Siirry pääsisältöön

Lyhyet, osa 7 - Beatrice Salvioni: En pelkää mitään; Jen Beagin: Viileä vaalea; Szilvia Molnar: The Nursery


On aina kippiksen paikka, kun suomeksi saadaan italialaista kirjallisuutta. Salvionin romaanin on suomentanut Leena Taavitsainen-Petäjä. 

En pelkää mitään sijoittuu Mussolinin ajan fasismin kurittamaan Italiaan ja seuraa 12-vuotiaiden ystävysten Francescan ja Maddalenan elämää. Tytöt tuovat vahvasti mieleen Ferranten Napoli-sarjan Elenan ja Lilan. Elenan tavoin Francesca on kunnollinen, Maddalena taas Lilan tavoin ehdoton ja yhteisön säännöistä välittämätön. Yhteistä Napoli-sarjan kanssa on myös Francescan ja Maddalenan kasvuympäristön väkivaltaisuus. Tyttöjen on pärjätäkseen oltava kovia ja röyhkeitä.

Maddaleenaan, joka haluaa itseään kutsuttvan nimellä Malnata henkilöidään paha ja tuho.

"He puhuivat hänestä [Malnatasta] kuin viheliäisestä sairaudesta tai ruostuneesta raudankappaleesta, joka nostaa kuumeen ja tappaa, jos siihen sattuu viiltämään ihonsa."

Tyttöjä säätelevät tiukat normit, joiden ulkopuolelle ei sovi luisua. Tytöille ja pojille on omat jyrkkäreunaiset sääntönsä, joita pojat vahvistavat käytöksellään. Naiselle oikeanlaisen käytösmallin tarjoavat Mussolinin naiset, jotka uhrautuvat miehen vuoksi, eivätkä vaadi vastalahjaksi mitään.

(Kävin eilen katsomassa Sofia Coppolan ohjaaman elokuvan Priscilla, joka perustuu Priscilla Presleyn kirjaan hänen elämästään Elviksen kanssa. Hyvin oli Elvis sisäistänyt Il Ducen näkemyksen siitä, mikä on naisen paikka miehen rinnalla, korjaan: miehen alapuolella)

Francescan keskiluokkaisessa perheessä erityisiä arvoja ovat arvokkuus, maine, kunnollisuus ja nuhtettomuus. Kuvaavaa on, miten Francesca on ihana nuori neiti niin kauan kuin hän on passiivinen ja hiljaa. Kun hän uskaltaa sanoa vastaan mitätöi hän itsensä perhetuttujen silmissä.

Vähä vähältä Fransescalle nousee yhä tärkeämmäksi Malnata hyväksyntä. "Hänen hymynsä rinnalla koulussa tunnustetuksi annetut ruusukkeet ja aikuisten kehut kalpenivat ja vaikuttivat täysin naurettavilta."

Naiseksi kasvamisen haaste on Salvionin romaanissa olla suostumatta. Uskaltaa vastustaa miehiä, jotka sanovat omistavansa naisen. Uskaltaa vastata: "Minä en kuulu kenellekään." 


Beatrice Salvioni: En pelkää mitään
La Malnata (2022)
Suomentanut Leena Taavitsainen-Petäjä
320 sivua
Gummerus (2024)



Jen Beagin: Viileä vaalea


On hyvät ainekset.

(On nainen, joka litteroi terapiakeskusteluja. On nainen Viileä Vaalea, joka käy terapiassa.)

Ainekset sekoitetaan kakuksi.
(On edellä mainittujen naisten kohtaaminen. Ainekset, jotka valuvat kakkuvuoan reunojen yli).

Kakku uunissa.
(On edellä mainittujen naisten välistä seksiä. Usein ja paljonkin, ja huomiohakuisen tarkoituksellisesti.)

Kakku paistuu ja tulee ulos uunista lässähteenä.
(On liikaa keinotekoisia lisäaineita. On liikaa muka nokkelaa, joka alkaa väsyttää).

Voi syödä, vaikka ei niin kovin paljon maistukaan.


Jen Beagin: Viileä vaalea
389 sivua
Big Swiss
Suomentanut Maria Lyytinen
Otava (2023)



Szilvia Molnar: The Nursery

"I used to be a translator and now I am a milkbar."

Nainen eli onnellista elämää aviomiehensä kanssa. Hän teki töitä kääntäjänä ja nautti saadessaan viettää aikaa yksin kirjoituspöytänsä äärensä "siirtämässä" kirjallisuutta kieleltä toiselle. Etsimässä sanoja ja ilmauksia. 

Syntyy tyttövauva Button ja kaikki muuttuu.

"I thought I knew some things about the world, but in this new, turned-inside-out existence, I am unsure of it all. And if I don't have my words, what is left of me? Am I purely a motherless wife chained to my own mothering? Why would anyone even call this repetition mothering?"

Molnarin teoksessa kuvataan pääosin ensimmäistä synnytyksen jälkeisestä viikkoa, kun nainen opettelee elämään vauva-arkea ja olemaan "maitobaari".

Kuvaus on kaunistelematonta synnytyksen jälkeen käytettäviä verkkoalushousuja myöten. Pitäisi olla ihaninta äitiyden auvoa, mutta mitäs kun ei olekaan. Kun google-hausta alkaa löytyä seuraavia hakusanoja:

can you die from sleep deprivation
how common is wanting to kill your baby
postpartum anxiety symptoms

The Nursery on romaani, jonka päähenkilön tunteisiin ja kokemuksiin moni synnyttänyt voi samaistua. 

Szilvia Molnar: The Nursery
189 sivua
Oneworld (2023)



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lauri Viita: Betonimylläri ja muita runoja - BAR Finland, 12

Jos nyt kävisi niin, että Alepan kassajonossa joku väittäisi, että Lauri Viidan Betonimylläri on paras koskaan Suomessa julkaistu esikoisteos, en alkaisi väittämään vastaan. Kirjan takakannesta löytyy seuraavia mainintoja: "Todella alkuperäinen, omalaatuinen kyky" (Lauri Viljanen, HS) "Hehkuvaa laavaa, joka vyöryy vastustamattoman sisäisen paineen alta." (Holger Lybäck, Finsk Tidskrift) "Suurta voi syntyä odottamatta, ja tässä näyttää tapahtuneen nousu suoraan huipulle." (Hämeen kansa) * Viidan esikoiskokoelman tyyppipiirteitä on runonsisäinen liikehdintä, jossa ylevä ja suuri muuttuu arkipäiväiseksi ja konkreettiseksi tai vaihtaa paikkaa usemman kerran.  Runo 'Alfhild' alkaa säkeillä: Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät Ja päättyy säkeisiin: Niin suuri on Jumalan taivas ja maa, oi lapseni rakastakaa Näiden ylevien ja perinteisenkuuloisten säkeiden välissä isä ja äiti kulkevat peräkanaa ja morsiuspari ostaa p...

Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär

Kakkiaiset olivat enimmäkseen kilttejä ja rauhallisia maahisia, jotka eivät tehneet pahaa. Mutta nämä, jotka seisoivat tuijottamassa Ronjaa typerillä silmillään, olivat selvästikin tyytymättömiä. Ne röhkivät ja huokailivat, ja muuan niistä sanoi synkästi: - Miks vaa hää sillai tekkee? Ja pian muut yhtyivät kuoroon: - Miksvai hää sillai? Rikkomaks katon, miksvai noinikkä, noinikkä? Meidän perheen rakastetuin klassikko on Astrid Lindgrenin 'Ronja Ryövärintytär' (Ronja Rövardotter, 1981). Siitä, että näin on, olen hyvin iloinen, sillä tuskinpa voisi tyttölapselle olla parempaa kirjallista esikuvaa kuin Ronja. Koska olen lukenut teoksen useampia kertoja tyttärelleni, on ollut mukavaa, että Lindgrenin tarina on niin iki-koskettava, että se puhuttelee kerta toisensa jälkeen myös aikuista lukijaa. Kun tyttäreni oppi lukemaan, 'Ronja' oli ensimmäisiä kirjoja, jonka hän luki itsekseen. Hän on katsonut moneen kertaan myös teoksesta tehdyn elokuvan. Yksi Ronja-huip...

Rakas Viro -haaste -jatkuu kunnes 100 panosta kasassa

Elämässä on ihan tarpeeksi haastetta ilman uusiakin haasteita, mutta siitä huolimatta en voi vastustaa kiusausta perustaa viroaiheista haastetta. Kyllä sitä nyt yhden haasteen verran pitää rakkaan naapurin synttäreitä juhlia. Tehdäänpäs tämä nyt mahdollisimman helpoksi eli homma menee niin, että Rakas Viro-haasteeseen voi osallistua millä tahansa Viroon liittyvällä panoksella, kunhan kertoo asiasta tämän postauksen kommenteissa / somessa. Voi lukea virolaisia kirjoja, novelleja ja runoja. Katsoa virolaisia elokuvia. Käydä Virossa teatterissa tai muussa häppeningissä. Käydä virolaisten taiteilijoiden näyttelyissä. Matkustaa Viron ja kirjoittaa siitä matkakertomuksen. Ottaa valokuvan jostain virolaisesta kohteesta. Halata virolaista  ystävää. Käydä Eeestin herkussa ostamassa possulimua. Äänestää Viroa Euroviisuissa. Tai mitä nyt keksitkin. Ilmoita osallistumisestasi ja panoksestasi tämän haasteen kommenteissa. Nostan panokset tähän varsinaiseen ...