Siirry pääsisältöön

Lyhyet: Alexandra Andrews: Kuka on Maud Dixon?; Virpi Pöyhänen: Doe; Olga Tokarczuk: Vaeltajat


Saatan muistaa väärin, mutta muistelen muutamia kuukausia sitten törmänneeni kehuihin, mitä tulee Alexandra Andrewsin romaaniin Kuka on Maud Dixon? Ainakin kirja oli jäänyt mieleeni ja kun se tuli vastaan kirjaston "tyrkytyshyllyssä" niin poimin sen mukaani.

Kirjan takakannen mukaan kyseessä on "viihdyttävä ja häijyn hauska psykologinen trilleri". Mitään korkeatasoista kirjallisuutta Andrewsin romaani ei ole, mutta viihdyttävä tosiaankin ja siinä määrin mukaansa tempaava, että luin sen parissa päivässä.

Romaani kertoo Florencesta, joka haluaisi olla kirjailija. Hänen elämänsä mullistuu, kun salanimellä kirjoittava menestyskirjailija Maud Dixon palkkaa hänet henkilökohtaiseksi assistentikseen. 

Teos sisältää melkoisia käänteitä, jotka sijoittuvat lähinnä teoksen 50 viimeiselle sivulle. Kuka on Maud Dixon? olisi toiminut paremmin, jos kirjailija olisi sijoitellut vihjeitä teokseensa jo aiemmin. Nyt lopputulos on viimeisten kymmenien sivujen osalta hengästyttävä ja epäuskottavakin.

Andrewsin romaani kiertyy sen ympärille, mitä Florence on valmis tekemään tullakseen kirjailijaksi. Hömpähtävää viihdettä ja siinä sarjassa ihan kelpo luettavaa.


Alexandra Andrew: Kuka on Maud Dixon?

Who is Maud Dixon? (2021)

Suomentanut Jaakko Kankaanpää

368 sivua

Otava (2021)




Virpi Pöyhösen Doe sijoittuu amerikkalaiseen pikkukaupunkiin, jonka yllä leijuu mystinen ja selittämätön uhka. Doen kaduilla vaeltelevat ihmisiin vihamielisesti suhtautuvat koirat.

Ensimmäisillä sivuilla mielessäni häivähtää Anna Burnsin Maitomies. Samansävyinen pimeiden katujen vaaran tuntu, samansävyinen väkivallan uhka.

Patty Jonesilla on kuusi poikaa, joita ihmiset pelkäävät. Hänellä on myös yksi tytär, Mary, joka lapsena saa öisin kauhukohtauksia ja karkaa kotoa ollessaan 14-vuotias.

Doen merkkihenkilö on Harry Battlefield, joka rakennutta itselleen hulppean asumuksen ja palkkaa nuoria tyttöjä tanssijoiksi epämääräiseen klubiinsa.

Doe on Pattyn ja Maryn tarina. 

Lukiessani Doe kulkee mielessäni kuvina ikään kuin olisin joskus nähnyt sen elokuvana ja nyt lukisin kirjaa, johon elokuva pohjautui. 


Virpi Pöyhönen: Doe

275 sivua

WSOY (2015)




"Mitä enemmän taukoja tilassa on ja mitä useampia paikkoja koemme, sitä enemmän aikaa subjektiivisesti koettuna kuluu."

Nobel-voittaja Olga Tokarczukin Vaeltajat ei ole romaani helpoimmasta päästä ja en oikein tiedä, miten sitä tulisi lähestyä. Siitä, onko kyseessä taidokas teos ei kyllä ole epäilystäkään. Tästä käy todisteeksi esimerkiksi jo se, että vaikka henkilökohtaisella tasolla en Vaeltajista niin kovin innostunutkaan sen lukeminen oli suuri nautinto, koska Tokarczuk kirjoittaa niin äärimmäisen hienosti.

Vaeltajat muodostuu fragmenteista. Osa niistä on hyvin lyhyitä, muutaman lauseen mittaisia. Osa pienoiskertomuksia romaanin sisällä. Borges mainitaan teoksessa pariinkin kertaan ja yksi mahdollisuus lähestyä Vaeltajia olisi tarkastella sitä "borgesilaisesta näkökulmasta".

Vaeltaminen on teoksessa läsnä useilla eri tasoilla niin konkreettisesti kuin symbolisestikin. Niin itse teos kuin myös sen romaanihenkilöt vaeltavat. Keskeistä on myös vaellus elämän ja kuoleman välillä, katoaminen sekä erinäiset ihmisen anatomiaan liittyvät kuvakset ja ruumiin käsittely.

Kenties teos tuo julki olemuksensa seuraavassa sitaatissa:

"Nähdä maailma pelkkinä fragmentteina; muuta ei ole luvassakaan. On hetkiä - välähdyksiä, hetken kestäviä asetelmia - jotka näyttäydyttyään hajoavat kappaleiksi."

Vaeltajat kristallisoi Tokarczukin taituruuden ja tekee ihmisyyden syvimmistä kerrostumista havaintoja, joihin on vain harvoin pääsyä.



Olga Tokaczuk: Vaeltajat 

Puolankielinen alkuteos: Bieguni (2007)

Suomentanut Tapani Kärkkäinen

Otava (2020)





 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lauri Viita: Betonimylläri ja muita runoja - BAR Finland, 12

Jos nyt kävisi niin, että Alepan kassajonossa joku väittäisi, että Lauri Viidan Betonimylläri on paras koskaan Suomessa julkaistu esikoisteos, en alkaisi väittämään vastaan. Kirjan takakannesta löytyy seuraavia mainintoja: "Todella alkuperäinen, omalaatuinen kyky" (Lauri Viljanen, HS) "Hehkuvaa laavaa, joka vyöryy vastustamattoman sisäisen paineen alta." (Holger Lybäck, Finsk Tidskrift) "Suurta voi syntyä odottamatta, ja tässä näyttää tapahtuneen nousu suoraan huipulle." (Hämeen kansa) * Viidan esikoiskokoelman tyyppipiirteitä on runonsisäinen liikehdintä, jossa ylevä ja suuri muuttuu arkipäiväiseksi ja konkreettiseksi tai vaihtaa paikkaa usemman kerran.  Runo 'Alfhild' alkaa säkeillä: Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät Ja päättyy säkeisiin: Niin suuri on Jumalan taivas ja maa, oi lapseni rakastakaa Näiden ylevien ja perinteisenkuuloisten säkeiden välissä isä ja äiti kulkevat peräkanaa ja morsiuspari ostaa p

Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär

Kakkiaiset olivat enimmäkseen kilttejä ja rauhallisia maahisia, jotka eivät tehneet pahaa. Mutta nämä, jotka seisoivat tuijottamassa Ronjaa typerillä silmillään, olivat selvästikin tyytymättömiä. Ne röhkivät ja huokailivat, ja muuan niistä sanoi synkästi: - Miks vaa hää sillai tekkee? Ja pian muut yhtyivät kuoroon: - Miksvai hää sillai? Rikkomaks katon, miksvai noinikkä, noinikkä? Meidän perheen rakastetuin klassikko on Astrid Lindgrenin 'Ronja Ryövärintytär' (Ronja Rövardotter, 1981). Siitä, että näin on, olen hyvin iloinen, sillä tuskinpa voisi tyttölapselle olla parempaa kirjallista esikuvaa kuin Ronja. Koska olen lukenut teoksen useampia kertoja tyttärelleni, on ollut mukavaa, että Lindgrenin tarina on niin iki-koskettava, että se puhuttelee kerta toisensa jälkeen myös aikuista lukijaa. Kun tyttäreni oppi lukemaan, 'Ronja' oli ensimmäisiä kirjoja, jonka hän luki itsekseen. Hän on katsonut moneen kertaan myös teoksesta tehdyn elokuvan. Yksi Ronja-huip

Rakas Viro -haaste -jatkuu kunnes 100 panosta kasassa

Elämässä on ihan tarpeeksi haastetta ilman uusiakin haasteita, mutta siitä huolimatta en voi vastustaa kiusausta perustaa viroaiheista haastetta. Kyllä sitä nyt yhden haasteen verran pitää rakkaan naapurin synttäreitä juhlia. Tehdäänpäs tämä nyt mahdollisimman helpoksi eli homma menee niin, että Rakas Viro-haasteeseen voi osallistua millä tahansa Viroon liittyvällä panoksella, kunhan kertoo asiasta tämän postauksen kommenteissa / somessa. Voi lukea virolaisia kirjoja, novelleja ja runoja. Katsoa virolaisia elokuvia. Käydä Virossa teatterissa tai muussa häppeningissä. Käydä virolaisten taiteilijoiden näyttelyissä. Matkustaa Viron ja kirjoittaa siitä matkakertomuksen. Ottaa valokuvan jostain virolaisesta kohteesta. Halata virolaista  ystävää. Käydä Eeestin herkussa ostamassa possulimua. Äänestää Viroa Euroviisuissa. Tai mitä nyt keksitkin. Ilmoita osallistumisestasi ja panoksestasi tämän haasteen kommenteissa. Nostan panokset tähän varsinaiseen post