Siirry pääsisältöön

Baileys lyhytlista 2016
Tadaa! Tässä tulee Baileys 2016 -lyhytlista:

 

Tänä vuonna olen poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä en ole lukenut ennalta ainuttakaan lyhytlistalla olevaa teosta. Yanagiharan A Little Lifen ostin muutama kuukausi sitten, mutta en ole vielä ehtinyt sen kimppuun. Sillä perusteella, mitä tästä teoksesta olen kuullut, pidän sitä vahvana voittajasuosikkina. Tosin Baileys-palkinto on yleensä varsin yllätyksellinen, eivätkä etukäteisveikkaukset usein pidä paikkaansa.

Hyllystäni löytyy myös Cynthia Bondin Ruby, jonka ostin Akateemisen alelaarista huikean ihastuttavaan kolmen euron hintaan. Ihanaa, että palkintoehdokaskirjallisuutta myydään näin halvalla!

Lyhytlistalaisista kiinnostaa edellä mainittujen lisäksi erityisesti Lisa McInerneyn hurja nuoruuskuvaus the Glorious Heresies.


Kerro suosikkisi ja lähde mukaan jännäämään!

Kommentit

 1. Kauheeta, olen taas ihan kyydistä pudonnut:) Mikä ihmeen lyhytlistaus ja eikös Baileys ole sellaista Irlannin herkkua, viski parhaassa muodossaan?

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, olet ihan pudonnut hyvän kirjallisuuden kyydistä. Baileys-palkinto tunnettiin aiemmin nimellä Orange-palkinto. Se on vuodesta 1996 jaettu brittiläinen kirjallisuuspalkinto, joka myönnetään vuosittain englannin kielellä kirjoittavalle naiselle.

   Blogini yläpalkissa on Baileys-välilehti, jossa olen luetteloinut aiempia palkinnon voittajia ja ehdokkaina olleita ja merkinnyt, mitä niistä olen lukenut ja mistä blogannut. Vaikka Leena tämä palkinto ei ollutkaan sinulle tuttu, niin jos tutkit tuota välilehteä, niin huomaat, että moni hyvä teos on siellä mainittu. Varsinkin aiemmin Baileys-palkinnon voitto on usein saanut aikaan sen, että teos on myös suomennettu.

   Kiitos ja kumarrus!

   Poista
 2. Ruby, The Green Road ja A Little Life odottavat minua hyllyssä. Saapa nähdä, miten kisassa käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enrightilta olen teoksen The Gathering lukenut ja se oli kyllä hieno. Tuon A Little Lifen lukemiseen tarviin varmaan vertaistukea tai kimppalukua tai jotain. Se on niin hurjan paksu ja ajattelen heti, että jos alan lukea sitä, niin muuta en sitten vähään aikaan ehdikään. Voi näitä ihania kirjaongelmia. Kiitos Maisku.

   Poista
  2. Ehkä meidän pitää ottaa joku kimppaluku A Little Lifestä! Muakin sen paksuus hirvittää, mutta kirja silti kiinnostaa kovasti. Ehkäpä kesällä... olen sanonut noin sadasta muustakin asiasta ja kirjasta - kesästäni on tulossa ilmeisen kiireinen :D

   Poista
  3. Kesäkuu vois olla hyvä. Käviskö se Maisku sulle?

   Poista
  4. Iiik, voisihan se käydä. Mulla on just nyt A Little Life lainassa kirjastosta, mutta tiedän, etten sitä tämän kuun aikana saa luettua. Yritän saada kirjan uudelleen lainaan kesäkuussa tai sitten ostan pokkarin itselleni - muistelen nähneeni niitä jossain halvalla. Palatkaamme tähän!

   Poista
  5. Jep. Pidetään mielessä. Vois tehdä vaikka jonkun lukuaikataulun. Ajattelin edetä lempeesti ja pikkuhiljaa, kesäisen leppeästi. :)

   Poista
 3. Hanya Yanagiharan A Little Life on ollut lukulistallani jo kauan. En vain ole saanut luettua, kun koko ajan pukkaa jotain muuta eteen. Ihan mahdotonta näiden kirjojen kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllä just Maiskulle vastasin, että tarviin varmaan vertaistukea tai kimppalukua tai jotain, jotta saisin A Little Lifen luetuksi. Jos sitä rupean odottamaan, että tulee sopiva väli, niin semmosta ei taida lähivuosina olla näkyvissä. Kuitenkin ihan mahtavaa, että tilanne on se, että kiinnostavia teoksia on enemmän kuin pystyy lukemaan. Kiitos Elegia!

   Poista
 4. Kamalan mielenkiintoisilta vaikuttavat kaikki! Minullekin oli tämä Baileys-palkinto vieras, mutta välilehtesi tosiaan avarsi asiaa. Kiitos yleissivistämisestäni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mutta mahtavaa Kaisa. Tämä on minulle rakkain kirjallisuuspalkinto. Olen löytänyt aivan hirmuisesti hienoja kirjoja tämän palkinnon ehdokaslistoilta. Tykkään myös siitä, että palkinnon voi voittaa myös vaikkapa esikoiteos, vaikka listalla olisi tunnettuja konkareitakin. Kaiken kaikkiaan tosi kiinnostava palkinto. Kiitos Kaisa!

   Poista
 5. Minä vähän petyin tähän lyhytlistaan, sillä suosikkini tippuivat kyydistä :D Mutta ei se mitään, nämäkin ovat varmasti erinomaisia kirjoja!

  A Little Lifen olen tosiaan lukenut ja tuota noin. Sanotaanko näin, että jos jaksaisin ja haluaisin, saattaisin muuttaa sitä koskevaa blogitekstiäni ainakin jonkin verran negatiivisempaan suuntaan. Enemmän arvosteluja siitä luettuani silmäni ja korvani hieman avautuivat ja ajattelen kirjasta nyt vähän eri tavoin. Mälsää, etten voi tässä avautua asiasta enempää, mutta ehkä sitten kun sinäkin olet kirjan lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tosiaan ajatus kirjasta muuttuu ajan myötä. Itse olen kirjoittanut muutamia tekstejä melkoisessa hurmoksessa ja osin ne naurattavat jälkeen päin. Toisaalta sitten on ihan hauskaa raportoida oma innostuksensa. :)

   Minulla oli suht monta vierasta kirjailijaa ja teosta pitkälistalaisissa, joten ei ollut kovin erityisiä odotuksia lyhytlistan suhteen. Noin muutoinkin olen tänä vuonna huonommin perehtynyt ehdokkaisiin kuin yleensä. En edes tosiaan ole yhtään ehdokaskirjaa lukenut, vaan eivätpä nuo mihinkään katoa. Kiitos Laura, sulla oli lyhytlistalaisista hieno postaus.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset kirja-aiheiset podcastit

Kuunteletko kirja-aiheisia podcasteja? Omalta osaltani voin todeta, että olen suorastaan riippuvainen niistä, sillä kirja-podcastit ovat mainio tapa pysyä pinnalla sen suhteen, mitä kirjamaailmassa tapahtuu ja vaikka itse olen tosi huono äänikirjojen kuuntelija ainakin toistaiseksi niin podcasteja tulee kuunnelluksi paljonkin. Kuuntelen niitä lähinnä työmatkoilla tai tarkkaan ottaen kuvio menee niin, että kuuntelen podcasteja kävellessä ja sen osan matkasta, jonka matkustan junalla, luen kirjaa. Joku prioriteetti se nyt sentään olla pitää. Ensimmäinen kirja-podcast, jota säännöllisesti aloin kuunnella oli Mellan raderna , joka viime aikoina on jäänyt omassa kuuntelussani valitettavassa määrin Sivumennen -podcastin alle. Mellan raderna on kiinnostava, koska siinä käsitellään vähän eri kirjallisuutta kuin mikä suomalaisessa kirjallisuuskeskustelussa on pinnalla. Juontajista Peppe Öhman on suomenruotsalainen ja Karin Jihde ruotsalainen ja se tekee tästä podcastista oikein piristävän

Petra Forstén: Kadonneet tytöt

En ollut lukenut Petra Forsténin Kadonneita tyttöjä edes puoleen väliin, kun jo tiesin, mikä tulisi olemaan ensimmäinen tästä teoksesta kirjoittamani lause. Toki siinä vaiheessa oli vielä olemassa riski, että teos muuttaisi kurssia tavalla, joka pakottaisi vaihtamaan kyseisen lauseen.  Niin ei käynyt ja se lause kuuluu: Kadonneet tytöt ei ole mikään tavanomainen esikoisromaani. Forsténin kerronta nimittäin on niin taidokasta, että sen kaltaista tulee yleensä esiin vasta kirjailijan myöhemmissä teoksissa.  Kadonneista tytöistä näkyy, että Forstén on lukenut paljon ja hänen lukemansa on muuttunut kirjalliseksi ja kerronnalliseksi pääomaksi. Kaikille niille, joiden ensisijainen tavoite on olla kirjailija tämä teos on hyvä muistutus siitä, että kirjoittaminen alkaa lukemisesta. * Kadonneiden tyttöjen lähtöasetelma on kutkuttava. Teoksen päähenkilö Agnes on ollut teini-ikäisenä osa viiden tytön muodostamaa Laumaa ja tyttöjen, nyt jo naisten, on määrä tavata 20 vuoden tauon jälkeen. Agnes, j

Rachel Cusk: Toinen paikka (Second place)

  "Miksi kaikki on aina todellisempaa jälkeenpäin eikä tapahtumisen hetkellä?" "Why are things more actual afterward than when they happen?" Aloitin matkani Rachel Cuskin teosten parissa vuonna 2016, jolloin luin hänen romaaninsa (ja kuten myöhemmin kävi ilmi romaanitrilogiansa ensimmäisen osan) Outline (suom. Ääriviivat). Kirjoitin siitä mm. näin: "Outline ymmärtää minua. Se ymmärtää minua paremmin kuin moni ihminen, jonka tunnen. Se vastailee kysymyksiini ilman että minun tarvitsee niitä edes esittää. Se vastailee niihin kysymyksiin, joita harva haluaa edes kuulla, saati sitten pohtia. Se saa minut tuntemaan, että juuri sellaisena kuin olen, en ole yksin." Nyt olen uudenlaisessa tilanteessa, sillä Toinen paikka (Second place) on vaikeampi romaani kuin mikään aiemmin Cuskilta lukemani. Outlinen lisäksi olen lukenut häneltä myös teokset Transit (suom. Siirtymä), Kudos (suom. Kunnia) ja Coventry (ei suomennettu). Nyt en voi sanoa millään varmuudella, e