Siirry pääsisältöön

Armoton armo - Emmi Valve: Armo


Oli lapsi, joka ei ollut kotonaan muiden lasten joukossa. Tämä lapsi kasvoi ja voi yhä huonommin. Oli lääkkeitä, terapiakäyntejä, alkoholia, sairaala. Oli eksyminen, hukassaolo, itsen menetys ja omien ääriviivojen sulaminen.

Armo on Emmi Valveen omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani. Se kertoo Valveen mielenterveyden järkkymisestä voimakkain kylmän sinisävyisin kuvin, joista hurjimmat saattavat järkyttää herkimpiä lukijoita.

Itse luin Armon juuri ennen nukkumaan menoa. Sen kuvaston voimakkuus tuli uniini. Näin painajaisia, joista en muista muuta kuin että niissä oli jonkinlaisia ahdistavia ja valuvia muotoja. Armo oli mennyt minuun.

En muista lukeneeni näin emotionaalisesti hurjaa sarjakuvaa aikoihin, jos koskaan. Enemmän tiedostamattomasti kuin tiedostetusti mielessäni virtasivat Armoa lukiessa Enki Bilalin sarjakuvat, joita en ole lukenut vuosiin.
Armon sivuilla musta paha käy kirjoittajansa kimppuun. Armon sivuilla elämä kaikkinensa käy kirjoittajansa kimppuun ja huutaa, kuinka paljon helpompaa olisi vaan riistää henkensä. Jos jaksaisi.

Tunne siitä, ettei ei kuulu porukkaan. Että on jollakin epämääräisellä tavalla erilainen. Että on se, jota osoitetaan.

Tunne siitä, että ei kuulu tähän maailmaan tällaisena, josta ei tiedä, mitä tällainen edes on.

Miten ylipäänsä olla.

Ja miten sitä vajoaa.
Alemmas.
Syvemmälle.
Pimeämpään.

Ja miten se kaikki muuttuu kuviksi, jotka pienimpiä mikroilmeitä myöten kertovat Emmi Valveen tarinaa.

Ja miten ne kuvat tulevat lukiessa sillä tavoin liki, että samalla kertaa on niistä kuvista ihan huikaistunut, mutta niiden intiimiys kaihertaa. Kuin näkisi mihin ei ole oikeutta nähdä, vaikka se oikeus on Armon myötä annettu.
Armo kertoo tavoista pitää itseä kasassa. Se kertoo minän koossa pitämisen yrityksistä erilaisten listojen avulla.

Listaan, olen siis olemassa.

Listat ovat konkreettisia. Ne ovat dokumentäärisiä. Mutta ne eivät riitä.

Ihosta tulee vihollinen.

Iho ei toimi rajana. Se läpäisee liikaa.

Maailman emäkset etsiytyvät iholle.

Iho liukenee.
Sulaa.
Muuttuu velliksi.
Muuttuu haisevaksi liemeksi.


Armo on vahva sana. Kristilliseen armon käsitteeseen kuuluu, että armon osakseen saaminen ei ole kiinni ihmisen teoista, vaan armo vuodatetaan ihmisen ylle hänen ansioistaan tai niiden puutteesta riippumatta.

Valveen sarjiksessa paraneminen ei ala mistään yksittäisestä tapahtumasta tai hetkestä. Jotakin on jollakin tavoin muuttunut ja se näkyy kirjoittajan elämässä niin, että tulee päivä jolloin jaksaa ihan vähän ja sen jälkeen päivä, jolloin jaksaa vähän enemmän. Hulluuden lähtö itsestä on armoa.

Armoa on myös normaalin määrän lisääntyminen kirjoittajan elämässä. Se on taiteilijaksi tulemista hulluudesta huolimatta. Ja paljon muuta.

Armo on armoton, äärimmäinen ja roso.  

Sen kuvien upeus järkyttää ja hyvä niin.
Emmi Valve: Armo (2017)
301 sivua
Kustantaja: Asema kustannusKommentit

  1. Sain tämän just luettua, ja täältä blogistasi ylipäätään sain idean lainata tämän. Upea ja kauhea ja lopulta armollinen sarjakuvateos. Nyt vähän pelottaa ruveta nukkumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että luit Armon. Tässä kuvat on kyllä järkyttävän hienoja. Hyvin vaikuttava teos, johon toivoisin monien tarttuvan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riikka Pulkkinen: Lumo

Se on menoa heti ensimmäiseltä sivulta. Se on menoa niin kuin se on myös Riikka Pulkkisen uutuusromaanin Lumo romaanihenkilöille, kun he kohtaavat Philippa Laakson, joka on 17-vuotias ja kuollut. Philippan kuolema on mysteeri. Harvoin 17-vuotias terve ihminen löytyy kotipihalta kuolleena ilman merkkejä väkivallasta tai ilman että selitystä ei vaikuta tarjoavan edes kuolinsyytutkimus. "Miksi tyytyä olemaan ihminen, jos voi olla maailma."  Philippa on myrskynsilmä. Myrskyn, jolla on lähes rajaton tuho- ja hellyysvoima. Myrskyn, johon hän vetää mukaan niin lähipiirinsä kuin muutkin tapaamansa ihmiset. Hän on arvaamaton, tulivuoren kaltainen. Hän ei jätä rauhaan. Ei elossa, ei kuolleena, eikä romaanin keskushenkilönä. Philippa on magneetti, liikenneympyrän keskikohta. Kaupungeista eniten Rooman kaltainen. Hänestä lähtevät kaikkien muiden romaanihenkilöiden tiet. Ja häneen ne palaavat. Philippa pitää Pulkkisen teoksen kerronnan ja sen henkilögallerian kasassa. Hänen ympärilleen k

Suomalaiset kirja-aiheiset podcastit

Kuunteletko kirja-aiheisia podcasteja? Omalta osaltani voin todeta, että olen suorastaan riippuvainen niistä, sillä kirja-podcastit ovat mainio tapa pysyä pinnalla sen suhteen, mitä kirjamaailmassa tapahtuu ja vaikka itse olen tosi huono äänikirjojen kuuntelija ainakin toistaiseksi niin podcasteja tulee kuunnelluksi paljonkin. Kuuntelen niitä lähinnä työmatkoilla tai tarkkaan ottaen kuvio menee niin, että kuuntelen podcasteja kävellessä ja sen osan matkasta, jonka matkustan junalla, luen kirjaa. Joku prioriteetti se nyt sentään olla pitää. Ensimmäinen kirja-podcast, jota säännöllisesti aloin kuunnella oli Mellan raderna , joka viime aikoina on jäänyt omassa kuuntelussani valitettavassa määrin Sivumennen -podcastin alle. Mellan raderna on kiinnostava, koska siinä käsitellään vähän eri kirjallisuutta kuin mikä suomalaisessa kirjallisuuskeskustelussa on pinnalla. Juontajista Peppe Öhman on suomenruotsalainen ja Karin Jihde ruotsalainen ja se tekee tästä podcastista oikein piristävän

Petra Forstén: Kadonneet tytöt

En ollut lukenut Petra Forsténin Kadonneita tyttöjä edes puoleen väliin, kun jo tiesin, mikä tulisi olemaan ensimmäinen tästä teoksesta kirjoittamani lause. Toki siinä vaiheessa oli vielä olemassa riski, että teos muuttaisi kurssia tavalla, joka pakottaisi vaihtamaan kyseisen lauseen.  Niin ei käynyt ja se lause kuuluu: Kadonneet tytöt ei ole mikään tavanomainen esikoisromaani. Forsténin kerronta nimittäin on niin taidokasta, että sen kaltaista tulee yleensä esiin vasta kirjailijan myöhemmissä teoksissa.  Kadonneista tytöistä näkyy, että Forstén on lukenut paljon ja hänen lukemansa on muuttunut kirjalliseksi ja kerronnalliseksi pääomaksi. Kaikille niille, joiden ensisijainen tavoite on olla kirjailija tämä teos on hyvä muistutus siitä, että kirjoittaminen alkaa lukemisesta. * Kadonneiden tyttöjen lähtöasetelma on kutkuttava. Teoksen päähenkilö Agnes on ollut teini-ikäisenä osa viiden tytön muodostamaa Laumaa ja tyttöjen, nyt jo naisten, on määrä tavata 20 vuoden tauon jälkeen. Agnes, j