lauantai 16. toukokuuta 2020

Joni Pyysalo: Ostetaan myydään


M.A. Numminen vai Agit Prop?

Joni Pyysalon Ostetaan myydään on runokokoelma, joka on paikoin kuin tehty laulettavaksi ääneen.

Pohtiessani kuka parhaiten sopisi Pyysalon runojen laulajaksi vahvimmiksi vaihtoehdoiksi muodostuivat M.A. Numminen ja Agit Prop. Tämä ei ole mikään passivinen teksti, joten nyt on sun vuoro. Havainnollista runojen laulullisia elementtejä seuraavien sitaattien avulla

älä unohda niitä joiden on siedettävä loputtomasti, älä niitä joiden on vain kestettävä, älä unohda niitä jotka vangitaan, älä niitä joita kidutetaan, älä niitä jotka tapetaan 
[...] 
älä usko valmiita oppeja, älä anna myydä itsellesi mitä et halua, älä myy itseäsi, älä anna kertoa mikä on omaksi parhaaksesi 
[...] 
älä allekirjoita lukematta, älä työnnä naulaa pistorasiaan, älä istu hellalla, älä täytä näkymättömiä kaavakkeita


*

Pyysalo on nimennyt kokoelmansa käyttörunoelmaksi, mikä onkin osuvaa, sillä kyseessä on eräänlainen runouden puuhakirja, jossa lukija pääsee vastaamaan monivalintatehtäviin ja mm. korjaamaan toimimattoman runon ongelmia.

Runot on varustettu alaviitteillä, joilla on erilaisia tarkoituksia, joista perimmäisiä en väitä tietäväni. Alaviitteet korostavat, kyseenalaistavat, tukevat, käyvät dialogia Pyysalon runojen kanssa. Niissä on läsnä varsin kirjava joukko, josta löytyy niin James Bond, Ice-T, liuta runoilijoita kuin kaikenkarvaista sakkia.

Pyysalon runoja tarkastellessa on hyvä myös pitää mielessä kokoelman motto, joka on lainaus Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemästä laulusta Juokse sinä humma. Ei tosin siitä kohdasta, joka on oma lempikohtani, joka on se kohta, joka menee näin: voi kuinka pieninä palasina onkaan sun leipäsi maailmalla.

Maailman isommat ja pienemmät palaset ovat tukevasti läsnä Pyysalon kokoelmassa. Usein ostetaan ja yhtä usein myydään. Kaupat ovat kannattavia tai sitten eivät.

Pyysalo osaa olla myös varsin hauska ja toisinaan hän tekee sen sillä tapaa ilkikurisella tavalla, johon voi törmätä esimerkiksi Harry Salmenniemen novelleissa tai Gertrude Steinin Herkissä napeissa.

Goethe ei juontanut televisiovisailuja. 
[...] 
0 % ämpäreistä haluaa olla kala. 
[...] 
Mikseivät puut kurista meitä kun nukumme

Hyvän absurdin tavoin Pyysalon runot saavat kiinnittämään huomiota asioihin, joita ei yleensä tule ajatelleeksi. Tämän voisi sanoa hienommin niin, että Pyysalon runoilla on tajuntaa laajentava vaikutus.

*

Ostetaan myydään irrottaa lukijansa ymmärtämisen pakosta. Se on helpottavaa. Sen yhteyteen tekisi mieli liittää sana vapaus ja kirjoittaa se fontilla, joka estää vapauden olemuksen pohtimisen. Lisätä vielä varmuuden vuoksi kyltti: J.-P. Sartrelta pääsy kielletty.

Teoksen lopusta löytyy erinäisiä liitteitä, joista liite 6 on nimeltään Lapset kysyvät. Mainitsen sen tässä siksi, että monet Pyysalon runojen herkullisuuksista ovat läheistä sukua lasten esittämille kysymyksille. Koska olen aikuinen en voi kysyä kuin lapsi, joka kysyy "Onko jääkaapissa koskaan kesä?"

Tai voin. Voin siinä mielessä, että kysymistäni ei voi kukaan varsinaisesti estää. On ihan mahdollista, että menisin vaikka lähimpään Alepaan ja kysyisin jokaiselta asiakkaalta, että onko jääkaapissa koskaan kesä?

Mitä ajattelet, että tuosta kyselemisestä seuraisi?

Voisitko sinä kuvitella, että menisit Alepaan kysymään tuota kysymystä?

*

Pyysalon runot saavat toivomaan, että aikuinen voisi olla joissakin jutuissa enemmän lapsen kaltainen, vaikka ei olisikaan runoilija. Että voisimme hämmästellä enemmän ja ottaa asioita vähemmän annettuina ja sellaisina kuin ne nyt vaan ovat ja ovat aina olleet ja niiden kuuluu olla silloin, kun aikuisesta ihmisestä on kysymys.

Ostetaan myydään sisältää paikoin vahvaa yhteiskuntakritiikkiä, joka muistuttaa siitä, että toisinkin voisi olla, mutta me pässit olemme päästäneet asiat siihen pisteeseen, missä ne nyt ovat. Toisinkin voisi olla.Joni Pyysalo: Ostetaan myydään. Käyttörunoelma
80 sivua (joista viimeinen musta sivu lähti lukiessa irti. anteeksi kirjasto)
WSOY (2013)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti