Siirry pääsisältöön

Tat-ta-ra-ra-tat-taa! - Blogistania-äänestys 2017

Blogistania-äänestyksessä kirjabloggarit äänestävät lukemiaan vuonna 2017 suomeksi, ruotsiksi tai saameksi ilmestyneitä kirjoja. Lisäksi sääntöihin kuuluu, että äänestettävistä kirjoista on pitänyt myös blogata. Äänestyskategorioita on neljä: Finlandia, Globalia, Kuopus ja Tieto.

Tat-ta-ra-ra-tat-taa!
Pitemmittä puheitta ja suuremmita selityksittä annan ääneni seuraaville teoksille:


Finlandia: 

3 pistettä: Tomi Kontio: Saattaa, olla (Teos) linkki

2 pistettä: Satu Taskinen: Lapset (Teos) linkki

1 piste: Harry Salmenniemi: Uraanilamppu ja muita kertomuksia (Siltala) linkki

Finlandia-listaa houstaa Hurja hassu lukija
Globalia:

3 pistettä: Rae Armantrout: Kunhan sanon (Poesia) linkki

2 pistettä: Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (Aula &Co.) linkki

1 piste: Angie Thomas: Viha jonka kylvät (Otava) linkki

Globalia-listaa houstaa Oksan hyllyltä
Tieto:

3 pistettä: Nieminen & Vehkoo: Vihan ja inhon internet (Kosmos) linkki

2 pistettä: Koko Hubara: Ruskeat tytöt (Like) linkki 

1 piste: Roxane Gay: Bad Feminist (Like) linkki 

Tietolistaa houstaa Hannan kirjokansi

Kommentit

 1. Hah, hyvät äänet sinulla Tiedossa! Minullahan siis täysin samat, Ruskeat Tytöt ja Vihan ja inhon internet vain toisinpäin keskenään. Finlandiaäänesi saaneita en ole itseasiassa lainkaan lukenut, pitäisi ehkä korjata tilanne..

  VastaaPoista
 2. Siivoojan käsikirjan ostin viime viikolla, odotan sen lukemista innolla. Ja Bad Feministin kuuntelin tuossa joku aika sitten: nautin, innostuin, provosoiduin, ihastuin (en vaan työsyistä osallistu Tieto-kategoriaan, mutta: ♥ ko. kirjalle). Ruskeat tytöt, Lapset ja Saattaa, olla ovat lukuhaaveissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivoojan käsikirja oli kyllä viime vuoden Tapaus. Kiva kuulla, että se on nyt sinulla tulossa lukuun. Se on niin omanlaisensa ja Berlinin kertojanääni on jotain sellaista, johon en aiemmin ole törmännyt.

   Poista
 3. Listallasi on monta kirjaa, joita olisin halunnut lukea, mutta en ole saanut käsiini. Ruskeat tytöt ja Bad Feminist nyt ensimmäisinä ja Siivoojan käsikirja heti perässä. Kontion kirjaakin olen kytännyt kirjastosta jo kauan. Tuntuu, että olen koko ajan ajastani jäljessä. Mutta toisaalta, riittääpähän elämässä luettavaa... Minulle Arundhati Royn uusin kirja oli vuoden paras ulkomainen. Sen tunnelma palautuu vieläkin vahvana mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna luin suht paljon uutuuksia ja sitten tuli uutuusähky loppuvuodesta ja se vaikutti kaikkeen lukemiseen. Eli hintansa silläkin kun lukee (liikaa) uutuuksia.

   Royn kirja oli kyllä hieno minustakin.

   Poista
 4. Miten saatan olla ohittamatta Saattaa, olla? Tein proosapäätöksen ja saan elää sen kanssa. Komeat listaukset, Omppu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Miten saatat!!!
   Muistan miten paljon Kontion kokoelmasta pidit.
   Olin nyt sillä tapaa onnekkaassa asemassa, että Finlandiaan valikoitui runoja, romaani ja novelleja ihan itsestään ilman erityistä yrittämistä.

   Poista
 5. Ihanaa, että sä myös otit Finlandiaan ja Globaliaan noin paljon runoja ja novelleja, mutta saatoin sitä odottaakin. ;) Finlandia-listaltasi en ole lukenut Taskista ja Kontiota, mutta molemmat ovat hyllyssäni! Kontion kirjan ostin häneltä itseltään runoillan jatkoilla. :D Se on siitäkin hauska nide, että painoksen (joka ei ymmärtääkseni päätynyt laajempaan levitykseen) kannessa on virhe, joten lienee joskus vielä harvinaisuus, heh.

  Tieto-listasi saa vähän nolostumaan, kun en ole noita vieläkään lukenut vaikka kirjastovarauksia on, mutta noiden kirjojen sisältämä tieto on varmasti relevanttia myöhemminkin luettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin itsekin tosi iloinen, että Finlandiaan tuli mukaan "joka sorttia". Taskisen kirja on mulle tosi rakas ja se yhdistyy aina mielessäni Mariasin kirjaan Rakastumisia, koska ne kummatkin (vaikka ovat hyvin erilaisia) herätti mussa niin suurta lukuhartautta, että ihan suorastaan konkreettisesti tunsin miten niitä lukiessa muu maailma unohtui.

   Viime vuonna luin enemmän tietoa kuin aiemmin ja olisi ollut näiden lisäksi muitakin hyviä ehdokkaita, mutta toisaalta nämä kolme kyllä erottuivat joukosta.

   Poista
 6. Jee, jotenkin arvasin että Ruskeat tytöt ja Bad Feminist löytyvät sinunkin listaltasi. :) Finladia- ja Globalia-kirjoistasi sen sijaan en ole lukenut yhtäkään - Lapset tosin odottaa luettavien pinossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sitä ei varmaan ollut kauhean vaikea arvata. Olen kyllä sitä mieltä, että Gayn unger on vielä parempi kuin Bad Feminist, mutta sitä ei voinut äänestää, koska sitä ei ole vielä suomennettu. Toivottavasti niin kuitenkin tapahtuu.

   Poista
 7. Koko Hubara ja Angie Thomas löytyvät myös omilta listoilta. Tosin laitoin Viha jonka kylvät teoksen Blogistanian Kuopukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mulla meni Viha jonka kylvät väärään kategoriaan. Luen niin vähän lanua, että en tullut ajatelleeksi, että Thomasin kirja olisi kuulunut siihen.

   Poista
 8. Tiedon äänet poimittu mukaan laskuihin. Kiitos äänestämisestä!

  (En itse äänestänyt Vihan ja inhon internetiä sen vuoksi, että sarjakuvamuotonsa ja kirjastoluokituksensa vuoksi se periaatteessa kuuluisi Finlandia-kategoriaan, mutta onneksi muut ovat äänestäneet. Harmittaa kyllä - olisi pitänyt äänestää.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos emännöinnistä.
   Ai noin on kirjastoluokituksessa. Jännä juttu, kun Vihan ja inhon internet on tietokirja. Mutta kategorioista viis, äärimmäisen puhutteleva teos joka tapauksessa.

   Poista
 9. Onpa kiva että Viha jonka kylvät näyttää saavan ainakin muutamia ääniä! Siivoojan käsikirjaa on kehuttu niin monella taholla, että pakkohan se on kohta lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VIha jonka kylvät -kirjasta on tulossa elokuva ja menen ehdottomasti ensi-iltaan katsomaan, kun se valmistuu. On tunne, että sen tapauksessa leffaksi muuntaminen saattaa onnistua mainiosti.

   Poista
 10. Angie Thomas meillä sama, oli vietävän vaikea valita etenkin Finlandiassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on se ongelma aina, kun voi valita vaan kolme ja sitten on pakko joku lempparikin jättää pois. Mulle tiedon valinnat oli aika itsestään selviä, samoiin Globaliassa Armantroutia on suorastaan mahdoton ylittää, joten se oli ns. helppo valinta.

   Poista
 11. Lucia Berlin ja Roxane Gay löytyvät minunkin listoiltani. Vihan ja inhon internetin otan luettavakseni heti kun vaan saan sen kirjastosta. Mielenkiintoista hajontaa äänissä tänä vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Berlinin kirja on varmaan suht kaikkien listalla, jotka vaan ovat sen ehtineet lukea (tai ainakin pitäisi olla). Sama pätenee tuohon Gayn kirjaan.

   Poista
 12. Finlandia- ja Globalia-listoiltasi olen lukenut 2/3, tiedosta en yhtään! Tarttis tehdä jotain. On niin mainiota katsoa näitä listoja, miten ne kertovat tekijänsä lukumausta ja kiinnostuksen kohteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä tässä äänestäessä tulee subjektiivista vääristymää juuri sen takia, että sitä useimmiten valitsee luettavakseen kirjoja, joista uskoisi pitävänsä

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset kirja-aiheiset podcastit

Kuunteletko kirja-aiheisia podcasteja? Omalta osaltani voin todeta, että olen suorastaan riippuvainen niistä, sillä kirja-podcastit ovat mainio tapa pysyä pinnalla sen suhteen, mitä kirjamaailmassa tapahtuu ja vaikka itse olen tosi huono äänikirjojen kuuntelija ainakin toistaiseksi niin podcasteja tulee kuunnelluksi paljonkin. Kuuntelen niitä lähinnä työmatkoilla tai tarkkaan ottaen kuvio menee niin, että kuuntelen podcasteja kävellessä ja sen osan matkasta, jonka matkustan junalla, luen kirjaa. Joku prioriteetti se nyt sentään olla pitää. Ensimmäinen kirja-podcast, jota säännöllisesti aloin kuunnella oli Mellan raderna , joka viime aikoina on jäänyt omassa kuuntelussani valitettavassa määrin Sivumennen -podcastin alle. Mellan raderna on kiinnostava, koska siinä käsitellään vähän eri kirjallisuutta kuin mikä suomalaisessa kirjallisuuskeskustelussa on pinnalla. Juontajista Peppe Öhman on suomenruotsalainen ja Karin Jihde ruotsalainen ja se tekee tästä podcastista oikein piristävän

Petra Forstén: Kadonneet tytöt

En ollut lukenut Petra Forsténin Kadonneita tyttöjä edes puoleen väliin, kun jo tiesin, mikä tulisi olemaan ensimmäinen tästä teoksesta kirjoittamani lause. Toki siinä vaiheessa oli vielä olemassa riski, että teos muuttaisi kurssia tavalla, joka pakottaisi vaihtamaan kyseisen lauseen.  Niin ei käynyt ja se lause kuuluu: Kadonneet tytöt ei ole mikään tavanomainen esikoisromaani. Forsténin kerronta nimittäin on niin taidokasta, että sen kaltaista tulee yleensä esiin vasta kirjailijan myöhemmissä teoksissa.  Kadonneista tytöistä näkyy, että Forstén on lukenut paljon ja hänen lukemansa on muuttunut kirjalliseksi ja kerronnalliseksi pääomaksi. Kaikille niille, joiden ensisijainen tavoite on olla kirjailija tämä teos on hyvä muistutus siitä, että kirjoittaminen alkaa lukemisesta. * Kadonneiden tyttöjen lähtöasetelma on kutkuttava. Teoksen päähenkilö Agnes on ollut teini-ikäisenä osa viiden tytön muodostamaa Laumaa ja tyttöjen, nyt jo naisten, on määrä tavata 20 vuoden tauon jälkeen. Agnes, j

Rachel Cusk: Toinen paikka (Second place)

  "Miksi kaikki on aina todellisempaa jälkeenpäin eikä tapahtumisen hetkellä?" "Why are things more actual afterward than when they happen?" Aloitin matkani Rachel Cuskin teosten parissa vuonna 2016, jolloin luin hänen romaaninsa (ja kuten myöhemmin kävi ilmi romaanitrilogiansa ensimmäisen osan) Outline (suom. Ääriviivat). Kirjoitin siitä mm. näin: "Outline ymmärtää minua. Se ymmärtää minua paremmin kuin moni ihminen, jonka tunnen. Se vastailee kysymyksiini ilman että minun tarvitsee niitä edes esittää. Se vastailee niihin kysymyksiin, joita harva haluaa edes kuulla, saati sitten pohtia. Se saa minut tuntemaan, että juuri sellaisena kuin olen, en ole yksin." Nyt olen uudenlaisessa tilanteessa, sillä Toinen paikka (Second place) on vaikeampi romaani kuin mikään aiemmin Cuskilta lukemani. Outlinen lisäksi olen lukenut häneltä myös teokset Transit (suom. Siirtymä), Kudos (suom. Kunnia) ja Coventry (ei suomennettu). Nyt en voi sanoa millään varmuudella, e