Siirry pääsisältöön

Lyhyet, osa 11: Mieko Kanai: Mild Vertigo; Elina Sallinen: Kehät; Mikko Kauppila: Terveisin K


Japanissa kulttiasemaa nauttivan Mieko Kanain Mild Vertigo kertoo tokiolaisesta kotirouva Natsumista, joka elää kotirouvatyypillistä tapahtumaköyhää elämää. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi myös kaksi poikaa. 

"[s]omething Sisyphean in the nature of the roster of simple domestic tasks that she had to get through day in, day out, a sense that however much she did there was never any end in sight ... "

Natsumi pesee pyykkiä, käy ostoksilla supermarketissa, tapaa ystäviään ja juoruilee naapurien kanssa. Perusmeininki siis, mutta mitään perusmeininkiä ei ole siinä tavassa, jolla Kanai Natsumin tarinan kertoo.

Kanain lauseet ovat hengästyttävän pitkiä ja niiden kyydissä pysyminen vaatii melkoista tarkkaavaisuutta, kun Natsumin päänsisäiseen monologiin vielä yhdistyy ulkopuolisia keskustelunpätkiä. Jos hyvin käy  tuloksena on flow ja mukana ajautumisen tunne, kierähtäminen päivästä toiseen päivään Natsumin mukana. 

Vaikka lukijasta Natsumin elämä saattaa vaikuttaa tylsältä, on hän itse siihen enimmäkseen tyytyväinen, eikä hän haaveile elämänmuutoksista. Paikoin väsyin Mild Vertigon lukemiseen, paikoin taas koin löytäneeni syvempiä ja jälkikäteen suht hankalasti sanoitettavia merkityksiä.

Natsumin havainnot ovat joka tapauksessa kiinnostavia ja minuun vetosi erityisesti hänen pyykinpesuun liittyvä pohdiskelunsa. Natsumin mies on pessyt alusvaatteensa värillisen pyykin seassa ja siksi miehen alusvaatteet ovat muuttuneet harmahtaviksi ja kulahtaneen näköisiksi. Natsumi tuumaa, että hänen pitäisi ostaa miehelleen uusia alusvaatteita, sillä jos mies pettäisi häntä, mitä miehen rakastajatar ajattelisikaan vaimosta, joka ei pidä huolta miehensä alusvaatteista. Pitäisi häntä vielä huonona vaimona.



Mieko Kanai: Mild Vertigo
169 sivua
Englanninkielinen käännös: Polly Barton
Fitzcarraldo Editions (2023)






"Kuin rakennus olisi luonnostellut itseään."

Ensikokemukseni Elina Sallisen runoteoksesta Kehät on Armantrout.

Rae Armantrout.

Mieleeni on jäänyt erityisen vahvasti ne tunnelmat, joita koin lukiessani ensimmäistä kertaa Rae Armantroutin runokokoelmaa Kunhan sanon - valitut runot (suom. Aki Salmela, Poesia 2017). Vastassa oli seinä. Erityisen hieno seinä ja johonkin samansukuiseen seinämateriaaliin törmäsin Sallisen Kehissä.

Että on läpipääsemättömän tuntuista, mutta sitä vahvemmin tuntuu hienolta ja jollakin tapaa suorastaan juhlavalta. Että näin vähällä, että näin muutamalla sanalla esiin piirtyy suurta. Paljon paljon suurempaa kuin ihminen, vaikkakin niin pienellä ilmaistua.

Kehissä ihmisten ja ei-ihmisten välillä ei ole järjestykseen asettavia rajoja, vaikkakin ensimmäiset havainnoivat toisia. Mutta. Mistä me tiedämme, mitä ei-ihmiset ajattelevat meistä ja minkälaisia havaintoja meidän tekemisistämme ne kirjoittavat muistivihkoihinsa.

Sallisen runoissa ihminen ei ole kruunupää, ei hallitsijan sukua lainkaan. Runoissa on kokija, jonka mukana lukija kaareutuu kehällä. Syntyy uusia havaintoja. Uusia kulmia, joista näkyy muuta kuin ennen.

Kehä vierähtää ja äkkiä edessä on kärpänen tai kissantassu tai vaahtera, joka valuttaa takaansa pimeyttä. Pimeys näkyy niin hyvin, koska on häikäisevän kirkasta.  

"Kuin valon takaa toista maailmaa."


Elinsa Sallinen: Kehät
97 sivua
Poesia (2023)



K. opiskelee kirjallisuutta, eikä oikein pääse osaksi muiden opiskelijoiden touhuja. Kun hän luulee nähneensä vilaukselta entisen ystävänsä, hän alkaa kirjoittaa tälle kirjeitä. Näin Kauppilan esikoisromaanista tulee moderni kirjeromaani.


Teoksen muoto on sisällön kannalta olennainen, sillä se tarjoaa K:lle mahdollisuuden olla ylimielinen, röyhkeä ja halveksiva suhtautumisessaan entiseen ystäväänsä. K:lle kirjeet ovat egoboosteri, joissa hän antaa palaa miettimättä, mitä vastaanottaja hänen sanoistaan olisi mieltä, jos tämä kirjeen lukisi.

Kertojana K. on erityisesti ensimmäisissä kirjeissään epäluotettava. Hän kertoo ihanasta A-nimisestä tytöstä, jonka hahmo perustuu hänen opiskelutoveriinsa, jonka nimi kyllä alkaa A:lla, mutta joka on poika.

K:n mielenterveys alkaa horjua yhä pahemmin ja samalla hän alkaa menettää kielensä. Kauppilan romaanin kannalta keskeisiä kirjallisia kontekstejä ovat Henry Parlandin romaani Rikki (Sönder) sekä Franz Kafkan teos Linna. Valitettavasti minulla on kummankin edellä mainitun lukemisesta niin monta vuotta aikaa, että en pystynyt niiden ja Terveisin K.:n välisiä yhteyksiä lähemmin tarkastelemaan.

Hieno esikoisteos.



Mikko Kauppila: Terveisin K.
223 sivua
Teos (2024)



Kommentit

  1. Kanain kirja kiinnostaa, koska tapahtumat sijoittuvat Japaniin. Olen just lukenut Higashinon dekkarin Uskollinen naapuri, jossa japanilaisuus tuli kiinnostavasti esille. Olisi kiva jatkaa samaa Japani-teemaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Japanilaiset kirjat on minustakin kiinnostavia. Niissä usein tapahtuu paljon, vaikka pinnalla ei niin paljoa tapahtuisikaan ja usein on myös jotakin outoa tunnelmaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lauri Viita: Betonimylläri ja muita runoja - BAR Finland, 12

Jos nyt kävisi niin, että Alepan kassajonossa joku väittäisi, että Lauri Viidan Betonimylläri on paras koskaan Suomessa julkaistu esikoisteos, en alkaisi väittämään vastaan. Kirjan takakannesta löytyy seuraavia mainintoja: "Todella alkuperäinen, omalaatuinen kyky" (Lauri Viljanen, HS) "Hehkuvaa laavaa, joka vyöryy vastustamattoman sisäisen paineen alta." (Holger Lybäck, Finsk Tidskrift) "Suurta voi syntyä odottamatta, ja tässä näyttää tapahtuneen nousu suoraan huipulle." (Hämeen kansa) * Viidan esikoiskokoelman tyyppipiirteitä on runonsisäinen liikehdintä, jossa ylevä ja suuri muuttuu arkipäiväiseksi ja konkreettiseksi tai vaihtaa paikkaa usemman kerran.  Runo 'Alfhild' alkaa säkeillä: Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät Ja päättyy säkeisiin: Niin suuri on Jumalan taivas ja maa, oi lapseni rakastakaa Näiden ylevien ja perinteisenkuuloisten säkeiden välissä isä ja äiti kulkevat peräkanaa ja morsiuspari ostaa p...

Pajtim Statovci: Lehmä synnyttää yöllä

"Toi Pajtimin uus kirja. Halkeen"  kirjoitin ystävälleni kun olin lukenut Pajtim Statovcin romaanin Lehmä synnyttää yöllä . Kirjoitin juuri tälle ystävälleni, koska hänelläkin on halkeamisen kyky ja hän tietää heti, mistä on kysymys.  Instagramiin laitoin stoorin, jossa uhkasin lyödä niitä, jotka tiivistävät tämän romaanin sanoihin "hieno lukukokemus". Sanat, joilla kuvata haltioitunutta kokemusta lukemastaan ovat rajallisia, mutta "hieno lukukokemus" vetää latteudessaan vertaa sen kaltaisille ällöilmaisuille kuin masuasukki, paituli ja pientä purtavaa. Kun olen lukenut Lehmän en pysty rauhoittumaan. Tärisen ja kävelen pitkin asuntoani ja tuijotan ikkunasta syksyn värjäämiä puita. Kirpeys. Kauneus, joka on kuolemassa.  Ja pitäisi lähteä kauppaan. En voi nyt lähteä kauppaan. En voi tässä mielentilassa mennä minnekään, missä on vieraita ihmisiä.  Taivaan isä kiitos, että en ole kriitikko. Että en ole vaikkapa Pasi Huttunen, jolle Lehmä oli "epämiellytt...

Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär

Kakkiaiset olivat enimmäkseen kilttejä ja rauhallisia maahisia, jotka eivät tehneet pahaa. Mutta nämä, jotka seisoivat tuijottamassa Ronjaa typerillä silmillään, olivat selvästikin tyytymättömiä. Ne röhkivät ja huokailivat, ja muuan niistä sanoi synkästi: - Miks vaa hää sillai tekkee? Ja pian muut yhtyivät kuoroon: - Miksvai hää sillai? Rikkomaks katon, miksvai noinikkä, noinikkä? Meidän perheen rakastetuin klassikko on Astrid Lindgrenin 'Ronja Ryövärintytär' (Ronja Rövardotter, 1981). Siitä, että näin on, olen hyvin iloinen, sillä tuskinpa voisi tyttölapselle olla parempaa kirjallista esikuvaa kuin Ronja. Koska olen lukenut teoksen useampia kertoja tyttärelleni, on ollut mukavaa, että Lindgrenin tarina on niin iki-koskettava, että se puhuttelee kerta toisensa jälkeen myös aikuista lukijaa. Kun tyttäreni oppi lukemaan, 'Ronja' oli ensimmäisiä kirjoja, jonka hän luki itsekseen. Hän on katsonut moneen kertaan myös teoksesta tehdyn elokuvan. Yksi Ronja-huip...