulen, kunhan nyt saan sen käsiini.

  VastaaPoista
 3. Vau! Nuo kaikki tosiaan voisi lukea, itse olen lukenut vain Adichien, mutta Lahirin luen. kunhan suomennos tulee ja Tartt odottelee tuolla jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti voisi luettavakseen kehnompaakin kirjallisuutta valita kuin nämä. Olen viime vuosina pyrkinyt lukemaan ainakin lyhytlistaehdokkaat. Ilahduttavan monia on myös suomennettu. Toivottavasti se trendi jatkuu.

   Kun pääset Tarttin kimppuun, niin kerrohan Theolle ja Borikselle terveisiä ja Hobielle iso hali.:)

   Poista
 4. Burial Ritesin kansi on todella kaunis, vetäisi kyllä minut luokseen kirjastossa tai kirjakaupassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Kannella voi välillä olla suurikin merkitys sen suhteen, että kirjaan tulee tarttuneeksi ja se ainakin omalla kohdallani saattaa luoda myös tietynlaisia odotuksia kirjan suhteen. Ensimmäisen Adichieni ostin juurikin sen takia, että sen kansi kiinnitti huomioni.

   Poista
 5. Minulla on ehdokkaista juuri Adichien kirja kesken. Pidän kovasti, mutta jos hänet on jo palkittu kerran, niin saattaapi mennä tosiaan epäilyjesi mukaan toisaalle palkinto. Kiinnostavaa nähdä, kuinka käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanaa. Se tarkoittaa, että bloggaat Adichiesta lähiaikoina. Olen lukenut hänen haastattelujaan ja seurannut jotain hänen luentojuttujaan ja voi että minä sitten niin rakastan sitä ihmistä! Esim. viimeksi törmäsin juttuun, jossa hän kertoi, miten häntä on pyydetty kirjoittamaan vähemmän afrikkalaisesti ja että esim. henkilöiden nimet ei saisi olla niin afrikkalaisia. Tähän Adichie tuumasi, että hän tekee kuten katsoo parhaimmaksi olevan, lukee häntä sitten vaikka vaan 10 ihmistä. Niin hienoa!

   Poista
 6. Kiinnostava postaus, kiitos! Adichien olen lukenut, Tartt on kesken ja Lahiri lukulistalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Kiinnostavia bloggauksia tulossa. Terveisiä Theo Deckerille :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset kirja-aiheiset podcastit

Kuunteletko kirja-aiheisia podcasteja? Omalta osaltani voin todeta, että olen suorastaan riippuvainen niistä, sillä kirja-podcastit ovat mainio tapa pysyä pinnalla sen suhteen, mitä kirjamaailmassa tapahtuu ja vaikka itse olen tosi huono äänikirjojen kuuntelija ainakin toistaiseksi niin podcasteja tulee kuunnelluksi paljonkin. Kuuntelen niitä lähinnä työmatkoilla tai tarkkaan ottaen kuvio menee niin, että kuuntelen podcasteja kävellessä ja sen osan matkasta, jonka matkustan junalla, luen kirjaa. Joku prioriteetti se nyt sentään olla pitää. Ensimmäinen kirja-podcast, jota säännöllisesti aloin kuunnella oli Mellan raderna , joka viime aikoina on jäänyt omassa kuuntelussani valitettavassa määrin Sivumennen -podcastin alle. Mellan raderna on kiinnostava, koska siinä käsitellään vähän eri kirjallisuutta kuin mikä suomalaisessa kirjallisuuskeskustelussa on pinnalla. Juontajista Peppe Öhman on suomenruotsalainen ja Karin Jihde ruotsalainen ja se tekee tästä podcastista oikein piristävän

Petra Forstén: Kadonneet tytöt

En ollut lukenut Petra Forsténin Kadonneita tyttöjä edes puoleen väliin, kun jo tiesin, mikä tulisi olemaan ensimmäinen tästä teoksesta kirjoittamani lause. Toki siinä vaiheessa oli vielä olemassa riski, että teos muuttaisi kurssia tavalla, joka pakottaisi vaihtamaan kyseisen lauseen.  Niin ei käynyt ja se lause kuuluu: Kadonneet tytöt ei ole mikään tavanomainen esikoisromaani. Forsténin kerronta nimittäin on niin taidokasta, että sen kaltaista tulee yleensä esiin vasta kirjailijan myöhemmissä teoksissa.  Kadonneista tytöistä näkyy, että Forstén on lukenut paljon ja hänen lukemansa on muuttunut kirjalliseksi ja kerronnalliseksi pääomaksi. Kaikille niille, joiden ensisijainen tavoite on olla kirjailija tämä teos on hyvä muistutus siitä, että kirjoittaminen alkaa lukemisesta. * Kadonneiden tyttöjen lähtöasetelma on kutkuttava. Teoksen päähenkilö Agnes on ollut teini-ikäisenä osa viiden tytön muodostamaa Laumaa ja tyttöjen, nyt jo naisten, on määrä tavata 20 vuoden tauon jälkeen. Agnes, j

Rachel Cusk: Toinen paikka (Second place)

  "Miksi kaikki on aina todellisempaa jälkeenpäin eikä tapahtumisen hetkellä?" "Why are things more actual afterward than when they happen?" Aloitin matkani Rachel Cuskin teosten parissa vuonna 2016, jolloin luin hänen romaaninsa (ja kuten myöhemmin kävi ilmi romaanitrilogiansa ensimmäisen osan) Outline (suom. Ääriviivat). Kirjoitin siitä mm. näin: "Outline ymmärtää minua. Se ymmärtää minua paremmin kuin moni ihminen, jonka tunnen. Se vastailee kysymyksiini ilman että minun tarvitsee niitä edes esittää. Se vastailee niihin kysymyksiin, joita harva haluaa edes kuulla, saati sitten pohtia. Se saa minut tuntemaan, että juuri sellaisena kuin olen, en ole yksin." Nyt olen uudenlaisessa tilanteessa, sillä Toinen paikka (Second place) on vaikeampi romaani kuin mikään aiemmin Cuskilta lukemani. Outlinen lisäksi olen lukenut häneltä myös teokset Transit (suom. Siirtymä), Kudos (suom. Kunnia) ja Coventry (ei suomennettu). Nyt en voi sanoa millään varmuudella, e