Siirry pääsisältöön

Jukka Viikilä: Hiekkalinnat


Mitenköhän minun tällä kertaa kävisi Jukka Viikilän romaanin seurassa? Hieman pelonsekaisin tuntein lähdin lukemaan Hiekkalinnoja, sillä aiemmat kokemukseni hänen romaaniensa parissa kuumottelivat.

Akvarelleja Engelin kaupungista voitti paitsi Finlandian, nousi suureksi lukuyleisön suosikiksi. Minä taas, noh, en ihan sen loveen langennut. Viikilä on sanonut, että hän salakuljetti runoutta Akvarelleihin ja vaikka tämä tuntuu ajatuksensa aivan loistavalta osoittautui se kohdallani myös kiveksi, johon kompastelin. Kaunista kieltä. Todellakin kaunista kieltä, jonka ytimeen en kuitenkaan päässyt.

Taivaallinen vastaanotto voitti sekin Finlandian ja sen vastaanotto oli ristiriitaisempaa kuin Akvarellien. Minä taas pidin, vallan hirmuisesti pidinkin. Omien sanojeni mukaan muistaakseni pidin Taivaallista vastaanottoa noin tuhat kertaa parempana kuin Akvarelleja. Epäilin, että sen vuoksi se ei voittaisi Finlandiaa. Että se olisi liian hyvä (ja epäkaupallinen) voittaakseen. Toisin kävi.

Hiekkalinnat on Akvarellien ja Taivaallisen vastaanoton sekoitus. Lapsi, jossa on piirteitä kummaltakin vanhemmalta ja joka kasvaessaan muuttuu omaksi ainutlaatuiseksi itsekseen.  

Ehkä olen lukijana muuttunut, sillä siinä missä Akvarellien runollisimmat lauseet jäivät vieraiksi, kolisevat ne Hiekkalinnan kohdalla vallan mainiosti. Toki Viikilä uutuudessaan pitää huolta siitä, että teoksessa ei kuljeta pelkästään pitkin lauseopillista kauneuslinjaa, vaan välillä vastassa on melkoisen suorasukaisia purskahduksia, jotka varmasti koettelevat fiinimpään estetiikkaan mieltyneitä. Kirjailijaa mahtanee hymyillä vähintäänkin sisään päin. Katsokaas, tällaistakin tulin kirjoittaneeksi. Mitäs tästä sanotte?


Hiekkalinnat on rakkausromaani. Nuorehko, kirjailijaksi haluava nainen on muuttanut isältään perimäänsä taloon Pärnuun, jonne hänen isänsä ikäinen naimisissa oleva miesrakastettu rakentaa taloa. Tässä kohtaa voisi napata esiin Freudin ja alkaa pohtia, onko rakastettu - Juhani nimeltään - naiselle isän korvike. Voisi, mutta ei napata. Muistikirjaani olen kirjoittanut: siirretty insesti ja lisännyt noiden sanojen perään kysymysmerkin.

Kun mietin lukemaani jälkikäteen romaanin päähenkilöt alkavat häipyä taustalle. Etualalle nousee tunnelma ja teoksen rakenne. En silti ole varma, mikä on kerrottua ja minkä olen lukiessani tarinaan lisännyt. Juotiinko viiniä paljon? Entä kahvia? Ainakin nainen on kahvilassa töissä. Rannalla käveltiin, tuultakin taisi olla. Oliko kenties sumuakin?

Hiekkalinnat on kerrottu naisen näkökulmasta, joka jo sinänsä on mielenkiintoinen valinta Viikilältä. Juhanin osana on tulla tarkastelluksi, olla kohteena. Nainen pohtii rakkautta, sen olemusta, omaa asemaansa Juhanin elämässä. Naisen ystävän mielestä nainen on "Juhanin parisuhteen laajennusosa".

Ovatko rakkaussuhteet hiekkalinnoja, joita iso aalto vaanii?

"Rakastamisen muodoista vaikein on se, jossa tunne ei synny enää tavattaessa, vaan ainoastaan kun toinen on poissa."

Rakastaminen on rakastamisen harjoittamista, työtä.

Rakastaminen on pakopaikka elämän tyhjyydestä.

"Haluaisin olla osa tarinaa jossa on runouden paino, ettei kaikki aina vain puhaltuisi tyhjäksi."

Viikilä hurmaa kielellä, viettelee sillä kuin rakastaja konsanaan. Rakkauden monet puolet levittyvät lukijan ympärille. Kietovat kädet, halaus. Toisen ihmisen perimmäinen saavuttamattomuus.

"Olemme kaikki se mitä osaamme kuvitella. Se mikä on kuvittelumme ulkopuolella on toinen ihminen."


Pitkin teosta on ripoteltu kursivoituja "myöhempää varten" -mainintoja. Ne luovat tunteen, että nainen kirjoittaa hänen ja Juhanin tarinaa tässä ja nyt, ja että 'myöhempää varten' merkintöihin hän aikoo palata joskus tulevaisuudessa ja täydentää niitä. Että nämä maininnat ovat nopeita muistiin merkintöjä unohduksen estämiseksi ja että juuri nyt ei ole oikea aika tarttua niihin, koska niiden käsittely vaatisi enemmän kuin kirjoittamisen hetkellä on mahdollista.

Hiekkalinnat on fragmentaarinen ja kappaleiden välinen tyhjä tilaa tekee lukijassa omaa työtään. Pysähdyttää ja laajentaa, antaa tekstille painoa. Antaa lauseiden hengittää vielä senkin jälkeen, kun ne on jo luettu.

Teoksen lopussa keikahtaa. Aika tärähtää. Paljon on unohtunut, painunut niin syvälle mieleen, että sitä ei enää ole mahdollista kairata esiin. Muisti, tuo epäluotettava kumppani, nostaa esiin asioita oman tavoittamattoman logiikkansa - vaiko sen puutteen - mukaisesti. On se, mitä tapahtui. On se, jonka muistaa. Eivätkä nämä kaksi ole erotettavissa toisistaan.


Viikilä on kirjoittanut jälleen hienon romaanin, jonka lauseet paikoin melkein hipaisevat banaalia siihen kuitenkaan sortumatta. 



Jukka Viikilä: Hiekkalinnat
170 sivua
Otava (2024)

                               

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lauri Viita: Betonimylläri ja muita runoja - BAR Finland, 12

Jos nyt kävisi niin, että Alepan kassajonossa joku väittäisi, että Lauri Viidan Betonimylläri on paras koskaan Suomessa julkaistu esikoisteos, en alkaisi väittämään vastaan. Kirjan takakannesta löytyy seuraavia mainintoja: "Todella alkuperäinen, omalaatuinen kyky" (Lauri Viljanen, HS) "Hehkuvaa laavaa, joka vyöryy vastustamattoman sisäisen paineen alta." (Holger Lybäck, Finsk Tidskrift) "Suurta voi syntyä odottamatta, ja tässä näyttää tapahtuneen nousu suoraan huipulle." (Hämeen kansa) * Viidan esikoiskokoelman tyyppipiirteitä on runonsisäinen liikehdintä, jossa ylevä ja suuri muuttuu arkipäiväiseksi ja konkreettiseksi tai vaihtaa paikkaa usemman kerran.  Runo 'Alfhild' alkaa säkeillä: Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät Ja päättyy säkeisiin: Niin suuri on Jumalan taivas ja maa, oi lapseni rakastakaa Näiden ylevien ja perinteisenkuuloisten säkeiden välissä isä ja äiti kulkevat peräkanaa ja morsiuspari ostaa p...

Pajtim Statovci: Lehmä synnyttää yöllä

"Toi Pajtimin uus kirja. Halkeen"  kirjoitin ystävälleni kun olin lukenut Pajtim Statovcin romaanin Lehmä synnyttää yöllä . Kirjoitin juuri tälle ystävälleni, koska hänelläkin on halkeamisen kyky ja hän tietää heti, mistä on kysymys.  Instagramiin laitoin stoorin, jossa uhkasin lyödä niitä, jotka tiivistävät tämän romaanin sanoihin "hieno lukukokemus". Sanat, joilla kuvata haltioitunutta kokemusta lukemastaan ovat rajallisia, mutta "hieno lukukokemus" vetää latteudessaan vertaa sen kaltaisille ällöilmaisuille kuin masuasukki, paituli ja pientä purtavaa. Kun olen lukenut Lehmän en pysty rauhoittumaan. Tärisen ja kävelen pitkin asuntoani ja tuijotan ikkunasta syksyn värjäämiä puita. Kirpeys. Kauneus, joka on kuolemassa.  Ja pitäisi lähteä kauppaan. En voi nyt lähteä kauppaan. En voi tässä mielentilassa mennä minnekään, missä on vieraita ihmisiä.  Taivaan isä kiitos, että en ole kriitikko. Että en ole vaikkapa Pasi Huttunen, jolle Lehmä oli "epämiellytt...

Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär

Kakkiaiset olivat enimmäkseen kilttejä ja rauhallisia maahisia, jotka eivät tehneet pahaa. Mutta nämä, jotka seisoivat tuijottamassa Ronjaa typerillä silmillään, olivat selvästikin tyytymättömiä. Ne röhkivät ja huokailivat, ja muuan niistä sanoi synkästi: - Miks vaa hää sillai tekkee? Ja pian muut yhtyivät kuoroon: - Miksvai hää sillai? Rikkomaks katon, miksvai noinikkä, noinikkä? Meidän perheen rakastetuin klassikko on Astrid Lindgrenin 'Ronja Ryövärintytär' (Ronja Rövardotter, 1981). Siitä, että näin on, olen hyvin iloinen, sillä tuskinpa voisi tyttölapselle olla parempaa kirjallista esikuvaa kuin Ronja. Koska olen lukenut teoksen useampia kertoja tyttärelleni, on ollut mukavaa, että Lindgrenin tarina on niin iki-koskettava, että se puhuttelee kerta toisensa jälkeen myös aikuista lukijaa. Kun tyttäreni oppi lukemaan, 'Ronja' oli ensimmäisiä kirjoja, jonka hän luki itsekseen. Hän on katsonut moneen kertaan myös teoksesta tehdyn elokuvan. Yksi Ronja-huip...