torstai 10. lokakuuta 2019

Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö

"Poliittinen tilanne on sekava ja sen vaikutukset näkyvät laajalti. Mielenosoituksia on eri puolilla maata. Matkailijoiden tulisi välttää suuria väkijoukkoja, mielenosoituksia ja pimeällä liikkumista. Venezuelassa esiintyy myös paljon rikollisuutta."

Karina Sainz Borgo vieraili Suomessa muutama päivä sitten ja harmittaa vietävästi, että aiemmin sovitusta menosta johtuen en päässyt Akateemiseen kirjakauppaan häntä kuuntelemaan. Onneksi on kuitenkin hänen romaaninsa, jonka perusteella saa hyvän kuvan siitä, minkälaista elämä on Venezuelassa.

Sainz Borgo (s. 1982) on itse alun perin venezuelalainen, mutta on viimeisimmät kymmenisen vuotta asunut Espanjassa. Caracasissa on vielä yö ei kerro kirjailijan omasta elämästä, vaan teos on fiktiota. Kirjailija kuitenkin toteaaa teoksen jälkisanoissa, että inspiraatiota teokseen ovat tarjonneet todelliset tapahtumat.

"Vältä väkijoukkojen kokoontumisia ja mielenosoituksia. Caracasissa ja muissa suurissa kaupungeissa on paljon poliittisia mielenosoituksia, jotka voivat muuttua nopeasti väkivaltaisiksi. Niiden hajoittamiseen käytetään usein aseita ja kyynelkaasua."

Caracasissa on vielä yö kuvaa teoksen päähenkilön Adelaidan näkökulmasta venezuelaista yhteiskuntaa, jonka kaikki tukirakenteet ovat sortuneet ja maassa vallitsee hallitsematon kaaos. Tilanne on seurausta maata vuosituhannen vaihteesta aina vuoteen 2013 eli kuolemaansa asti hallinneen Hugo Chávesin ja hänen seuraajansa Nicolás Maduron politiikasta.

Venezuela ja erityisesti sen isoimmat kaupungit ovat maailman väkivaltaisimpia paikkoja. Sainz Borgo kuvaa, miten kuka tahansa saattaa milloin tahansa joutua aseellisen hyökkäyksen tai muun väkivallan kohteeksi. Korruptio rehottaa ja ruokapula on valtava. "Ryöväämisen insinööritaidot" kukoistavat ja voivat hyvin. Kapinallisten ja hallituksen tukijoiden joukot taistelevat valta-asemista.

"Henkirikosten osalta pääkaupunki Caracas kuuluu Etelä-Amerikan vaarallisimpien kaupunkien joukkoon. Väkivaltaisen rikollisuuden ja kaappausten uhreiksi on joutunut myös matkailijoita. Noudata erityistä varovaisuutta etenkin Caracasissa liikkuessasi. Myös muualla maassa ryöstöriski on suuri, eikä pimeän tultua ole syytä liikkua kävellen."

Romaani alkaa kuvauksella Adelaidan äidin hautajaisista. Yhteiskunnassa, jossa raha on "urbaani legenda" hautakappelin vuokra on 2000 kertaa Adelaidan kuukausipalkan suuruinen. Vähitellen kansallinen raha menettää kokonaan arvonsa, eikä työstä haalituilla pennosilla voi ostaa enää mitään.

Vastapainona elämän järkyttävällä kovuudelle ja toivottomuudelle Sainz Borgo kuvaa takautumien kautta lämpimästi Adelaidan ja hänen äitinsä suhdetta ja myös aikoja, jolloin yhteiskunta vielä toimi. Adelaidan äiti on akateemisesti koulutettu ja hän itsekin on opiskellut yliopistossa kirjallisuutta. Venezuelan suistuttua totaaliseen kaaokseen on kuitenkin käynyt mahdottomaksi elättää itsensä työnteolla ja ainoaksi vaihtoehdoksi säilyä hengissä jää maastapako.

"Tuntemattomilta ei tule ottaa vastaan ruokaa tai juomaa. Ryöstöissä saatetaan käyttää burundanga-nimistä huumetta. Nopeavaikutteinen huume voidaan sekoittaa ruokaan tai juomaan. Se johtaa usein tajunnan menetykseen."

Elämän kovuus on kirjoittautunut Sainz Borgon romaanissaan käyttämään kieleen, jossa kuvattujen aiheiden rankkuudesta huolimatta löytyy jylhää, elämää kunnioittavaa arvokkuutta. Caracasissa on vielä yö ei pyri vetoamaan lukijan tunteisiin, eikä siitä löydy minkäänlaista sentimentalismia. Viime vuosina lukemieni kirjojen joukossa se ottaa aiheensa puolesta paikkansa Jennifer Clementin Meksikoon sijoittuvan romaanin Varastettujen rukousten vuori (Like) sekä Maija Salmen ja Meeri Koutaniemen El Salvadorin naisvankien sekä yhteiskunnan tilannetta kartoittavan teoksen Ilopangon vankilan naiset (Like) vierestä.

Vaikka Caracasissa on vielä yö on synkkä kirja eksyy rakkaus sen sivuille tuomaan edes hetkellistä valoa Adelaidan alkaessa seurustella Franciscon kanssa.

Jos minun olisi pitänyt valita yksi niistä rajoista, jotka ylitimme, olisin valinnut sen, jonka ylitin päästäkseni hänen iholleen.

On klisee sanoa, että Caracasissa on vielä yö kuuluu niihin kirjoihin, jotka jokaisen pitäisi lukea. Se on kuitenkin totta. Suomessa uutisoidaan kovin vähän Venezuelan tapahtumista ja Sainz Borgon kirja toimii paitsi kaunokirjallisena teoksena myös tietolähteenä maan tapahtumien suhteen. Onnistuneesta käännöksestä kiitos kuuluu teoksen suomentaneelle Taina Helkamolle.

Kun kaikki ympärillä romahtaa hengissä pysymisestä tulee ihmisen ensisijainen tehtävä. Adelalaida toteaakin: "Minun velvollisuuteni oli selviytyä." Caracasissa on vielä yö on sukkelasti etenevä romaani, joka varsinkin teoksen loppupuolella muuttuu niin jännittäväksi, että lukiessa uskaltaa tuskin hengittää.Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö
208 sivuaf
Espanjankielinen alkuteos La hija de la española
Suomentanut Taina Helkamo
Aula & Co. (2019)

Kansi: Sanna-Reetta Meilahti


Värillisellä tekstillä olevat lainaukset ovat peräisin Suomen ulkoministeriön Venezuelaa koskevasta matkustustiedotteesta (https://um.fi/matkustustiedote/-/c/VE)

12 kommenttia:

 1. Borgon tyyli puree ja tämä avartava hyppy suoraan tuntemattomaan kannatti.
  Teos jättää paljon ajateltavaa ja pitkän lukujäljen.

  VastaaPoista
 2. Ulkoministeriö ei varottavia tiedotteitaan kevyesti julkaise. Me turvallisuuteen ja yhteiskunnan toimivuuteen tottuneet ja luottavat voimme vain yrittää kuvitella, millaista elämä Caracasissa on. Olitkos lukenut Ruffaton Rutosti hevosia? Sao Paulo näyttäytyy siinä lähes yhtä karuna, tosin jyrkästi jakautuneena köyhät vs superrikkaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lainannut tuon Rutosti hevosia parikin kertaa ja kerran jo sitä aloitinkin, mutta sitten tuli erinäisistä syistä johtuen niin pitkä tauko lukemiseen, että totesin, että parempi kun teen uuden yrityksen joskus myöhemmin.

   Poista
 3. Mielenkiintoista, kuvauksesi sai minut innostumaan. Kiitos hyvästä esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Tätä kirjaa voin tosiaankin lämpimästi suositella, vaikka aiheensa puolesta tämä on karua luettavaa. Hyvin ja vetävästi kirjoitettu romaani.

   Poista
 4. Luin tämän jo ennen kuin se suomennettiin. Tärkeä ja hyvä kirja, jolle toivoisin paljon lukijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ihailen, kun pystyt lukemaan espanjaksi. Onneksi tämä saatii suomeksikin.

   Poista
 5. Vaikuttava kirja. Olin onnekas ja tapasin kirjailijan Turussa, pääsin kuulemaan hänen ajatuksiaan kotimaansa tilanteesta ja kirjastaan. Toivon, että kirjaa luetaan ja se leviää eri kielialueille - tätä ihmisyyden vievää kaaosta kun tapahtuu nytkin monella suunnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon. Olisipa ollut hienoa tavata kirjailija,mutta en ollut Turun messuilla ja kun hän oli Akateemisessa mulla oli silloinkin valitettavasti muuta menoa. Onneksi on kirja!

   Poista
 6. Vietin Caracasissa kesän 20 vuotta sitten opiskeluihini kuuluvassa harjoittelussa. Sydäntä särkee kun ajattelen ihmisiä, joihin tutustuin silloin ja mietin, millaiseksi elämä Caracasissa sittemmin muuttui. Yritin lukea kirjaa espanjaksi, mutta sanavarastoni ei riittänyt kattamaan näin julmaa menoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huikeaa, että olet viettänyt aikaa Caracasissa. Muistan, että tämän kirjan lukemisen jälkeen googlettelin lentoja sinne. En tosin matkustusmielessä, vaan selvittääkseni, onko niitä ylipäänsä olemassa. Aika vähäisiä muistaakseni olivat.

   Poista