Siirry pääsisältöön

Runohaaste 2018 - #runo18

Kun vanha runohaaste on saatu loppuun on uuden haasteen aika.

Vuoden 2017 #runo100 -haasteessa luettiin Suomen  juhlavuoden kunniaksi itsenäisyyden ajan runoutta. Nyt avataan ovet paitsi Eurooppaan  myös koko maailmaan.

#runo18 -haasteessa voi lukea mitä runoja tahansa. Haaste alkaa tämän postauksen julkaisemisen hetkestä ja päättyy 31.12.2018, jolloin julkaisen koostepostauksen, johon jokainen voi linkittää/luetella lukemansa kokoelmat.

Matkan varrella olen suunnitellut julkaisevani väliaikapostauksia, jotta pääsemme kertomaan toisillemme, miten haaste etenee.

Haasteeseen ovat tervetulleita niin  kirjabloggarit kuin kaikki muutkin runouden ystävät. Oaallistuminen tapahtuu niin, että ilmoittaudut mukaan haasteeseen tämän postauksen kommenteissa tai blogini somekanavissa:

- twitter: @readerwhy
- Facebook: https://www.facebook.com/Readerwhydidimarryhim/
- Instagram: readerwhy

Haasteen päätteeksi jokainen julkaisee "oman" runon, joka muodostetaan luettujen runokokoelmien nimistä ja jota kukin voi halutessaan täydentää omilla sanoillaan. Luettujen runokokoelmien nimet tulee kuitenkin erottaa selvästi kokonaisuudesta esimerkiksi lihavoimalla tai kursivoimalla.

Jos toteutustavassa on epäselvää, niin hihkaiskaa heti!

#runo18 -haasteen myötä toivotan kaikille blogini lukijoille erinomaisen runoisaa uutta vuotta!


Voiko ajatus todella olla omani,
jos en ajattele sitä juuri nyt?

Rae Armantrout: Kunhan sanon (Poesia)


Kommentit

 1. Oi, oi, ihana haaste ja kuva <3 Mukana tottakai!

  VastaaPoista
 2. kyllähän tähän tulee osallistuttua, saapi nähdä millainen loppuruno sitten tulee, onko haiku vai eepos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee hdcanis. Eipä tosiaan vielä ole yhtään tietoa, mikä tulee olemaan lopputulos. Pitäisiköhän tähdätä sonettiin?

   Poista
 3. Ilman muuta mukana! Kiitos runolle ryhtymisestä ja runossa pysymisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu eihän sitä nyt voi runohommia yhteen vuoteen jättää. Kiva, että tulet mukaan.

   Poista
 4. Kiitos! Taas mukana runohaasteessa. Naurattaa jo nyt tuo viimeinen osuus. Haastavaa, mutta hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. En yhtään itsekään tiedä, miten sen viimeisen osuuden kanssa tulee käymään, mutta se selviää sitten aikanaan. Ilahdutta kovasti, että lähdet mukaan haasteeseen.

   Poista
 5. Tänä vuonna minäkin lähden mukaan. Hauska idea tuo kirjannimiruno.

  VastaaPoista
 6. Tähän lähdetään mukaan tottakai! Siteeraamasi Armantrout on mulla lainassa parhaillaan, ja muitakin runoteoksia joista postauksia sitten alkaa syntyä. Loppuruno on hieno idea, sen muodostaminen kiehtoo mieltä jo nyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa!
   Itse en tiedä, onnistunko Armantroutista kirjoittamaan, kun jatkuvasti koen, että en ole lukenut sitä tarpeeksi, jotta voisin jotain sanoa. Olen siis lukenut sitä jo useamman viikon välillä aktiivisemmin, välillä passiivisemmin.

   Mietin tuota loppurunoa, että jos käy niin, että lukee useamman kokoelman, jonka nimi on Runoja, niin siitäpä vasta mainio loppuruno tuleekin. :D

   Poista
 7. Mukana olen tietenkin. Runoja luvassa tänäkin vuonna. Saisinkohan vaikka tuplattua viimevuotisen määräni (13).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan Suketus.
   Määrä ei tietenkään ole olennainen, vaikka onhan iso luku hieno luku. Itse tuppaan jumittamaan kokoelmissa ja luen vielä uudestaan ja uudestaan. Jos määräisin itseni lukemaan kunkin kokoelman pelkästään kerran, niin toki määrä kasvaisi huomattavasti, mutta koen, että runot vaativat aikansa. Jotkut hyvinkin pitkän ajan, kuten juuri esim. tuo siteeramani Armantrout.

   Poista
 8. Taidanpa tulla mukaan haasteeseen. En ole koskaan osallistunut mihinkään haasteeseen, joten kiva tulla mukaan. - Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli tosi tosi kiva, että lähdet tähän haasteeseen mukaan ja kun on vielä kyseessä ensimmäinen haasteesi. Tässä haasteessa ei tarvitse yltää suunnattomiin suorituksiin, vaan tärkeintä on, että runot pääsevät esiin. Ja samoin sinulle oikein hyvää uutta vuotta!

   Poista
 9. Olisi kyllä ihana osallistua... Täytyy katsoa, josko löydän tänä vuonna paremmin runoja (oi kirjasto, oi kirjasto...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti löydät. Koko vuosi aikaa, siinä ehtii vaikka mitä (tai niin aina kuvittelen vuoden alkaessa :D)

   Poista
 10. Mukana! Varmaan kotimaisilla mennään suurimmaksi osaksi, mutta nyt se Szymborskakin pääsee mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja varmaan saan taas monta vinkkiä sun blogista. Osaat aina paitsi valita kiinnostavia runoja myös kirjoittaa niistä niin, että on pakko lukea ne itsekin. Kiva, että olet mukana.

   Poista
 11. Nyt kun voi lukea mitä runoja tahansa, niin minäkin osallistun. Saan ainakin yhden kokoelman luetuksi (ja tosi lyhyen loppurunon), koska sitä luen parhaillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä Margit tiedä, vaikka kuinka vielä intoutuisit. Tosin yhdelläkin kokoelmalla tämä haaste on suoritettu. Jään odottamaan postaustasi.

   Poista
 12. Mukana. Jospa tänä vuonna saisin luettua enemmän runojakin. Ensimmäinen kokoelma on jo luettu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä alku sinulla tosiaan. Itsekin olen nyt yhden lukenut, mutta mitä siitä kirjoitan - niin siinä on vielä paljon miettimistä.
   Iloitsen, että lähdet mukaan.

   Poista
 13. Lähden jälleen mukaan. :) Viimeinen osuus kuulostaa hauskalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla Sirri, että olet mukana.
   Viimeisessä osuudessa on mahdollisuus hassutella tai mitä sitten haluaakin tehdä :D

   Poista
 14. Heei, mukana! Aloitin juuri Anja Erämajan Töölönlahdella. Ihana on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että lähdet mukaan. Erämaja on kyllä ihan mahtava. Kun häntä lukee niin hänen äänensä kaikuu päässä. :D

   Poista
 15. Jatkan mukana. Nyt ihan luvalla kaikkea runoutta. Edellisessä haasteessa luin kyllä laidasta laitaan, kun en muistanut, että piti lukea itsenäisyyden ajan runoutta.

  Runonsäkeitä päiviisi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tosiaan ihan mitä vaan mistä maailmankolkasta tahansa. Kiva kuulla Mai että lähdet mukaan haasteeseen. Hyviä runolöytöjä sinulle myös!

   Poista
 16. Mukana tässäkin, edellinen haaste kun sekä innosti että onnistui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että innosti ja onnistuminen on tietysti hienoa myös. Runoihin kun alkaa päästä sisään niin niitä haluaa lukea vaan lisää ja lisää. Tai niin minulle ainakin on käynyt.

   Poista
 17. Moi!
  Kyllä on osallistuttava, vaikka viimeksi ei hyvin käynyt mulle. Nyt olen TAAS KERRAN sanonut ääneen, että uskaltautuisin runoja lukemaan, ja lisäksi bongasin hyllynlämmittäjä-kasaani omassa hyllyssäni liian kauan marinoituneen, muistaakseni sinun hehkuttamasi Esim. Esan, joten hopsan, lähden mukaan. Tuo oma runo kannustaa lukemaan useammankin kokoelman, mahtava idea! Ja kiitos, että järjestät ja innostat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve! *vilkuttaa*
   Marinoitunut Esim. Esa :D Ehdottomasti Esa pitää päästää marinaadistaan. :D
   Nähtäväksi jää, minkälaisia omia runoja haasteen myötä muodostuu. Lopputulokset tulevat varmasti olemaan kiinnostavia ja yksilöllisiä.
   Kiitos kiitoksista ja hyviä runolöytöjä tälle vuodelle!

   Poista
 18. Ilmottaudun myös mukaan, vaikka harvemmin luen kokoelmia runoista, mutta toki niitäkin lukuhimooni mahtuu. Joten katsotaan mitä minä saan aikaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Esther,
   Tervetuloa mukaan haasteeseen. Jännityksellä jään odottamaan, minkälaisen loppurunon aikanaan kasaat. :D

   Poista
 19. Minäkin olen taas mukana, vaikka nolosti unohdin tehdä koosteen edellisestä haasteesta... Ehkä paremmalla menestyksellä tänä vuonna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa. Tärkeintä on lukea runoja. Muut hommat (kuten koosteet) ovat toissijaisia ja haasteen tärkein tarkoitus on innostaa runouden pariin.

   Poista
 20. okei väitin ehkä osallistuvani jo viime vuonna, mutta se hieman jäi. mutta NYT osallistun! vaikka lukisinkin vain kaksi kokoelmaa. ensimmäinen on kuitenkin jo pitkällä, ja kaksi tuplaisi normaalin vuosimääräni.

  VastaaPoista
 21. No jos nyt minäkin, ainakin sillai varovaisesti, vaikka yleensä tuppaa lähtemään mopo käsistä näissä haasteissa. Eka runokokoelma blogattuna, pari muutakin jo luettuna. Tästä se lähtee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu Tiina, että olet mukana. Ja vauhtisikin vaikuttaa vallan kovalta näin heti alkuun!

   Poista
 22. Moi!

  En ole aiemmin osallistunut lukuhaasteisiin, joten muutama kysymys yähän alkuun.
  Luetaanko runoja ihan omassa tahdissa ja oman valinnan mukaan vai onko joku tavoite(määrä, kieli, alue, tms.) mitä pitäisi ottaa huomioon?
  Listataanko luettuja runoteoksia omaan muistiin ja vuoden lopuksi yhteisesti sun postaukseen vai onko joku mihin niitä kirjaa ylös jo vuoden kuluessa ja siten voisi poimia vinkkejä muidenkin lukemisista?

  Mulla ei siis ole omaa blogia tai asiaan vihkiytynyttä some-kanavaa. Muutenkin olen hirmu laiska ylläpitämään mitään omaa, mutta ihan näppärästi kirjaan ja osallistun jos joku toinen on luonut pohjan ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,

   Ihan ensin haluan todeta, että ihan mahtavaa, että olet lähdössä mukaan. On hienoa, että haasteisiin osallistuvat myös muut kuin kirjablogeja pitävät.

   Varmasti helpoin tapa osallistua on tehdä niin, että kirjoitat ylös lukemiesi runokokoelmien nimet ja sitten vuoden lopussa teet niistä runon, jonka julkaiset koostepostaukseni kommenteissa. Eli vuoden lopussa julkaisen postauksen, jonka kommentteihin jokainen voi kirjoittaa sen oman runonsa.

   Toivottavasti ilmaisin asian tarpeeksi selvästi. Jos en, niin jatkokysymyksiä vaan kehiin.

   Poista
 23. Minäkin saatoin mahdollisesti luvata olla mukana jo viime vuonna vähintään Runo-finlandiassa. Koska näin ei käynyt, uskaltaudun nyt ilmoittautumaan mukaan vasta kun minulla on jo blogissani haasteeseen kuuluva postaus. Haastan itseni lukemaan vähintään viisi runokirjaa tänä vuonna, joten eiköhän niidenkin nimistä jo jonkinlaisen runon saa.

  VastaaPoista
 24. Hienoa Hanna, että lähdet mukaan. Viidestä kokoelmasta saa jo vaikka mitä! Hyviä runolöytöjä!

  VastaaPoista
 25. Nyt kun juuri sain luetuksi kokoelman japanilaisia haiku-runoja (bloggaus viittä vaille valmis), uskaltaudun ilmoittautumaan tämän vuoden runohaasteeseen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula olen tosi tosi iloinen, että lähdet mukaan runohaasteeseen.
   Eilen tapasin muita kirjabloggareita ja tulimme siihen tulokseen, että kyllä runojen lukeminen blogeissa on noususuunnassa. Ilahduttavaa!

   Poista
 26. Mukana haasteessa. Jospa sitä nyt rohkaistuisi kirjoittamaan enemmän ajatuksiaan ja kokemuksiaan runoista. Erityisesti haasteessasi kiinnostaa tuo oman runon kirjoittaminen. En olekaan pitkiin aikoihin runoillut, joskin viime syksynä syntyi yksi runo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeee Niina. On aina ilon päivä, kun joku ilmoittautuu runohaasteeseen mukaan.

   Tuosta runoista kirjoittamisesta voin sanoa, että itse olen kirjoittanut aika monenlaisia tekstejä ja monesti niitä myös hävennyt, mutta kyllä se vähitellen helpottaa. :D

   Poista
 27. Apua enkö mä olekaan ilmoittautunut mukaan... Runometsässä luetaan ilman muuta runoja.

  VastaaPoista
 28. Itse kirjoitettavasta runosta. Minulla on 50 kokoelmaa, ei niistä saa mitään stooria taivuttelematta nimiä Käykö se, jos ilmoittaa teosten nimet vaikka säkeistöittäin perusmuodossa lisäksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla onkin erityinen tilanne, kun olet lukenut niin hurjan määrän runoja. En tullut haastetta lanseeratessa ajatelleeksi, että kukaan yltäisi niin mittaviin suorituksiin kuin sinä.

   Ajattelisin, että on hyvä, jos kokoelmien nimet käyvät ilmi. Olen miettinyt, että kokoelmien nimiä voi toki taivuttaa ja nimen voi sitten lihavoida, kursivoida tms. niin se tulee paremmin esiin. Luovuuden käyttäminen on tässä koontipostauksessa hyvin sallittua ja tervetullutta 😀❤️

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan

Tässä tekstissä nostan laajimmin esiin Emilia Männynvälin työläiskirjailijoita ja - kirjallisuutta koskevan tekstin. En siksi, että se olisi jotenkin parempi tai tärkeämpi teksti kuin tässä kirjassa olevat muut tekstit, vaan siksi, että haluan kirjata ylös Männynvälin työläiskirjailijoihin ja -kirjallisuuteen liittyviä huomioita. Ennen kasvispihviä kuitenkin muutama yleinen huomio Männynvälin teoksesta. * Toiste en suostu katoamaan -esseekokoelman päättää teksti nimeltä Ruumis puhuu, jossa Männynväli kertoo, miten hän blogikirjoitustensa vuoksi joutui maalitetuksi ja päätti luopua kirjoittamisesta kokonaan. "Saan uhkaussoittoja. Perääni lähdetään kadulla ja minua piiritetään baarissa [...] Autoni päällystetään verellä, paskalla ja jauhelihalla, kahdesti. Ulkonäköäni ja kaikkea minussa arvostellaan internetin täydeltä. Saan sähköposteja, joiden mukaan ansaitsisin kuolla. Joku haaveilee raiskaamisestani. Löydän nimeni ensimmäisenä eliminoitavien maanpettureiden listalta. Olen äärioi

Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär

Kakkiaiset olivat enimmäkseen kilttejä ja rauhallisia maahisia, jotka eivät tehneet pahaa. Mutta nämä, jotka seisoivat tuijottamassa Ronjaa typerillä silmillään, olivat selvästikin tyytymättömiä. Ne röhkivät ja huokailivat, ja muuan niistä sanoi synkästi: - Miks vaa hää sillai tekkee? Ja pian muut yhtyivät kuoroon: - Miksvai hää sillai? Rikkomaks katon, miksvai noinikkä, noinikkä? Meidän perheen rakastetuin klassikko on Astrid Lindgrenin 'Ronja Ryövärintytär' (Ronja Rövardotter, 1981). Siitä, että näin on, olen hyvin iloinen, sillä tuskinpa voisi tyttölapselle olla parempaa kirjallista esikuvaa kuin Ronja. Koska olen lukenut teoksen useampia kertoja tyttärelleni, on ollut mukavaa, että Lindgrenin tarina on niin iki-koskettava, että se puhuttelee kerta toisensa jälkeen myös aikuista lukijaa. Kun tyttäreni oppi lukemaan, 'Ronja' oli ensimmäisiä kirjoja, jonka hän luki itsekseen. Hän on katsonut moneen kertaan myös teoksesta tehdyn elokuvan. Yksi Ronja-huip

Suomalaiset kirja-aiheiset podcastit

Kuunteletko kirja-aiheisia podcasteja? Omalta osaltani voin todeta, että olen suorastaan riippuvainen niistä, sillä kirja-podcastit ovat mainio tapa pysyä pinnalla sen suhteen, mitä kirjamaailmassa tapahtuu ja vaikka itse olen tosi huono äänikirjojen kuuntelija ainakin toistaiseksi niin podcasteja tulee kuunnelluksi paljonkin. Kuuntelen niitä lähinnä työmatkoilla tai tarkkaan ottaen kuvio menee niin, että kuuntelen podcasteja kävellessä ja sen osan matkasta, jonka matkustan junalla, luen kirjaa. Joku prioriteetti se nyt sentään olla pitää. Ensimmäinen kirja-podcast, jota säännöllisesti aloin kuunnella oli Mellan raderna , joka viime aikoina on jäänyt omassa kuuntelussani valitettavassa määrin Sivumennen -podcastin alle. Mellan raderna on kiinnostava, koska siinä käsitellään vähän eri kirjallisuutta kuin mikä suomalaisessa kirjallisuuskeskustelussa on pinnalla. Juontajista Peppe Öhman on suomenruotsalainen ja Karin Jihde ruotsalainen ja se tekee tästä podcastista oikein piristävän