torstai 11. toukokuuta 2017

Äitienpäivän kirjalahjavinkkejä

Äitienpäivä on jo ihan ovella, joten kipin kapin kirjakauppaan. Tässä tulee pari suositusta.

Koska en tiedä, millainen äiti on kyseessä, on vaikea sanoa, minkälaisia tarinoita hänelle kannattaisi ostaa lahjaksi. Tämän vuoksi otan avuksi tietokirjavinkit, sillä tieto ei koskaan tee pahaa - vaikka joidenkin mukaan tuskaa lisääkin, mutta sitähän ei elämässä voi välttää.

Suosittelen äitienpäivälahjaksi kolmea eri tietokirjaa, joista jokainen omalla tavallaan on ollut minulle vahva lukukokemus.


1. Koko Hubara - Ruskeat tytöt  (LIKE)

Jos ädin mielestä suomalaiset  tytöt ja naiset näyttävät kaikki samoilta kuin Elovena-pakkauksen nainen, hänelle kannattaa äkkiä ostaa tämä kirja, jotta hän voi päivittää käsityksensä nykysuomalaisuudesta.

Jos olet ruskea tyttö, jolla on valkoinen äiti, niin voin ihan kokemuksesta sanoa, että tämä kirja tulee olemaan äidillesi mitä tärkein. Tämä auttaa häntä ymmärtämään myös sinua ja asioita, joita joudut tässä yhteiskunnassa kohtaamaan. Osa niistä asioista ei ole mukavia ollenkaan ja niiden kohtaamisessa tämän kirjan lukemisesta on paljon hyötyä.

*

"Hubaran esseistä kirjoittaessani omat kokemukseni tunkevat koko ajan tekstiini. Luen Ruskeita Tyttöjä valkoisena naisena, mutta myös ruskean tyttären valkoisena äitinä. Olen välissä. Hankaudun. Kirjoitan ja deletoin. Siirtelen tekstinpaloja. Ajattelen, että en pysty, mutta samalla tiedän, että nyt ei ole kyse valinnasta. Nyt on kirjoitettava, pystyi siihen tai ei, sillä muutoin tukehdun. Tuntuu että Hubaran sanat tekevät minuun pesän ja kun yritän kirjoittaa tungos minussa käy yhä tukalammaksi, sillä kirjoitukseni synnyttää lisää kirjoitusta. En pysty rajoittamaan itseäni." 

Blogikirjoitukseen tästä


2. Roxane Gay - Bad Feminist (LIKE)

Jos äitisi on feministi, tämän kirjan ostamalla ei voi mennä pieleen. Kun hän on lukenut Bad Feministin, hän mitä todennäköisemmin haluaa käydä siitä kanssasi pitkiä, monipolvisia keskusteluja. Oi, näen jo teidät juttelemassa keskenänne ja tunnen teidän  ilonne pohtiessanne Gayn kirjoituksia.

Jos äitisi ei vielä ole feministi, tämä kannattaa ostaa pienenä ystävällismielisenä vinkkinä.

Jos feminismi jo sanana epäröityttää äitiäsi, niin siihenkin Roxane Gayllä on ratkaisu: jos ei halua olla hyvä feministi voi olla paha feministi. Valinta on äitisi.

*

"On hirveän helppo olla samaa mieltä niiden kanssa, joiden kanssa on samaa mieltä. Melkein yhtä helppoa on työntää sivuun puheenvuorot, jotka kyseenalaistavat oman ajattelutavan. Huono puoli asiassa on, että niin välimatka eri mieltä olevien ihmisten välillä kasvaa ja he alkavat kuplautua; muodostaa omia heimojaan, varustautua ja uhkailla. Sen vuoksi tarvitsemme ihmisiä, joilla on kyky kiihkottomaan tarkastelutapaan, vaikka pistää vihaksi ja ottaa päähän. Tässä Gay on mestari. Kerta toisensa jälkeen Bad Feminist saa minut tuntemaan häntä kohtaan suurta ja vilpitöntä ihailua. Sanoisin, että hän on sankarini, joille hän olisi juuri kertonut minulle, että ihmisten tarve luoda sankareita ja katsoa heitä ylöspäin, on usein ongelmallista."

Blogikirjoitukseen tästä


3. Diane Ducret - Diktaattorin naiset (Atena)

Jos feminismi on äidille ihan kertakaikkisen no no, etkä halua ottaa lahjasi suhteen riskiä, suosittelen tätä Diktaattorien naisista kertovaa teosta, jota lukiessa voi miettiä vaikkapa sitä, että miksi ihmeessä naiset aina rakastuvat renttuihin diktaattoreihin. Herraseurasta tässä kirjassa vastaavat Benito Mussolini, Vladimir Lenin, Josif Stalin, António Salazar, Jean-Bédel Bokassa, Mao Zedong, Nicolae Ceauşescu, Adolf Hitler.

*

"Vanha sanonta, jonka mukaan jokaisen menestyvän miehen takana on nainen pitää Ducret'n teoksessa kuvattujen miesten osalta karmealla tavalla paikkaansa. Aina naiset eivät myöskään jääneet pelkiksi taustavaikuttajiksi, vaan olivat itsekin armottomia vallankäyttäjiä, jotka mieluummin valitsivat kuoleman kuin olisivat tunnustaneet oman tappionsa. Tästä äärimmäinen esimerkki on Hitlerille loppuun asti uskollinen, Saksan ensimmäiseksi naiseksikin kutsuttu Magda Goebbels, joka Hitlerin tultua tiensä päähän myrkytti kuusi lastaan ja jonka hänen miehensä ampui ja heti sen perään itsensä."

Blogkirjoitukseen tästä2 kommenttia:

  1. Taidanpa käydä ostamassa itselleni äitienpäivälahjaksi tuon Roxane Gayn teoksen. Olen sen vähintäänkin ansainnut tämänkin päivän kokkauksen, leipomisen (lasten herkkutorimyyntiin) ja keittiön siivouksen jälkeen. ;)

    VastaaPoista
  2. Kaikki kolme vinkkiä aivan loistavia!

    Luen parhaillaan erään natsijohtajan vaimon, Henriette von Schirachin muistelmia; kaikki olisi ollut hyvin, kun vain heitä ei olisi tuomittu sotarikollisina
    Jotkut ovat varmaan jo alusta asti sopivia diktaattorin vaimoja ja toiset muuttuvat vaimouden aikana.

    VastaaPoista